burun ucu kaldırma
0
(0)

Bazı kişilerin sahip oldukları burun yapısı kemerlidir ve bu da burun ucu düşüklüğü gibi çeşitli burun şekil bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Burun ucu kaldırma işlemi kişinin burnunda kemerli bir yapı bulunmadan da yalnızca burun ucu düşüklüğünün varlığı nedeni ile de uygulanmaktadır. 

Burnun uç kısmında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelmiş olan düşüklüğün giderilmesi işlemidir. İşlem sırasında herhangi bir kemik dokuya veya kıkırdak dokuya müdahale edilmek zorunlu da değildir.

Bu nedenle kemerli buruna sahip olmayan bireylerde işlemin daha hızlı ve kolay ele alındığını söyleyebiliriz.

Uygulama süresi göz önüne alındığında diğer pek çok burun estetiği operasyonu türlerine göre daha hızlı ve kolay tamamlanan bir işlem olma özelliği taşıdığını görürüz.

Burun Ucu Kaldırma Nasıl Yapılır?

Burun ucu kaldırma işleminin yapımı hastada var olan ek işlemlere göre ufak farklılıklar taşıyabilmektedir.

İşlem hem kemerli burunlarda hem de kemersiz burunlarda gerçekleştirildiğinden kişide burun ucu kaldırmaya ek olarak yapılacak olan burun şekillendirme işlemleri nedeni ile bireysel farklılıklardan söz etmekteyiz. 

Genel anlamda burun ucu kaldırma nasıl yapılır, ülkemizdeki yapılış sıklığına göre en çok uygulanan yapılış şeklinden bahsedelim.

Ancak işlem hakkında daha kapsamlı ve daha size özgü olan bilgilendirmeyi muayene sırasında estetik cerrahınız tarafından öğrenebileceğinizi unutmamalısınız.

  • Burun ucu kaldırma açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. 
  • Açık burun ucu kaldırma işleminde burnun uç kısmından yarım santimlik bir kesi sonrası derinin yukarı doğru kaldırılarak kemik dokunun tamamının görüntülendiği bir işlem ile operasyona başlanır.
  • Bu aşamada hastada eksiklik olan yerlere doku ekleme fazlalık olan yerlerden törpülenme işlemi uygulanır.
  • Şekillendirme işleminin tamamlanması sonrasında dikişler ile dokular birbirine tutturulur ve kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından sonrasında herhangi bir dikiş aldırma işlemine gerek duyulmaz.

Burun Ucu Kaldırma Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burun ucu kaldırma sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Kişinin bu süreci kolay atlatması ve ileriki dönemlerde herhangi bir sorun yaşamaması adına hekiminin kendisine belirttiği dikkat edilecek olan konulara gerekli hassasiyeti göstermesi önemlidir.

Burun ucu kaldırma sonrası dönemde herhangi bir komplikasyon gelişmemesi için uyulması gereken kurallara dikkat edilmelidir. Her birinin iyileşme sürecine olumlu katkılarının olduğu unutulmamalıdır.

  • Operasyon arkası 4 saat geçtikten sonra su içilebilir. Daha erken içildiğinde kişide kusma görülebilmektedir.
  • Burunda damla şeklinde pembe sıvı gelmesi olursa bu doğal bir doku toparlanma sürecine işaret eder. Eğer ciddi bir kanama oluyorsa mutlaka hekime haber verilmelidir.
  • Dikişler kendiliğinden eriyen türden olduğundan dolayı hastanın dikiş aldırma işlemi için hastaneye gitmesine gerek yoktur.
  • Düzenli bir spor hayatı olan kişiler ameliyattan 3 hafta sonra yavaş yavaş eski tempolarına dönebilirler.
  • Operasyon sonrası özellikle ilk aylar solaryumdan ve yoğun güneş ışığından kaçınılmalıdır. Burunda sızlamaya neden olabilir.
  • Operasyon sonrasında beslenmeye dikkat edilmelidir. Vücudun toparlanmasına yardımcı olacak şekilde düzenli ve dengeli beslenilmelidir.

Burun Ucu Kaldırma Riskleri Nelerdir?

Burun ucu kaldırma riskleri her ameliyatta olduğu gibidir. Anestezi alımına bağlı olarak da her operasyona ait olan birtakım riskler bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra yalnızca işlemin meydana getirdiği risk faktörlerinden bahsetmek gerekirse bunun günümüzde kullanılan teknoloji ile oldukça nadir düzeylere indirildiği bilinmelidir.

Burun ucu kaldırma riskleri denilince akla ilk olarak kanama riski gelmektedir. Operasyonun özellikle de sonrası dönemde kanama meydana gelebilir. Bu durumda burun ucundan bir kamera yardımı ile bakarak kanamanın kaynağı belirlenir ve kolaylıkla çözülebilir.

Her operasyonda olduğu gibi burun ucu kaldırma estetiğinde de meydana gelmesi olası olan bir başka risk faktörü de enfeksiyon kapma olasılığıdır.

İşlem ameliyathane ortamında steril şekilde gerçekleşse bile kullanılan malzemelerin içeriklerine alerji olunması veya herhangi bir başka nedenden dolayı kişide enfeksiyon görülebilir. Bu durumda kişinin göreceği ilk belirti yüksek ateştir.

Ameliyat sonrasında yüksek ateş şikayetiniz varsa hekiminize mutlaka haber vermelisiniz. Hekiminiz de size uygun olan antibiyotik tedavisine başlar ve burnunuzda herhangi bir akıntı durumunda da bölgeye düzenli olarak bir süre boyunca pansuman uygulaması yapılır.

Kaynakça:

https://academic.oup.com/asj/article/30/2/176/344854

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-71097-4_42

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir