Migreni olan birçok hasta, atak sırasında hem fiziksel hem de psikolojik olarak kısıtlanır. Migren ataklarını tamamen geçirecek olmasa da, çok önemli bir işi yaparken, arkadaşınızın, eşinizin, çocuğunuzun özel gününde onun yanında olmak isterken migrenin bir anda sizi kısıtlamasını istemezsiniz. Migren ataklarını biraz daha olsun hafif atlatmak, ileriye ertelemek, azaltmak için bu hastalığı önce kabullenmeniz gerekir. Daha sonra, beslenmenizden tutun da çantanızda taşıdıklarınıza kadar yaşamınızı migrene göre düzenlemek atakların hafiflemesine yardımcı olur.
Ataklarınızı tetikleyebilecek şu etkenlerden uzak durmalasınız:
1. Ağır kokulu parfümlerden uzak durun.
2. Fazla aydınlık ışıklar da tetikleyici olduğundan, güneş gözlüğünüzü mutlaka yanınızda bulundurun.
3. Migren için kullandığınız ağrı kesici ilaçları çantanızdan eksik etmeyin.
4. Çikolata ve aşırı şekerli yiyecekler tüketmemeye çalışın.
5. Düzenli uyku uyuyun.
6. Uzun süre aç kaldığınızda, bu durum migren ağrınızı tetikleyeceğinden, öğünlerinizi aksatmayın veya yanınızda ara öğün olacak bir şeyler bulundurun.
7. Su içmeyi unutmayın.
8. Vücudunuzu çok fazla yormayın.
9. Bilgisayar başında çalışıyorsanız sık sık ara verin ve ekran dışında bir yere bakın.
10. Gün içinde hareketsiz kaldıysanız, bu güne 30-40 dakikalık bir yürüyüş ekleyin.
11. Sebze çorbası, sebze püresi, kereviz, haşlanmış yumurta, armut, elma, kivi, papatya çayı ve melisa çayı gibi yiyecek ve içecekleri her zamanki diyetinize ekleyerek tüketin.
12. Migren ağrınız gelecek gibiyse, melisa çayı, ısırgan otu, ıhlamur gibi rahatlatan çaylar tüketin. Bu çayları poşet çay halinde çantanızda bulundurabilirsiniz.
Kaynakça:
- https://dergipark.org.tr/en/pub/cumj/issue/42403/448419
- http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/581/2015/02/Migren.pdf
- https://www.turkjgastroenterol.org/content/files/sayilar/196/buyuk/878.pdf
Kesin çözüm için migren cerrahisi seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!