5
(3)

Kilolardan ve kilolu bir hayatın izlerinden kurtulmak için yağ aldırma ameliyatları sıkça tercih edilir. Birçok farklı teknik söz konusu olan bu uygulamalar, estetik bir görünüm kazanmak için atılan ilk adımlar arasında yer alır.

Tabii bu uygulamayı yaptırmadan önce onu tanımakta fayda vardır. Yağ aldırma teknikleri nelerdir, nasıl uygulanır ve uygulamayı kimler yapar inceleyelim.

Yağ aldırma işlemi birden fazla farklı teknik kullanılarak uygulanmaktadır. İşlem çok kilolu bireylerde yapılamamaktadır.

İşlemin yapılabilmesi için kişinin belirli bir kilonun altında olması gerekmektedir. Aksi halde işlemden verim alınamaz.

Yağ aldırma tekniğinde hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın ana hedef aynıdır: bölgesel yağlardan kurtulmak.

Bölgesel yağlar kişide anormal bir vücut şekline neden olur. Bölgesel yağlanmalar kişiyi oldukça rahatsız eder.

Kişi uzun uğraşıları sonucunda bazen bu yağlarından kurtulamayabilir. Bu durumda da yağ aldırma tekniklerine başvurarak şekillendirme sağlayabilir.

Ayrıca göğüs küçültme, gıdı küçültme ve uzun süre spor yapıldığı halde belirginleşmeyen karın kaslarının beklenilen görüntüsünü verebilmek adına da yağ aldırma tekniklerinden yararlanılır.

Yağ aldırma tekniklerinin yapıldığı bir başka durum da yağ transferi uygulamalarıdır. Transfer uygulamasında kişinin dolgun gözükmesini istediği yere yağ enjekte edilir. Bu esnada kullanılan dolgu malzemesi olan yağ dokusu, kişinin vücudundan yağ aldırma teknikleri sayesinde toplanmaktadır.

Toplanan bu yağ dokusu kişinin rahatsız olduğu herhangi bir bölgeden veya kişi zayıf ise popodan alınarak işlem gerçekleştirilebilir.

Kişinin rahatsız olduğu bel, basen, simit, göbek, gıdı vb. birçok bölgesine yağ aldırma teknikleri (liposuction uygulaması) yapılabilir.

Kişide hangi yağ tekniği uygulanırsa uygulansın vücut şekillendirme yapılırken en etkili sonucu alabilmek için kişinin vücut kitle indeksinin %20 ile %25 arasında olmalıdır.

Kişi ilk olarak diyet ve spor yaparak sonrasında bu işleme başvurabilir. Ardından sarkma sorunları ve çatlakları var ise bunlarla ilgilenerek istediği vücut görünümüne hızlı bir şekilde kavuşabilir. 

Bölgesel yağlar inatçı olduklarından diyet ve sporla kaybedilmeleri oldukça zordur ve kişinin alışkanlıklarında köklü değişikliklere gitmesi o kadar da kolay değildir.

Klasik liposuction tekniği işleminde diğer işlemlere oranla daha az teknolojinin imkanlarından yararlanılmaktadır. 

Bu teknik esnasında ve diğer yağ aldırma tekniklerinde genellikle sedasyon anestezisi türü tercih edilmektedir. Bu anestezi tekniği sayesinde uygulama sonrası süreç daha rahat ilerler.

Klasik liposuction tekniğinde kişinin ince kanüller yardımıyla vücudunda rahatsız olduğu bölgeden yağ dokusu alınmaktadır.

Vaser liposuction tekniği uygulandığı esnada ultrasonik ses dalgaları kullanılır.

Kullanılan bu ses dalgaları ile kişinin vücudunda istemediği bölgede yer alan yağ hücreleri parçalanır. İşlem esnasında oluşan titreşim ve termal etki sayesinde yağlar eritilir.

Eritildikten sonra yüksek basınç ile hastanın vücudunun dışına doğru çekilir.

Lazer tekniği ile yağ alma işlemi uygulanmak istendiğinde ise lazer ışınları kullanılır. İşlem esnasında lazer ışını kullanılarak yağ dokusunun parçalanması sağlanır.

Yağ hücrelerinin parçalanması sırasında termal bir etki de ortaya çıkmaktadır. 

Yağ hücreleri parçalandıktan sonra aspire edilerek vücuttan uzaklaştırılır.

Hangi Durumda Hangi Teknik Seçilir?

Bu iki yöntem uygulama biçimi bakımından birbirinden farklıdır. Her ikisinin de tercih edildiği farklı durumlar olabilir.

Klasik liposuction işlemine oranla bakıldığında bu iki işlemde daha çok yağ çekilmektedir. 

Lazer ile yağ alma tekniğinde ısı kullanılarak yağ parçalanması söz konusu olduğundan cilt üzerinde yanık oluşmamasına oldukça dikkat edilmesi gerekir. 

Vaser liposuctionda böyle bir durum söz konusu değildir. 

Birçok estetik cerrah lazer tekniğini daha uygun bulsa da her iki tekniği de tercih eden hekimler vardır.

Vaser yağ aldırma tekniğinde yağ dokusunu en aza indirgemenin gerektiği High Definition, bu işlemin tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biridir.

Bu operasyonlar genellikle zayıf, spor yapan; ancak kaslarını bir türlü uzun uğraşlar vermelerine rağmen belirgin hale getiremeyen ya da zayıf olduğu halde bölgesel yağlanma şikayeti olan bireylerde yapılmaktadır.

Bölgedeki kıvrımların çizgilerinin belirgin hale getirilmesi için vaser daha sık tercih edilmektedir. 

Vaser yağ aldırma tekniğinin daha çok tercih edilmesinin bir başka nedeni ise vücudun dışına alınan yağın biriktirilerek daha sonra vücudun başka bir bölgesinde dolgu olarak kullanılabilmesine olanak tanımasıdır.

Kişi hangisini tercih etmesi gerektiği konusunda karar verme aşamasında iken hekimi ile bilgi alışverişi yapmalıdır.

Hekimine her iki işlemin de ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğu konusunda danışmalıdır. Ayrıca işlem hem genel anestezi hem de sedasyon anestezi ile uygulanabildiğinden hangi tekniğin kullanılacağı, bu tekniklerin avantajları ve dezavantajları hakkında da hekimden bilgi talebinde bulunulabilir.

Yağ aldırma teknikleri içerisinde hangisi seçilirse seçilsin mutlaka hekim tarafından uygulama yapılmalı ve bu işlem için yeterli donanıma sahip klinik kullanılmalıdır.

Cerrahi uygulamalar ciddi işlemledir. Bu nedenle seçilecek hekim veya sağlık kuruluşunun nitelikleri çok önemlidir. Doğru seçimi yapmak için hekimin ve kuruluşun referanslarını inceleyebilirsiniz. Normal koşullarda bu alanda lisansı  bulunan ruhsat sahibi tüm hekimler işlem için yetkin kabul edilir.

Kaynakça:

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedure-liposuction

https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/non-invasive-what-to-expect

https://www.allure.com/story/non-surgical-body-contouring-procedures-trend

5 / 5. 3

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir