Migren Ameliyatı
4
(2)

Migren cerrahisine en uygun kişiler, bir uzman tarafından migren teşhisi konulmuş yetişkin bireylerdir. Migren ağrılarının azaltılması için yapılan botox tedavisinden olumlu sonuç almış kişiler de migren cerrahisine uygun adaylardır.

Migren Ameliyatının Beyinle İlgisi Var mıdır?

Kesinlikle beyinle bir ilgisi yoktur. Ameliyat deri altında ve kafa kemiklerinin üstünde yapılır. Hiçbir şekilde beyinle iştirak söz konusu değildir. Bu sebeple rahat atlatılan ve hızlı iyileşmenin söz konusu olduğu bir cerrahi süreçtir.

Ameliyatın Başarı Oranı Nedir?

Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre, migren cerrahisi uygulanan hastaların yaklaşık %90’ı, başağrılarının sıklık ve şiddetinde kısmi rahatlama duyduğunu bildirdi.

Yara İzi Olacak mı?

Evet, kesikler küçük yara izleri bırakabilir. Fakat bu izler kolaylıkla saç veya saç çizgisinde saklanabilir.

Ağrılarım Hemen Cerrahi Sonrasında Kesilecek mi?

Mümkün olduğunca. Ağrıların hafiflemesi hemen olabilir, fakat dört haftaya kadar da sürebilir.

Tedavi Süreci Nasıl Olacak?

Cerrahiden bir gün sonra veya aynı gün hasta eve gidebilir. İşe dönebilmeniz bir haftayı bulabilir. Egzersiz ve ağır kaldırma tedavi süresince yasaktır. Çok büyük bir ihtimalle, tedavi süresince baş ağrısı hisseceksiniz, fakat ağrı kesicilerle kontrol edilebilecektir.

Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Alında veya kafatasında bazı uyuşmalar hissedilebilir, fakat 2 ile 6 ay içinde bu etki geçecektir. Bazı hastalar kaşlarını çatmakta güçlük çektiklerini bildirdi, bu iyi bir yan etki olarak sayılabilir.

Hangi Tetik Noktaların Dekompresyonu Benim İçin Uygundur?

Aktif tetik noktasının saptanması muayeneler esnasında yapılır. Görüşme esnasında hastanın BT taraması ve baş ağrısı formları ve diğer doldurduğu formlar incelenir. Bu sebepten ötürü hastaların bütün formları dikkatlice okuması ve doldurması çok önemlidir.

Ayrıca, baş ağrısının nerden başladığını tespit etmek, ağrının nereye yayıldığının tespitinden çok daha önemlidir. Hastalar genellikle, daha uzun sürdüğünden, ağrının nereye yayıldığı daha iyi hatırlar. Genel olarak:

  • Alın Migreni olan hastalarda, baş ağrısı kaşlarda veya kaş üzerinde başlar. Bu hastalarda kaş çatmak için kullanılan kaslar çok gelişmiştir. Nörolojiye başvurmadan önce göz hastalıkları uzmanına başvuran bu hastalar, baş ağrılarının göz problemi kaynaklı olduğunu düşünürler.
  • Şakak Migreni olan hastaların baş ağrısı genellikle şakak bölgesinde başlar. Bu hastaların diş gıcırdatma, kenetleme gibi sorunları olabilir. Bazı hastalar ise yanlışlıkla çene eklemi sorunları nedeniyle teşhis edilmiş olabilir.
  • Burun Migreni olan hastalar göz arkasında veya sinüs bölgesinde ağrı hissederler. Bu hastaların baş ağrıları hava veya basınç değişimiyle tetiklenebilir. Ek olarak nefes alma güçlüğü de çekiyor olabilirler. Bu hasta grubuna genellikle yanlış olan sinüzit ağrısı tanısı konulur. Nöroloğa gözükmeden önce yıllar boyu kulak, burun, boğaz doktorları ve alerji uzmanlarına başvururlar.
  • Ense Migrenine sahip hastaların ağrı tetik noktası genellikle kafa, boyun ya da omuz arkasındadır. Baş ağrıları genellikle öğleden sonra başlar ve kafa arkası bölgesinde hassas bir nokta hissedilir. Bu hasta grubu genellikle masözlerden yardım almaya çalışır. Bu hastaların bazıları gereksiz boyun masajına maruz kalmış ve baş ağrıları artmış olabilir.

Yukardaki tanımlamalar belirtilerin çok basitleştirilmiş şekilleri olabilir, fakat tetik noktalarının bulunmasındaki ana noktaları oluştururlar.

Cerrahiden Sonra Ne Beklemeliyim?

Sözü geçen bütün müdahaleler ayaktan veya yatarak yapılabilir. Hasta, eş zamanlı bir rahatsızlığı, veya başka tıbbi sorunu yoksa, operasyondan bir kaç saat sonra evine gidebilir.

Çoğu zaman, hastalarda birden fazla tetik noktası olabilir ve operasyon sonrası seyri, cerrahi işlem uygulanan tetik noktası sayısına bağlıdır.

Acı: hasta, operasyonun yapıldığı günün gecesinde migren ağrısı çekebilir, fakat bu cerrahi ağrı bir kaç gün içinde düzelir. Bu zaman diliminde hastalara cerrahi ağrılarla baş etmek için ağrı kesici verilir. Cerrahi sonuçlar, genellikle operasyondan 3-6 ay kadar sonra incelenir.

Alın ve Şakak Migreni Cerrahisi hastaları, operasyondan sonraki günlerde göz çevresinde morluk ve şişme görebilir. Bu hastalarda genellikle sıvı alımı yapılmaz, ama bazı vakalarda gerekli olabilir. Alında geçici hissizlik oluşabilir, fakat zamanla geçecektir.

  • Burun Migreni hastaları, operasyondan 7-10 gün sonraya kadar burun stenti takmak durumunda kalabilir. Ameliyat sonrası tıkanıklığı için nem odalarında durmaları tavsiye edilir.
  • Kafa Arkası Migreni hastaları, genellikle diren ile evlerine gönderilir ve direnaj, 3-4 gün içinde çıkarılır.

Cerrahinin Zorlukları Nelerdir?

Kanama ve enfeksiyon oldukça ender görülür. Bölgesel ağrı ve kaşıntı oluşabilir, fakat zamanla geçecektir. Bazı durumlarda yara izi ve kesi yerinde minimal saç kaybı olduğu bildirilmiştir. Hastaların bir kısmında baş ağrısı iyileşse de aura gibi diğer migren semptomları hafiflemiş şekilde görülmeye devam etmiştir.

Şehir Dışından Gelen Hastalar?

Şehir dışından gelen hastalarımıza, yaraların gözlem altında tutulması için, 4-5 gün kadar kalmaları tavsiye edilir. Konsültasyon telefon veya internet üzerinden yapılabilir.

Kaynakça:

https://www.uwhealth.org/reconstructive-surgery/surgery-for-migraine-headaches/36613

4 / 5. 2

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir