Göz Kapağı Sarkması Neden Olur?
3.8
(4)

Göz kapaklarının sarkık olması ya da diğer adı ile ptozis problemi üst göz kapağının aşağı bakması şeklinde gelişen bir tablodur.

Kişide tek bir göz kapağında sarkma olabileceği gibi çift taraflı sarkma da görülebilir. Çift taraflı sarkma türü daha çok karşılaşılan bir türdür.

Peki, göz kapağı sarkması neden olur?

  • Göz kapağı tümörü
  • Göz kapağında kist oluşması ya da şişmesi
  • Horner sendromu
  • İleri yaş sonucu
  • Kas hastalıkları
  • Göz kaslarında meydana gelmiş sinir hasarı
  • Nörolojik bazı belirtiler
  • Göze travma alınması
  • Botox enjeksiyonu işlemi

Bu tür nedenlerden dolayı göz kapağında sarkma meydana gelebilir. En sık rastlananı yaşlılık nedeni ile gözlerin düşmesidir.

Bu problem yüzde lifting uygulaması gibi birtakım cerrahi teknikler ile giderilebilmektedir. Bunun için güzellik merkezi gibi yerlerden ziyade daha sağlıklı işlem yapılabilmesi adına bir estetik cerraha başvurmak daha doğru olacaktır.

Estetik cerrahlar kişinin tam bir sağlık değerlendirmesini yapacağından işlem en sağlıklı bu şekilde uygulanabilir.

Göz Kapağı Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Üst kapağının aşağı doğru düşmesi ile ortaya göz kapağı sarkması denilen sorun çıkmaktadır. Bu sorunun oluşum sebepleri arasında yaşlanma ya da genetik faktörler bulunmaktadır.

Göz çevresinin yapısının alttaki dokular ile arasında bir bağ bulunmaktadır. Bu bağlar giderek zayıflar ve yer çekimine karşı koyamamaya başlar. Bununla birlikte göz kapağı sarkması gerçekleşmiş olur.

Kişide göz kapağı sarkması belirtileri şu şekildedir;

  • Göz içi iltihaplanmaların yaşanması ve bu sorunun artması,
  • Şiddetli baş ağrıları,
  • Bulanık görme,
  • Baş dönmesi,
  • Göz hareketlerinde kısıtlanma yaşanması.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz çevresinde bulunan yapıların alttaki dokularla arasındaki bağların yaş ilerledikçe zayıflaması ve yer çekimine karşı koyamaz hale gelmesi ile göz kapaklarında sarkmalar meydana gelir.

Oluşan göz sarkması kişinin bulanık görmesine, gözlerinde iltihaplanma yaşamasına, başında ağrı duymasına ve baş dönmelerine yol açabilmektedir. 

Bu sorun daha fazla ilerlemeden ve kişinin yaşam kalitesinde olumsuzluklar meydana getirmeden önce tedavi edilmelidir. 

Bir an önce tedavi edilmesi gereken bu rahatsızlık göz kapağı ameliyatı yardımı ile ortadan kolayca kaldırılabilir. 

Operasyon genel olarak lokal anestezi altında yaklaşık 1 saat içerisinde gerçekleşir. Operasyon öncesi doktor çalışacağı bölgeyi kalem yardımı ile hastanın yüzüne çizim yaparak belirler. 

Ameliyatta genellikle göz kapağının katlanma çizgisi içinde gizlenebilecek şekilde bir kesi atılır ve o hat üzerinden kas ve deri çıkarılır. Çıkarılan kas ve deri gözün eski gerginliğine gelmesine yardımcı olacaktır. 

Ameliyat sonrasında, göz çevresi şişeceğinden ve morluklar oluşacağından buz yardımı ile gözlerin rahatlaması sağlanabilir. 

Göz çevresinde ağrı duyulacağından ilaç kullanılması gerekmektedir. Gözlerde kuruma meydana gelmemesi için göz damlası kullanılmalıdır. 

Ameliyattan 5 gün sonra atılmış olan dikişler alınır. Dikişler alındıktan 2-3 gün sonra kişi iş hayatına rahatlıkla dönebilir. 

Göz çevresinde oluşan şişliklerin geçiş süresi kişiden kişiye değişiyor olsa da 14-15 gün içerisinde kaybolur. Güneş ışığı, rüzgar gibi durumlar birkaç hafta gözleri rahatsız hissettirebilir. 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Göz kapağı ameliyatı sonrası dönemde kişinin dikkat etmesi gereken unsurlar bulunur. Ancak bu dönemde kişinin dikkat etmesi gereken durum sayısı diğer birçok operasyona göre daha az şekildedir.

Operasyonu takip eden günlerde ilk zamanlar kişinin göz bölgesinde şişlik oluşması normaldir. Kişi bu şişliğin miktarını arttırabilecek her türlü uygulamadan kaçınması oldukça önemlidir.

Operasyon sonrası dönemde;

  • Göze soğuk kompres uygulanması, buz konulması iyileşme sürecinin kısalması bakımından oldukça yararlı olacaktır. Bu uygulama hem şişliğin hem de morluğun azalmasına yardımcı olur.
  • Kişi ödem attıran uygulamalar yapabilir. Ödem atmak için çok fazla abartmadan bitki çayı tüketebilir.
  • Bol miktarda su içilmelidir.
  • Dengeli ve düzenli beslenilmelidir.
  • Bu dönemde hekim tarafından kişide göz kuruluğunu önlemek adına ilaçlar olabilir. Bu ilaçlar suni göz yaşı özelliği taşımaktadır.
  • Suni göz yaşı damlasının belirtilen süre içerisinde mutlaka düzenli bir şekilde ve belirli saatlerde, belirtilen dozda alınması oldukça önemlidir.
  • Göz kesinlikle darbelerden korunmalıdır. 
  • Sigara içilmemelidir. Sigara dumanının göze kaçması ve operasyon bölgesinin dumana maruz kalması iyileşmeyi geciktirici bir etki gösterebilir.

S.S.S

Göz Kapağı Sarkması Nasıl – Neden Olur?

Beyinde yaşanan sinir damarlarındaki hasar – hastalık gibi sebeplerden biri ya da birçoğu göz kapaklarında yer alan kas sistemlerinin gevşemesine uygun zemin hazırlar. Bu etkilerin ilk tepkimesi göz kapağı düşüklüğüne neden olur. Göz kapağında yaşanan düşüklük durumu da; gözlerde ödem oluşmasına, tümoral rahatsızlıklara ve retinal sorunlara uygun zemini hazırlamış olur.

Göz Kapağı Operasyonundan Sonra Şişlikler Ne Zaman İyileşir?

7 – 14 gün içerisinde tüm şişlikler inecektir. Bu sürenin kısa tutulabilmesi için beslenme alışkanlıkları, alkol – sigara tüketimi, oksijenli ortamlarda bulunma – bulunmama, yaşlılık gibi etkiler seçicilik ifade eder.

Göz Kapağı Ameliyatı Devlet Tarafından Karşılanıyor mu?

Rahatsızlık, kaza, iş kazası gibi sebepler olmaksızın yapılan ameliyat ve estetik adımlar Devlet – SGK – SSK tarafından ödenmemektedir. Ancak hastalık, hastalıkların yan etkisi, yanık, travma gibi nedenlerden dolayı gerçekleştirilmişse karşılanmaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğünün – Sarkmalarının Sebepleri Nelerdir?

Düşüklüğün bir ya da birden fazla sebebi olabilir. Teşhis için ön muayene ve tetkik – tahliller yapılmaktadır. Ödem oluşması, enfeksiyon geçirmek, kas hastalıkları, tümöral koşulların gerçekleşmesi, kontakt lenslerin uygulanması ya da sağlıksız – hijyen kurallarına uyulmadan kullanılması, ilerleyen yaşa göre gelişen düşmeler, nörolojik sorunlar en çok rastlanan sebepler arasında yer almaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğü- Sarkması Kendi Kendine İyileşir mi?

Kas rahatsızlıkları yaşanması nedeni ile göz kapaklığı düşüklüğü meydana gelmiş ise hastalık için reçete edilecek ilaçlar kullanarak iyileştirilebilir. Ancak ne kas hastalıklarında ne de diğer nedenler dolayı ortaya çıkan göz kapağı düşüklükleri kendi kendine geçmez – iyileşmez. İlaç tedavisi, ameliyat ya da estetik gereklidir.

Referanslar

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/3600/gozkapagi-estetigi-blefaroplasti

https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/eyelid-surgery/results

3.8 / 5. 4

2 cevaplar
  1. Sibel
    Sibel says:

    Merhaba Tayfun bey, göz kapaklarım düşük olduğu için oldukça itici bir bakışım var. Sorumsa şu göz kapağı estetiği olarak hem bu itici bakışlardan kurtulup hem de daha çekici bir bakışa kavuşmam mümkün mü?

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir