Kybella Enjeksiyonları Ne İşe Yarar?
0
(0)

Yüz estetikleri odaklı uygulanan cerrahi işlemler ya da ameliyatsız yüz estetikleri sayesinde yaşlanma belirtileri ile mücadele etmem mümkün olmaktadır.

Zamana yani ilerleyen yaşa bağlı olarak gelişen deri sarkmaları, deri gevşemesi, derin kırışıklıklar, çene sarkması, gıdı oluşması, boyun sarkması gibi tüm etkiler yüz estetikleri sayesinde büyük oranda giderilebilmektedir.

Elbette saydığımız – saymadığımız tüm uygulamalar yaşlanma etkilerini durduramaz. Sadece geriye dönük iyileştirme sağlarken bireyin mevcut yaşından çok daha genç görünmesini sağlamaktadır.

Zaman zaman genetik faktörlerden dolayı bireyler çok daha erken yaşlanma belirtileri gösterebilmekte bu nedenle de genç yaşlarda dahi yüz estetiği yaptırmayı tercih etmektedirler.

Halk arasında yaygın olarak bilinen bayanların daha fazla yüz estetiği yaptırdığı tamamen bir yanlıştır. Günümüzde erkekler tarafından da oldukça sık talep edilen yüz estetiği yöntemleri mevcuttur. 

Sigara tüketimi, alkol kullanımı, dengesiz – sağlıksız gıdaları tüketme, yeterince oksijen alamama gibi pek çok neden bir araya geldiğinde, yaşlılık belirtilerinin hız kazanmaması elde değildir.

Yetersiz ya da yanlış cilt bakım tercihleri, cilt tipini bilmeme, yanlış bakım ürünleri kullanma gibi etkileri de unutmamak gerekir.

Bu nedenle yeme – içme düzeninden, hava akışına, uygun cilt tipine uygun ürünler kullanma gibi tüm tepkimeleri doğru ölçerek ona göre bir yol izlenmeli ve yaşlılık belirtilerini mümkün mertebe ötelemeye yönelmelidir.

Yüzde meydana gelen bu tür şikayetleri başarılı sonuçlarla azaltabilmek için mini, orta, tam yüz germe cerrahi operasyonları uygulanabildiği gibi bölgesel şikayetler için yani; dudak, burun, çene estetiği gibi adımlarla indirgeyebilmekteyiz. 

Kimlere Uygulanabilir?

Estetik yüz ifadeleri yani estetik yüz görüntüsüne ulaşabilmek için 40 – 50’li yaşları beklemenize gerek yoktur. Temelde en fazla 40+ itibariyle talepler yoğunlaşsa da ihtiyaç duyulduğunda çok daha erken yaşlarda da yüz estetikleri gerçekleştirilebilmektedir.

Örneğin obezite tedavisi sonucu hızlı zayıflayan veya obezite odaklı yürütülen cerrahi işlemler neticesinde deride sarkma gözlemlenen bireyler de tercih edebilir.

Genel sağlığında yüz estetiği ameliyatı olmaya engeli olan bireyler yüz estetiklerini yüzeysel işlemlerle de gerçekleştirebilirler. Bunun için geliştirilmiş pek çok yöntem mevcuttur.

Erkek yüz estetiği, çene estetiği, bişektomi, botoks, yağ enjeksiyonu, kimyasal peeling gibi yüz estetiği çeşitleri arasında seçenekler oldukça fazladır. Elbette hepsinin başarı ve sonucu farklıdır. Y

üzeysel olarak gerçekleştirilen işlemleri düzenli cilt bakımı olarak algılayabilirsiniz. Düzenli bakımlarla cildinizin daha diri ve genç görünmesine katkı sunabilirsiniz. 

Yüz germe ameliyatları mini, orta ya da tam yüz germe ameliyatı olarak üçe ayrılmaktadır. Üç ayrılık sağlanmasının nedeni ise bireyin ihtiyaç duyduğu kadarının sunulması ve gereksiz cerrahi adımlarla hastayı yormamaktan uzak tutmaktadır.

Örneğin tam yüz germe ameliyatları tercih edilecekse yüzün genelinde yaşlılık belirtilerinin ilerlemiş olması gerekmektedir. Deride sarkmalar gözlemlenmesi ilk şarttır.

Bu ameliyat tercih edildiğinde estetik dikişler saç başlangıcında olduğu için ameliyat sonrası herhangi bir iz kalma problemi de indirilmiş olmaktadır. 

Yüz Estetik Ameliyatları Nelerdir?

Yukarıda da anlattığımız üzere kişinin istek ve beklentileriyle ihtiyaç hali tespit edildikten sonra hastaya birden fazla seçenek sunulur ya da hasta doğrudan bir seçenekle başvuru yaparak müdahele edilebilir.

Cerrahi adımlarla yürütülen işlemler genelde yüz germe, burun estetiği ameliyatları, dudak estetiği olarak üç ana kola ayrılmakla beraber alt seçimleri de mevcuttur.

Yaşlılık belirtileri ilerlemiş, deri sarkması yoğun olarak gözlemlenen, çizgileri çok derin olan bireylerin en çok tercih ettiği ve en çok önerilen ameliyat yöntemi yüz germe ameliyatlarıdır. Buna karşın adı geçen etkiler yoğun olarak yaşanmadığı durumlar da vardır.

Örneğin birey burun yapısından şikayetçidir ve estetik yüz görüntüsünün ortaya çıkartılması için başvuru yapar. Burun eğriliği şikayeti başta olmak üzere burun estetiğine dair talep oldukça fazladır.

Dudak estetiği cerrahisi de mevcuttur. Ancak dudak estetikleri genellikle botoks türü işlemlerle yürütülmektedir. Burun ve dudak estetiğinin sağlanması için en kalıcı yöntem ameliyattır. Diğer uygulamalar sadece geçici etkiler sunabilmektedir. 

Yüz estetiği ameliyatı en fazla burun ve dudak için talep görse de boyun germe, yüz kaldırma, çene estetiği, kulak estetiği, kaş kaldırma estetiği, göz ve çevresi estetiği gibi pek çok ameliyat seçeneği de vardır.

İhtiyaç ve talebe göre gerçekleştirilen tüm operasyonların her cerrahi adımda olduğu gibi minimal düzeyde riskleri vardır. Her ameliyat öncesinde ve sonrasında hastanın kısa süreli de olsa uyması – uygulaması gereken kriterler mevcuttur. Bunlar uygulandığı takdirde risklerin oluşma olasılığı da indirgenmiş olur. 

Genel hatlarıyla yüz estetik operasyonları;

  • Bişektomi,
  • Badem Göz,
  • Göz Kapağı Estetiği,
  • Yüz Germe,
  • Kaş Kaldırma,
  • Burun Estetiği,
  • Çene Estetiği,
  • Alın Germe,
  • Yüz Yağ Enjeksiyonu,
  • Burun Dolgusudur.

Yüz Estetiği Ne Kadar Sürer?

Yüz estetiği ameliyatı genellikle hastaya bağlı olarak 4 – 6 saat arasında sürmektedir. Buna bağlı olarak yüz için yapılan güzellik işlemlerinin kalıcılığı işleme göre değişiklik gösterebilmektedir.

Hastanın yaş, cilt durumu, sağlık durumu, alışkanlıklar vb. gibi bireysel değişkenlere tabi olduğunu unutmamalısınız. Dikkate alınması gereken ana tedaviler şunlardır:

  • Botoks: yaklaşık 6 ay.
  • Hyaluronik asit: 8 ila 12 ay arasında, tedavinin türüne ve yapılan bölgeye bağlı olarak.
  • PRP: Üç tedavi seansından yaklaşık 12 ay sonra.
  • Yüz lipofilling: Bu tedavi kalıcıdır.
  • Yüz mezoterapisi: yaklaşık 6 ay.

Ana estetik tedavilerin süresi büyük ölçüde her hastanın genetik temeline ve yaşam tarzına bağlı olacaktır: spor yapıyorsa, beslenmesine dikkat ediyorsa tedavinin kalıcılığı artacak; sigara içmek gibi kötü alışkanlıklara sahipse tedavinin etki süresi azalacaktır.

Bu nedenle, önerdiğimiz herhangi bir estetik tıp tedavisi süresi yaklaşık bir değerdir. Hastaya büyük ölçüde bağlı olduğu için asla kesin değildir.

Yüz Estetiği Riskleri Nelerdir?

Estetik işlemler dâhil tüm ameliyatlar risk taşır. Vücut kitle indeksiniz 30 veya daha yüksekse (obezite) veya diyabetiniz varsa, bacaklarda veya akciğerlerde kan pıhtılaşması gibi komplikasyonlar geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir. Sigara içmek ayrıca riskleri artırır ve iyileşmeyi engeller. Bu riskleri ve sağlık geçmişinizle ilgili diğer riskleri tartışmak için cerrahınızla görüşmelisiniz. Herhangi bir cerrahi prosedür için olası komplikasyonlar şunlardır;

  • Pnömoni, kan pıhtıları ve nadiren ölüm dâhil olmak üzere anestezi ile ilgili komplikasyonla
  • Ameliyat sonrası oluşan açık yarayı kötüleştirebilecek ve ek ameliyat gerektirebilecek derecede, ameliyat bölgesinde gözlemlenen enfeksiyonlar
  • Sıvı Birikimi: Operasyonun uygulandığı bölgenin çevresinde bulunan deri altında geçici olarak sıvı cepleri (seromalar) oluşabilir. Böyle bir komplikasyon görüldüğü takdirde, operasyon sonrasında bu sıvıların, cerrahi bir müdahale olarak, doktorunuz tarafından bir iğne ile boşaltılması gerekebilir.
  • Başka bir cerrahi müdahale gerektirebilecek hafif kanama veya transfüzyon gerektirecek kadar önemli kanama
  • Cilt kaybı. Nadiren de olsa yüz estetiği operasyonu esnasında oluşabilecek yan etkiler, yüz dokularına giden kan akışını kesebilir. Bu derinin tahriş olmasına ve dökülmesine, soyulmasına neden olabilir. Deri dökülmesi ilaçlar ve uygun yara bakımı ile tedavi edilebilmektedir.
  • Sinir Hücrelerinin Yaralanması: Sinirlerin yaralanması, yüz estetiği operasyonlarında çok sık gözlemlenen bir durum değildir. Operasyon esnasında vuku bulabilecek bir yaralanma, hissi veya kasları kontrol eden sinirleri etkileyebilir. Bu etki geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilir. Geçici his kaybı veya yüz kasını hareket ettirememe, birkaç ay ile bir yıl arasında sürebilir ve bu durum düzensiz bir yüz görünümüne veya ifadesine neden olabilir. Böyle bir komplikasyon sonucu yaptırabileceğiniz cerrahi müdahale, iyileşme sürecinin hızlanmasına olanak tanıyabilir.
  • Hematom: Cilt altında kan toplanması (hematom), yüz estetiğinin sık görülen komplikasyonlarından biridir. Hematom şişliğe ve ağrıya neden olur. Genellikle ameliyattan 24 saat sonra oluşur. Bir hematom oluştuğunda, ameliyatla hızlı tedavi, deriye ve deri altında bulunan diğer dokulara zarar gelmesini önlemeye yardımcı olur.

Hangi Uygulamalar Kullanılır?

Yüz estetikleri işlemlerini, kalıcı ve ameliyatlı tercih etmeyen hastalar için geliştirilmiş, geçici ancak daha genç – daha diri bir cilt görünümüne ulaştırmayı sağlayabilen pek çok uygulama mevcuttur. Bunlar arasında en çok bilineni ve en çok kullananı botoks uygulamalarıdır.

Botoks uygulamaları Hyaluronik Asit enjeksiyon işlemlerine dayanmaktadır. Burun, dudak, kaş dahil vücudun hemen hemen her noktasına kolayca tatbik edilebilmektedir. Tatbik edildiği bölgenin hareketliliği baz alınarak bir dayanma ömrü vardır.

İnsan organizmasında zaman içerisinde eriyen botoks uygulamalarının minimum ömrü 6 aydır. Eğer burun ucu kaldırma estetiği gibi hareketsiz bir bölgede kullanılacaksa ömrü çok daha uzun olmaktadır.

Hatta burun ucu hareketsiz bir bölge olduğu için birkaç uygulamadan sonra neredeyse kalıcı olabilecek kadar etki gösterebilmektedir. 

Yağ enjeksiyonu tekniği bir başla uygulamadır. Vücudun bir başka bölgesinden alınan kaliteli yağ dokular yüz estetiği dahil pek çok alt estetik dalında kullanılmaktadır. Örneğin burun estetiğinde olduğu gibi. Veya elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesinde de tercih edilebilir.

Yağ enjeksiyonu tekniğinde kişinin kendi yağ hücreleri alındığı için dışarıdan herhangi bir kimyasal maddeye ihtiyaç olmamaktadır. Bağışıklık sisteminin reddetmesi gibi bir risk de oluşmamaktadır.

Diğer uygulamalardan bazılarına şu şekilde örnekler sunabiliriz; Kimyasal Peeling, PRP uygulamaları, Mezoterapi…

Kaynakça: Naini, F. B. (2011). Facial aesthetics: concepts and clinical diagnosis. John Wiley & Sons.

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir