Jinekomasti Nedir ?
0
(0)

Jinekomasti,  erkeklerde meme gelişiminin aşırı düzeyde olmasına verilen bir addır. Erkeklerde sık rastlanan bu hastalık memelerde bulunan damarların ve sinirlerin uzandığı yumuşak dokunun ve erkeğin memesindeki kanalların fazla gelişmesi sonucu meydana gelir.

Hemen hemen üç erkekten birinde bu rahatsızlık görülür. Hastaların yüzde 30’unda da kendiliğinden geçtiği söylenir. 18- 25 yaş aralığı risk grubu olarak gösterilir. Fakat farklı yaş gruplarında da  jinekomastiye rastlandığı gözlemlenmiştir.

Jinekomasti hastalığı olan erkeklerde genellikle meme başı büyük ve belirgin bir görünüm alır. Kişilerde psikolojik ve sosyal açıdan sorunlara yol açabilecek böyle bir durum fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekir.

Jinekomasti Nedir ?

Jinekomasti Evreleri Nelerdir?

Erkekerde görülen jinekomasti hastalığının Glandiler, lipomatöz ve mikst tip olma üzere üç farklı çeşidi vardır.

Glandüler tip dediğimiz hastalık türünde memedeki büyümeyi gerçek meme dokusu sağlar. Lipomatöz tip dediğimizde yağ dokusunun artışı oluşturması durumudur. Miks tip ise en çok karşılaşılan tür olmakla birlikte  hem meme dokusu artışı varken hem de yağ dokusunda artış görülür.

Jinekomasti Neden Oluşur ?

Jinekomasti hastalığının meydana gelmesinde birçok neden vardır. Erkeklerdeki testesteron hormonunun azalması ve kadınlık hormonu olan östrojen hormonu artış gösterirse jinekomasti oluşur.

Jinekomasti nedenleri;

Doğal Hormon Değişimleri

Kişilerin cinsiyet özelliklerini kontrol eden hormonlar;  testosteron ve östrojen hormonlarıdır. Erkeklik özelliklerini belirleyen hormon testosteron iken kadınlık özelliklerini belirleyen hormon ise östrojendir.

Erkeklerde çok az miktarda östrojen hormonunu da mevcuttur. Eğer erkekte bulunan östrojen hormonu ile testosteron hormonu arasındaki denge bozulur ve östrojen yükselmeye başlarsa jinekomasti meydana gelebilir

Jinekomastiye Neden Olan İlaçlar

Kullanılan bir çok ilaç jinekomastiye sebebiyet verebilir. Bu ilaçları şekilde sıralayabiliriz;

  • AIDS tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar.
  • Bazı antibiyotikler
  • Kemoterapi tedavileri
  • Bazı anksiyete ilaçları
  • Prostat kanseri tedavisinde kullanılan anti-androjen ilaçlar
  • Anabolik steroidler ve androjenler
  • Kalsiyum kanala blokerleri gibi kalp ilaçları
  • Trisiklik grubundaki antidepresanlar

Uyuşturucu Maddeler ve Alkol

Alkolün aşırı tüketimi ve uyuşturucu madde bağımlılığı da siroz hastalığına sebep olabilir ve gerekli müdahalelerin yapılmaması sonucu erkeklerde meme büyümesi meydana gelebilir.

Sağlık Sorunları

İnsanların yaşadığı birçok sağlık sorunu kişinin hormon dengesinin bozulmasına ve buna bağlı olarak jinekomasti oluşumuna sebep olur. Jinekomastiye sebep olan sağlık sorunlarını da şöyle sıralayabiliriz;

  • Testis, adrenal ve hipofiz bezi gibi organlarda bulunan tümörler cinsiyet belirlemede etkili olan hormonların dengesini bozabilir.
  • Tiroid hormonunun fazla salgılanması sonucu jinekomasti oluşabilir.
  • Karaciğer sorunları yaşayan kişilerde de jinekomasti görülebilir.
  • Böbrek yetersizliği hastalığı görülen kişiler.
  • Hipofiz bezi yetersizliği ve klinefelter sendromu gibi sağlık sorunları yaşayan kişiler.
  • Kişinin çok uzun süre aç kalması da östrojeni arttırmasa da testosteron hormonunu düşüreceğinden jinekomastiye yol açabilir.

Bitkisel Ürünler

Bazı bitkisel ürünlerde bulunan lavanta ve çay ağacı yağlarının da jinekomastiye sebebiyet verdiği düşünülmektedir.

Jinekomasti Hangi Yaş Gruplarında Görülür?

Jinekomasti hastalığı için risk grubu 18-25 yaş olarak görülse de farklı yaş gruplarında da jinekomasti görülebilir.

  • Bebeklerde ( yeni doğan dönemi) Erkek bebeklerin çoğunluğu anneden geçen östrojen hormonu nedeniyle memeleri büyük doğabilir. Ancak bu durum birkaç hafta sonra normale döner.
  • Ergenlik döneminde kişinin hormonlarında gerçekleşen düzensizliklere bağlı olarak jinekomasti görülebilir. Ergenlik döneminde sık görülen bu durumun %90 ı, 6 ay -2 yıl aralığında kendiliğinden geçer. 
  • İleri yaş(erişkinler) döneminde görülme olasılığı 50-69 yaş aralığında artar. Bu yaş grubundaki erkeklerden %25’inde jinekomasti hastalığına rastlanır.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Eğer jinekomasti hastalığına dair şüpheleriniz varsa kesin sonuçlara ulaşmak için ultrason çekilmesi şarttır. Bir estetik ve plastik cerrahı jinekomasti teşhisini koyabilir.

Şüpheleriniz doğrultusunda kendiniz bir kontrol yapmak istiyorsanız ilk olarak memenize bakmanı gerekecek.

Memeniz kadın memesi gibi büyükse ayna karşısına geçerek meme bölgesinin sertleştiğinden emin olacak şekilde sağ elinizi kasın. Diğer elinizle de kasılan memenin üzerine hafif bir şekilde dokunun. Elinize bir bolluk ve deri sarkması geliyorsa sizde jinekomasti şüphesi bulunmaktadır.

Elinize gelen bolluk çok az ise korkulacak bir durum yoktur. Bu hemen hemen herkeste görülür. Kesin bir tanı için bir hekime başvurmanız gerekecektir.

Doktor tarafından yapılan jinekomasti muayenesinde doktorunuz zaten gördüğün anda jinekomasti olup olmadığını fark edecektir. Doktorunuz jinekomastinizin tipini ve derecesini belirler. Tüm bunlardan yola çıkarak yağ alma mı veya süt bezi de çıkacak mı bununla ilgili tespitte bulunur.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde görülen meme büyümesi genellikle jinekomasti kaynaklı olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda erkeklerde meme kanseri nedeniyle de erkek meme dokusunda büyüme görülebilmektedir.

Jinekomasti belirtilerine bakıldığı zaman, erkeklerdeki meme kanseri belirtileri ile benzerlik taşımaktadır. Bu nedenle genel bir doktor muayenesi ile jinekomasti tanısının konulması önemlidir.

Kişilerin, belirtilere bakarak kendilerine jinekomasti tanısı koymaması ve gerekli testleri yaptırmadan yağ aldırma, deri gerdirme operasyonları yaptırmaması tavsiye edilmektedir. 

  • Jinekomasti belirtileri bazen tek göğüste büyüme şeklinde kendini hissettirebilir. Bazı kişilerde ise iki memede de büyüme jinekomasti belirtisi olarak kabul edilir. 
  • Jinekomasti sorunu, meme başının çevresine yerleşen bir büyüme tipi olarak bilinmektedir. O nedenle ilk belirtileri arasında meme başında görülen yumru sayılmaktadır. Yumru, his olarak kişiye kendini hissettirdiği gibi meme başı ve çevresi elle kontrol edildiğinde sertlik şeklinde yumru hissedilecektir. Bir diğer yandan da yaygın olarak bu yumru durum genellikle tek memede görülmektedir. Nadir olarak iki memede de görülen yumru görülebilir. 
  • Bir diğer belirti ise meme dokusunda meydana gelmeye başlayan büyümeye kaynaklı olarak hassasiyet şikayeti de ortaya çıkmaya başlamaktadır.
  • Büyüme sürecine girildiğinde hassasiyet ile birlikte memelerde ağrı ve acı şikayetleri de beraberinde görülmektedir. 
  •  Memede görülen şişkinlik de jinekomastinin ilk belirtileri arasında görülmektedir. Memede görülen bu şişlik en önemli ve ciddiye alınması gereken bir belirti olarak kabul edilebilir. Bazı kişilerde tek memede görülen şişlik durumu, bazı kişilerde iki memede de görülebilmektedir. Meme dokusunda görülen şişlik, aynı zamanda meme kanserinde görülen en önemli belirtilerin de başında gelmektedir. Bundan dolayı özellikle erkekler, meme şeklinde anormal bir şişlik fark edip hissettiğinde mutlaka bir uzman kontrolünden geçmeli ve bu şişliğin nedenini araştırdıktan sonra uygun tedavi yöntemini belirlemelidir. Memede görülen şişlik problemi, jinekomastinin en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır. 
  • Erkeklerde meme büyümesi ile birlikte meme başında akıntı da meydana gelen belirtilerden bir tanesidir. Meme ucunda erkeklerde meme büyümesine bağlı olarak gelişen akıntı genellikle koyu renklidir. Yaygın olarak kanlı akıntı şeklinde de görülebilmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Genelde ergenlik dönemlerinde belirir. Ancak daha sonradan ortaya çıktığı durumlarda vardır. Erkek memesinin tıpkı kadın memesi gibi büyümesine Jinekomasti adı verilir.

Ancak bu büyüme çoğu zaman kadın memesi büyüklüğüne kadar ulaşamaz. Genellikle çok daha küçük boyutlardadır ama yine de erkekleri kozmetik açıdan rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle Jinekomasti adı verilen ameliyatlar yapılarak estetik görüntüye ulaşma yolu tercih edilmektedir.

Jinekomasti; hormonal sistemde yaşanan aksaklıklar, hastalıklar, ilaçlardan dolayı ortaya çıktığı bilinse de pek çok zaman herhangi bir sağlık sorunu olmadan da Jinekomasti belirebilir. Jinekomasti’ye neden olan faktörlerin tespiti çoğu zaman yapılamamaktadır.

Buna rağmen erkeklerde jinekomasti tedavisi yine de yapılması gerekli olup Jinekomasti’ye neden olan faktör ya da faktörlerin tespitine yönelmek gerekir. Jinekomasti, Liposuction tekniği ile tedavi edilebilecek düzeyde ise Liposuction tercih edilir.

Liposuction yapılamadığı durumlarda ise açık yöntem cerrahisi yani jinekomasti ameliyatı yoluna ilerlenir. Ameliyat en az 1 en fazla 2 saat sürmektedir.

Ameliyat olan hasta o gün için hastane – klinikte yatar. Ertesi gün taburcu edilir. İlk birkaç gün normal ağrılar yaşanabilir. Bu durum için hekiminizce ağrı kesiciler verilir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Jinekomasti ameliyatında çoğu zaman genel anestezi uygulanmaktadır. Bazı durumlarda Liposuction tekniklerini kullanmak yeterlidir. Konumuzda Jinekomasti ameliyatı ve sonrasında yaşayacağınız süreç işlenecektir.

Ameliyatın ardından 3 – 6 saat kadar herhangi bir acı hissetmeyeceksiniz çünkü genel anestezinin etkileri operasyon sonrasında da birkaç saatliğine devam edecektir. Uykulu olma haliniz birkaç saat içerisinde azalacaktır.

Ardından kendinizi iyi hisseder hissetmez odanızda ayağa kalkarak küçük adımlarla dolaşmanız önerilir. Ardından katı gıdalar harici beslenmeye başlamanızda herhangi bir sakınca olmamaktadır.

Ameliyatın gerçekleştiği gün hastanede yatarsınız. Ertesi gün gerçekleştirilen muayene neticesinde hastaneden ayrılmanız uygun görülürse taburcu ve süreç rahat geçer. Lokal anestezi altında yapılan operasyonlarda ise aynı gün taburcu olunmaktadır.

Taburcu edildikten sonra sürekli evde yatmanıza ve hareketsiz kalmanıza gerek yoktur. Kendinizi zorlamadan tüm ihtiyaçlarınızı gidermeye, hafif hafif hareket etmeye başlayabilirsiniz.

Bu süreçte çok şiddetli olmayan ağrılar yaşamanız tamamen doğal olup ağrılarınız için hekiminizce ağrı kesiciler reçete edilecektir. Ameliyat sonrası verilen antibiyotiğin düzenli kullanması gereklidir.

İlk 2 hafta yoğun fiziksel aktivitelerden uzak durmanız önerilmektedir. Şişlik, sertleşme, acı gibi etkilerin tamamı 15 güne kadar geçecektir.

Jinekomasti Korsesi

Jinekomasti ameliyatları sonrası için özel olarak üretilen korseler göğüs bölgesinin iyileşme sürecinde daha hızlı toparlama yaşayabilmelerine katkı sunmak üzere dizayn edilmekte ve üretilmektedir. Jinekomasti ameliyatı sonrası süreçte bakım destek aracı olarak hizmet ederler.

Jinekomasti korsesi sadece göğüs bölgelerinin korunması, dıştan gelen darbelere karşı koruyucu etken sunması ve göğüs bölgesi iyileşme sürecini etkileyebilecek kriterlerden uzaklaştırmak için kullanılmaktadır.

Kolay hava geçirebilen kumaşlar kullanılarak üretilen Jinekomasti korseleri sentetik materyaller içermemektedir.

Göğüs bölgesinde hafif baskı kurmak, hareket odaklı göğüslerin fazla hareket etmesini ve dıştan gelen darbelerden korunmasını sağlar. Uzun ömürlü kullanıma sahip olup pamuksu dokuya sahiptir. Yüksek pamuk oranı ve hava geçirgen üretim kademeleri sayesinde terletmez.

Jinekomasti korsesi alerji yapmaz. Ameliyat sonrası süreçte hastanın kişisel rahatlığını kolaylaştırır ve iyileşme sürecini destekler.

Operasyon sonrası göğüs bölgesinde bir tür sargı ve koruyucu etken vazifesi alan Jinekomasti korseleri doktorunuzun önerdiği süre kadar kullanılmalıdır. İki farklı türde üretilmiş korseler vardır. Biri atlet tasarımına sahiptir.

Atlet gibi giyilir ve üst bedenin tamamını kaplar. Giyimin kolaylaştırılması için fermuarlar vardır böylece giyilmesi sırasında ameliyat yerinin acıması önlenmiş olur.

Diğer model ise bir tür yarım bandaj – yarım korse şeklindedir. Sadece göğüs bölgesi için dizayn edilmiştir. Korselerin 3 – 4 hafta boyunca düzenli olarak kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kaynakça:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266129

https://www.medicinenet.com/gynecomastia/article.htm

https://www.verywellhealth.com/gynecomastia-surgery-5091899

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir