Koltuk Altı Terlemesi Nedenleri ve Engelleme Yöntemleri
3
(2)

Özellikle yazın sıcak havalarda ortaya çıkan ve oluşturduğu kötü görüntü ile rahatsızlık veren koltuk altı terlemesi, bazı kişilerde oldukça fazla yaşanmaktadır. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu görüntü, yaymış olduğu koku ile hem kişiyi hem de çevresindeki insanları rahatsız etmektedir.

Koltuk altı terleyen kişiler genellikle kilo problemi yaşayan insanlar olurken, erkeklerin kadınlara göre daha çok terlediği görülmektedir.

Özellikle hızlı hareket etme sebebiyle yaşanan bu durum stresli zamanlarda sıkça ortaya çıkmaktadır. Kötü koku yayan ve görüntüsü ile rahatsız eden koltuk altı terlemesi normal olarak düşünülmemeli ve mutlaka önlem alınmalıdır. 

Terlemek insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olurken, aşırı bir şekilde terlemek bazı problemlere yol açabilir. Özellikle ter atmak tabirinin karşılığı olan spor yapmak, insanın en çok terlediği sebeplerden biri olmaktadır.

Spor yaparken, yürüyüşe çıktığımızda vücudun hareket etmesi ter bezlerinin sıvı salgılamasına sebep olur. Salgılanan bu sıvı vücudun sağlığı açısından oldukça önemli olurken, terlemek vücudun nemini dengede tutar. 

Terleme sırasında ter bezlerinden çıkan sıvı normal şartlar altında kokusu olmayan bir yapıdadır. Su ve sodyum klorürden oluşan ter, daha kolay anlaşılacak şekilde tuzdan meydana gelmektedir.

İçerinde tuz bulunan ve bir miktar yağlı olan bu sıvı, koltuk altı gibi cildin yakın temaslı bölgeleri arasında kalması durumunda kokuya sebep olmaktadır. Terin kokuya sebep olmasına yol açan diğer faktörler, bakterilerle temas etmesi ve uzun süre kapalı ortamda kalması olarak söylenebilir. 

Koltuk Altı Terlemesi Nedenleri Nelerdir?

Bir insanın ilk olarak terlediği bölgelerden biri koltuk altı bölgesidir. Koltuk altı terlemesi sonucu terin elbiselerle temas etmesi kötü bir görüntüye sebep olurken, uzun süre boyunca o bölgede kalan ter zamanla kötü koku yaymaktadır.

Koltuk altının terlemesine yol açan temel sebep ter bezlerinin olması gerektiğinden fazla çalışmasıdır. Bazı nedenler ter bezlerinin fazla çalışmasına yol açabilir. Ter bezlerinin fazla çalışmasına ve dolayısıyla koltuk altı terlemesine yol açan başlıca sebepler şunlardır:

  • Fazla kilo, kişinin daha çok terlemesine yol açar.
  • Genetik olarak başı insanların koltuk altı daha çok terler.
  • Spor ve yürüyüş yapmak koltuk altının terlemesine yol açar.
  • Ayrıca kullanılan ilaçların yan etkisi terlemeye neden olabilir.
  • Hamilelik ya da kanser gibi durumlar nedeniyle hormonların seviyesinin değişmesi             aşırı terlemeye sebep olabilir.
  • Özellikle kadınların belirli bir yaştan sonra girdikleri menapoz dönemi aşırı terlemeye sebep olur.
  • Aşırı stres terlemeye yol açabilir. 
  • C ve D vitaminlerinin eksik olması çocukların sık sık terlemesine yol açabilir. 
  • Şeker hastalığı aşırı terlemeye sebep olabilir. 
  • Tiroit hastalıkları ter bezlerinin daha çok çalışmasına yol açar.
  • Yaz aylarında sıcak havalar koltuk altı terlemesine yol açabilir. 
  • Sigara ve alkol tüketimi koltuk altı terlemesine sebep olabilir.
  • Bazı hastalıkların belirtisi, terleme olarak karşımıza çıkabilir. 

Bu ve benzeri nedenler insan vücudunun daha fazla ter bezi salgılamasına, bu da aşırı terlemeye yol açar. Bir insanın terlemesi ilk olarak alından ve koltuk altından anlaşılır. Koltuk altında sıkışan ter sıvısı elbiseyle birleşerek kötü bir görüntü meydana getirir.

Özellikle koltuk altı kıllarının çok olduğu dönemlerde terin oradaki bakterilerle temas etmesi kötü koku yayılmasına sebep olur.

Koltuk altı bölgesinin aşırı terlemesine engel olmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi durumunda, aşırı terleme sebepleri ve yayılan kötü koku ile birlikte rahatsız edici görüntü ortadan kalkacaktır. 

Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?

Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan aşırı terleme durumunu azaltmak mümkündür. İlk olarak koltuk altı terlemesini önlemek için, aşırı stresten ve heyecandan uzak durmak gerekir. Bununla birlikte sıcak havalarda rahatsız edici giysilerin tercih edilmemesi, koltuk altı bölgesinde oluşan terlemeyi azaltabilir.

Koltuk altı bölgesinin hava almasını sağlayacak kıyafetler tercih edilmelidir. Bu sayede koltuk altı terlese bile kötü koku ve görüntü oluşmayacaktır. Koltuk altı terlemesini engellemek için alınacak önlemler şunlardır:

  • Vücut ısısını dengede tutmak terlemeyi önler, bunun için bol bol soğuk su tüketmek terlemeyi önlemek adına oldukça faydalı olacaktır. 
  • Kaliteli koltuk altı deodorantları kullanmak terlemeyi önler ancak deodorantın kuru koltuk altına kullanılması gerekir.
  • Sigara, alkol, tütün gibi alışkanlıkları azaltmak hatta bırakmak, terlemeyi önleyecektir. 
  • Kıyafet seçimi koltuk altı terini önlemede yardımcı olacaktır. Özellikle içerisinde naylon ve polyester yer almayan kıyafetler tercih edilmelidir. 
  • Kafein miktarı yüksek olan içeceklerin terlemeye sebep olması sebebiyle, bu tür içeceklerden uzak durmak etkili olacaktır.
  • Özellikle yaz aylarında sık sık duş almak ve vücudun her bölgesini temiz tutmak faydalı olacaktır. Banyo sırasında koltuk altının sabun yardımıyla güzelce yıkanması, bu bölgenin terlemesini önleyecektir. 
  • Hazır yiyeceklerden ve özellikle gazlı içeceklerden uzak durmak, aşırı terleme probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. 

Koltuk altı terlemesini en aza indirmek için bu önlemler alınabilir. Bu önlemlerle birlikte doğal yollarla bu soruna çözüm bulmak mümkündür. Özellikle koltuk altı bölgesinde ortaya çıkan terin yaydığı kötü kokuyu engellemek için sirke kullanılabilir.

Sirkenin kokuya sebep olan bakteri oluşumunu yok etmesi, terin bakterilerle birleşerek kötü koku yaymasına engel olacaktır. Ayrıca her gün tüketilen bir avuç kuru üzüm ve sabahları içilen domates suyu, vücut ısısını dengede tutarak terlemeyi düzenler.

Yine yeşil çay içmek terlemenin azalmasını sağlarken, duş sırasında durulanırken suya bir miktar adaçayı katmak terlemeyi önlemektedir.

Terlemeyi önlemek için kullanılan çeşitli krem ve losyonlar da bulunmaktadır. Koltuk altına zarar vermeyen deodorant, krem ve losyonlar kullanmak koltuk altı terlemesi azaltılabilir ve yaymış olduğu köyü koku engellenebilir. 

Koltuk Altı Terlemesinin Ameliyatlı Çözümü Var Mıdır?

Koltuk altı terlemesini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Zaten terlemek insan sağlığı açısından faydalı bir eylem olması sebebiyle, kişinin hiç terlememesi sağlığı açısından uygun olmaz.

Koltuk altı terlemesini önlemek için yapılması gerekenler, terlemeyi tamamen ortadan kaldırmaz. Aşırı terlemeyi ve ter sebebiyle oluşan kötü kokuyu azaltır. Sürekli olarak koltuk altı terlemesi sebebiyle şikâyeti olan insanlar, bu dertlerinden kurtulmanın kesin çözümünü aramaktadır.

Bu çözüm yollarından biri de ameliyat olarak söylenebilir. Ameliyatlı bir çözüm yolu koltuk altı terlemesini uzun vadede ortadan kaldırabilir. Böylece kişinin kendisine ve çevresine vermiş olduğu rahatsızlık bir daha yaşanmaz. 

Tabi ameliyatlı çözüm yolu da koltuk altı terlemesini tamamen yok etmez. Spor yapmak ve sıcak havalarda aşırı hareketli olmak, koltuk altının terlemesine sebep olacaktır. Koltuk altı terlemesinin sebebi bir hastalık da olabilir.

Bu hastalıkların tedavi edilmesi aşırı terlemeyi ortadan kaldırabilir. Koltuk altı terlemesine sebep olan hastalıklar; tiroit fazlalığı (guatr), gut hastalığı, diyabet, tüberküloz ve şeker hastalığı olarak söylenebilir.

Bu hastalıkların tedavi edilmesi aşırı terlemeyi önleyebileceği gibi, terleme sebebinin bu hastalıklar olmadığı durumlarda ameliyat yöntemi kullanılabilir. Bu ameliyatlar sırasında ter bezleri ve koltuk altındaki sinirler alınır. Bu sayede koltuk altı teri kalıcı olarak çözülmüş olur.

Koltuk altı terlemesine çözüm üretmek için yapılan cerrahi müdaheleler; ter bezi çıkarma ameliyatı ve sinir cerrahisi olarak söylenebilir. Ayrıca koltuk altı botoksu ile aşırı terleme sorununu ortadan kaldırmak mümkündür.

Kaynakça: Partridge, G. E. (1905). Notes on the Psychical Causes of Sweating. The Pedagogical Seminary, 12(4), 505-507.

https://www.healthline.com/health/how-to-stop-sweating-armpits#tips

https://www.medicalnewstoday.com/articles/botox-for-sweating

3 / 5. 2

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir