Penis Kırılır mı?
4.2
(6)

Penis, yumuşak dokudan oluşan bir organdır. Vücudun diğer kısımlarından farklı olarak penis dokusunu oluşturan, Tunika Albugine ismi verilen süngerimsi doku, kan basıncı ile karşılaştığında, bir hidrolik sistem gibi penisin sertleşmesini sağlar.

Bu dokunun yapısı, kanın içerisinde dolduğunda, belli bir süre içeride tutulabiliyor olmasıdır. Kan süngere benzer dokunun içerisinde hapsolur ve basınç sayesinde doku, kıkırdağa benzer bir doku haline gelir.

Buna ereksiyon veya sertleşme deriz.  “Penis kırılır mı?” sorusunun cevabı da tam olarak bu tanımda gizlidir. Penis kırılabilecek bir doku türü olmadığından, kemik veya sert kıkırdaklar gibi kırılma özelliğine sahip değildir. Yani penis bilinen anlamda kırılmaz.

Penis kırılması olarak bildiğimiz Penis Frakütürü ise aslında bir yumuşak doku hasarı durumudur. Penisin sertleşmesini sağlayan süngerimsi dokunun yapısında meydana gelecek bozulmalar, penise giden kanın, burada sertlik sağlayamaması durumunu ortaya çıkarabilir.

Kan dokunun içerisine giremeyip, penis hattında ilerler ve sertlik meydana gelmezken, peniste görünüm bozukluğu ortaya çıkar.

Bu duruma penis kırılması denmesinin sebebi, şekilsel olarak görünümün kırığı andırıyor olması ve bu sorunun ortaya çıkmasındaki sebeplerin, penisin bükülmesi olması gösterilebilir.

Kontrolsüz ve şiddetli cinsel birleşme anında, penisin herhangi bir şekilde ciddi bir kuvvetle bükülmesi, penis dokusunun zarar görmesine ve işlevini kaybetmesine yol açabilir. Bu duruma hal arasında penis kırılması denir.

Penis Nasıl Kırılır?

Penisin kırılması bir kemik kırığı gibi değildir. Zira penis bu yapıya sahip bir organ değildir. Vücuttaki en özel dokulardan bir tanesi olan Tunika Albugine, penis içerisinde normalde içi boş kanallardan oluşan bir dokudur.

Bu kanallar, içerisine kan dolmaya başladığında, kanın geri gitmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Kan basıncı yükseldikçe dokunun kanı tutma gücü artar ve penis sertleşir.

Tabii bu durum, normal ereksiyon süreçlerini yaşayan bireyler için geçerlidir. Penis anomalileri bulunan kişilerde bu doku yeterince verimli çalışmayabilir ve penis sertleşmesi mümkün olmayabilir.

Normal sertleşen bir penis için kırılmanın gerçekleşmesi, travmalar ile mümkün olabilir. Bu travmaların tamamına yakını, ereksiyon halinde meydana gelir. Her ne kadar penis kırılmayan bir doku olsa da, yumuşak dokuların da hasar görmesi söz konusu olabilir.

Penis gövdesini oluşturan süngerimsi doku oldukça kuvvetli bir doku olsa da, penisin erekte haldeyken bükülmesi, bu dokuların içerisine hapsolmuş kanın basıncının aniden yükselmesine neden olur ve dokudan çıkmaya çalışan kan, dokuya zarar vererek dışarı çıkar.

Bunun sonucu olarak doku bundan sonra kan basıncını yüzeyinde tutamaz. Yüzeyde tutunamayan kan penise yayılır veya dolaşım sistemine geri döner. Bu durumda sertleşme mümkün olmayacağı gibi, penis şişebilir, morarabilir ve ağrı ortaya çıkabilir.

Penis kırılmasına neden olabilecek en yaygın etken, kadının üstte olduğu cinsel birleşme pozisyonu olarak tanımlanabilir. Erkeğin kontrol edemediği durumlarda penisin kazara bükülmesi ve partnerin bükülen penisin üzerine basınç uygulaması halinde, penis dokusu zarar görebilir.

Penisin kırılmasının bir diğer sebebi ise penisinin küçük olduğunu düşünenlerin kullandıkları medikal olmayan penis büyütme araçlarıdır.

Penis pompaları ve gergi araçları, penis dokusunu gereğinden fazla esneterek, dokunun yapısına zarar verebilir ki, bu durumda dokunun belli bir kesiminde yırtık meydana gelip, yine kırılma sonucunu ortaya çıkarabilir.

Penis Kırılması Penis Boyu ile İlgili midir?

Mekanik olarak bakılacak olursa, uzun penislerin kırılma riskinin daha fazla olduğu söylenebilir. Ancak bilimsel olarak bu yargıyı destekleyecek bir araştırma yoktur. Bu nedenle penis boyunun kırılma ile ilişkili olduğunu söylemek doğru olmaz.

Sertleşme Sorunu Penis Kırılmasına Neden Olur mu?

Aksine, sertleşmeyen penisin kırılma ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle erektil disfonksiyon sorunu olanların bu sorunu yaşama riskleri, diğerlerine göre daha düşüktür denebilir.

Penis Kırılmasında Yaş Faktörü Etkili midir?

Penis kırılmasına yaş faktörünün etkili olup olmaması durumuna iki yönlü bakmak gerekir. Yaşla birlikte azalan ereksiyon basıncı nedeniyle, penis kırılması zorlaşır denebilirken, yaşın dokuların hasar alması ihtimalini artırması nedeniyle bu durumun mümkün olabileceği söylenebilir.

Yani her iki durumda da bu sorun yaşabileceğinden bunu bir faktör olarak saymamak gerekir.

Penis Kırılması Genetik midir?

Penis kırılması veya diğer ismi ile penis frakütürü, yaygın görülen bir sorun değildir. Bu sorunun genetik etkenlerinden söz etmek de doğru olmaz. Tamamen davranışsal nedenleri olan bu sorunun ortaya çıkması, dikkatli olunarak engellenebilir.

Sertleşme Dışında Penis Kırılması Olabilir mi?

Penis kırılmasına dokunun hasar alması neden olur. Bu bakımdan, yaşanacak sair kazaların bu durumu ortaya çıkarabilme ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.

Düşme, çarpma ve benzeri travmaların penis dokusuna hasar verebileceği ihtimali dikkate alınıp, bu tip travmalar halinde eğer semptomlar gözleniyor ise bu yönde tetkik yapılması uygun olacaktır.

Özellikle kesilme gibi durumlar söz konusu ise özel olarak bu bakımdan müdahale gerekebilir. Zira kesilen doku doğru iyileşmemesi halinde yine kırığa benzer sonuçları ortaya çıkarabilir.

Penis Kırılmasının Tedavisi Var mıdır?

Elbette. Penis kırılması tedavisi, cerrahi olarak klinik ortamda yapılabilir. Yapılacak tetkiklerin ardından, hassas biçimde gerçekleştirilecek operasyon, hastanın istenen penis fonksiyonlarını tekrar kazanmasını sağlayabilir.

Penis kırılması tedavisi, sadece hekimler tarafından tıbbi protokollerle yapılması gereken bir tedavidir. Penis frakütürü tedavisi için herhangi bir ilaç veya besin takviyesi söz konusu değildir.

Tıbbi olmayan yöntemlerle bu sorunu gidermeye çalışmak son derece ciddi negatif sonuçları ortaya çıkarabilir.

Bitkisel, doğal veya herhangi bir şekilde isimlendirilen ürünleri tüketerek bu sorunun üstesinden gelebilmeniz söz konusu değildir.

Bu gibi bir sorun yaşadığınızda hekiminize başvurabilir ve tıbbi tedavi desteği alabilirsiniz. Sağlığınızla ilgili konularda hekimler dışında hiç kimseden destek ve hizmet almayınız.

Kaynakça: Diaz, K. C., & Cronovich, H. (2019). Penis fracture.

4.2 / 5. 6

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir