Genellikle 30’lu yaşlara ulaşan kadınlarda ve erkeklerde yavaş yavaş sarkma, kırışıklık gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Cilde özen gösterilmez ve bakım yapılmaz ya da yanlış bakım uygulanır, kötü kozmetik kullanılır ise sarkmalar, lekelenmeler yaşanma riski de artacaktır.
Yüz sarkma problemi özellikle kadınları rahatsız etmektedir. Estetik açıdan hoş bir görünüm sergilemeyen sarkma sorunları özgüven kayıplarına sebep olarak günlük yaşam kalitesinin de düşmesine yol açabilir.
Peki, yüz sarkması neden olur?
Yüz sarkmasının nedenleri;
- Yaşın ilerlemesi ile bakım yapılmayan cildin yaşlanması yüz sarması nedenleri arasında yer alır. Yaşlandıkça kişinin cildi esneklik özelliğini kaybetmeye başlar. Bu nedenle cilt daha da bollaşarak kırışıklık ve sarkıklıklara neden olur.
- Kişinin yağlı bir cildi varsa ilerleyen yaşlarda cilt yer çekimine karşı koyamaz ve sarkmalar meydana gelir. Kişinin kuru bir cildi varsa kırışıklık problemi ortaya çıkacaktır.
- Aşırı kilo alımı ile gerilen, genişleyen ve büyüyen ciltte ani kilo kaybı sonucuna sarkma görülebilir. Bunun nedeni derinin bir anda esneyip bir anda eski haline kavuşamamasıdır. Bu nedenle fazla kilolu bireyler kilo verirken daha dikkatli davranmalıdır. Haftalık ortalama 1 kilo vermek en doğrusu olacaktır.
- Yüzü geniş ve kilolu olan bir kişinin kilo vermesi de cildin sarkmasına sebep olabilir.
- Düzensiz belenme, stres ve yorgunluk ile yüzde sarkmalar meydana gelebilmektedir. Bu tür yaşam stiline sahip bireylerin kendileri ile ilgilenmemeleri yüz bölgesindeki tüm cilt dokularına yansıyabilir. Yüzde ve göz altı kısımlarda sarkmalar meydana gelebilir.
- Aşırı sigara tüketimi de yüz sarkmasına sebep olabilmektedir.
- Kişinin makyaj silme alışkanlığının olmaması da cilde zarar verir. Cilt bu zarar sonrasında daha esnek bir yapıya kavuşabilir. Bu da sarkmaya yol açabilir.
- Yanlış uyku pozisyonları, vitamin ve mineral eksikliği, az su içmek ayrıca yüzde sarkmaya yol açabilir.
Yüz Sarkması Ne Zaman Başlar?
Yüzümüzde oluşan sarkmalar özellikle kadınlar için büyük önem taşısa da son dönemlerde erkeklerinde problemi olmaya başlamıştır.
Genellikle 30 yaşından sonra başladığı düşünülse de erken yaşta yapılan yanlış bakımlar, kullanılan kötü kozmetik ürünleri, stres, sigara ve alkol, düzensiz ve yanlış beslenme, vitamin eksikliği, kolajen üretiminin azalması, aşırı kilo alıp verme gibi etkenler cildin sarkmasına ve kırışmasına neden olur.
Bunların yanı sıra yağlı cilt yapısına sahip olan bireylerde sarkmalar daha çok meydana gelir. Özellikle bol su tüketimi yüzde oluşan sarkmaları önlemede büyük rol oynar.
Ayrıca kişilerin kendi cilt tiplerine uygun bakım yapmaları gerekir. Vitamin ve mineral eksikliği olan kişilerin doktor kontrolünde takviye almaları önerilir.
Yüz Sarkması Nasıl Önlenebilir?
Yüz sarkması problemini yaşamaktan endişe duyan bireylerin merak ettikleri sorulardan biri de yüz sarkması nasıl önlenebilir, şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Yetersiz su tüketimi, vitamin ve mineral eksikliği, depresyon, yanlış uyku pozisyonları ile birlikte ortaya yüz sarkması problemi çıkmaktadır.
Özellikle yağlı ciltlerin yaşlanmayla birlikte yer çekimine karşı koyamıyor olması ile oluşan yüz sarkması kadınlarda özgüven, psikolojik sorunlara yol açabilir.
Cilde iyi bakım yapılmaması yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı cildin yaşlanmasına, lekelerin, kırışıklıkların oluşmasına sebep olabilir. Her bir birey cildinin yağlı, kuru olmasına göre kendilerine özel bir bakım şekli geliştirmeli ve uygulamalıdır.
Ani alınan ve verilen kilolar sebebi ile sadece yüzde değil vücudun belirli bölgelerinde de sarkmalar meydana gelebilir.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için kişi dengeli ve düzenli beslenmeli aynı zamanda spor yapmayı aksatmamalıdır. Alınan vitaminler, yapılan egzersizler cilde iyi gelir ve genç kalmasına yardımcı olur.
Yüz Sarkması Nasıl Giderilir?
Yüz sarkması problemi yaşayan bireylerin en çok merak ettikleri sorulardan biri de yüz sarkması nasıl giderilir, şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Yüz sarkması problemini gidermek için kişiye yapılabilecek birkaç farklı uygulama vardır. Bunlardan biri ip askı yöntemidir.
İp askı yöntemi sayesinde kişinin alın, çene, yanaklardaki sarkık kısımlar yukarı kaldırılır. Bu sayede sarkıklık ve kırışıklıklar ortadan kaldırılırken yaşlanma etkisi de oldukça azalır.
Kişi daha genç bir yüze kavuşur.
Kişide estetik cerrahlar tarafından yapılabilecek başka uygulamalar da kişinin sarkma probleminin şiddetine göre üçe ayrılmaktadır:
- Minimal Lifting
- Orta Yüz Gençleştirme
- Tam Lifting
Operasyon dışı uygulamalar ise;
- Botoks uygulaması
- Cilde yağ enjekte edilmesi
- Cilt ve cilt altı sıkılaştırılması
- Lazer uygulaması
- Radyofrekans işlemi
- DNA ve kök hücre eklenmesi
- Vitamin karışımlarının cilde eklenmesi şeklinde cildin ve cilt altı kısmın onarılarak yenilenmesi sağlanabilmektedir.
Yağ Enjeksiyonu
Bu uygulamalardan en sık uygulananlarından biri de yağ enjeksiyonudur. Bu işlemde kişinin kendi vücudundan elde edilen yağ dokusu kullanılmaktadır.
Bu yağ dokusu biriktirildikten sonra özel işlemlerden geçirilerek doğal bir dolgu malzemesi elde edilir. Ardından sarkma probleminin olduğu noktalara enjekte edilir.
Kişiye bu işlem lokal anestezi ile yapıldığından işlem sırasında hiçbir şey hissetmez.
Yüz Sarkması Ameliyatları Nelerdir?
Minimal Lifting, Orta Yüz Gençleştirme, Tam Lifting uygulamalarının üçü de operasyonel yüz sarkma giderici işlemleridir.
Ameliyatsız Yüz Sarkma İşlemleri Nelerdir?
Lazer Uygulamaları, Radyofrekans Uygulamaları, Dolgu İşlemleri, Botoks Uygulamaları, Retin A İçerikli Krem Uygulamaları, Somon DNA İşlemleri, Kök Hücre Adımları, Vitamin Kompleks Adımları.
Yüz Sarkması Ameliyatları – Estetikleri Kaç Günde İyileşir?
En az 7 en fazla 21 günde tam iyileşme gözlemlenebilir. Bu sürelerin belirlenmesinde; sigara tüketimi, alkol tüketimi, yaşlılık oranı, beslenme alışkanlıkları üst düzey öneme sahiptir.
Yüz – Yanak – Alt Yüz Sarkmasının Nedenleri Nelerdir?
Çoğunlukla yaşlılık, yerçekimi, genetik nedenler olmakla beraber aşağıda sıralanan sebepler silsilesinin tamamı, bir kısmı, biri de yüz, yanak, alt yüz sarkmasına neden olabilir; Mütemadiyen yağ içermeyen gıdalar yeme – içme, Yetersiz – dengesiz – kalitesiz uyku süreçleri, Yetersiz mineral – vitamin alımı, Sık sık ya da şiddetli stresli yaşam sürme, Dengesiz – yetersiz – kalitesiz – dengesiz beslenme alışkanlıkları, Günde iki litreden daha az su tüketmek, Ani kilo alma – verme, ani kilo farklılıkları yaşamak, Sık, şiddetli, korumasız güneşe çıkma – güneş ışınlarına çok maruz kalma.
Referanslar:
https://www.cildimveben.com/makale/yuz-sarkmasi-nedir-nasil-onlenir
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!