Burun büyütme ameliyatı burun şeklinden herhangi bir nedenden dolayı memnun olmayan ve aşırı küçük olmasından rahatsızlık duyan hastalara yapılır.

Bazı kişilerde burun gereğinden fazla küçüktür veya kişi burun küçültme ameliyatının sonucunun yüzüne yakışmadığını düşünerek de burun büyütme operasyonu geçirmek isteyebilir. 

Kişide meydana gelen basık burunluluk hali kaldırılarak daha düzgün bir burun elde etme de yine bu uygulamanın içine giren bir konudur.

Tüm bu durumlarda hastanın burnu istenilen oranda var olan farklı problemlerin de ortadan kaldırılması ile ek uygulamaların da yapılması ile birlikte operasyon gerçekleştirilir ve kişide istenilen görünüm elde edilir.

Burun Büyütme Operasyonu

Burun büyütme operasyonunda küçültmede yapılan teknikler uygulanmaktadır. Öncesinde yapılan görsel tasarımlarla boyut ve şekil belirlenir.

Bireyin yönlendirmesiyle ve bireyin burun yapısındaki sıkıntıların belirlenmesiyle, doktor işlemlerine başlar ve burun yapısının doğallığına fazla zarar vermeden, bazı durumlarda kulak veya kaburgadan greft alınarak ya da burun ucuna uygulanacak işlemlerle yapılabilir.

Çok nadir de olsa dışarıdan herhangi bir dolgu maddesi olmadan da işlem uygulanabilmektedir. Bu ameliyatlarda önemli olan bir nokta kişinin daha önce operasyon geçirip geçirmediğidir.

Bir burun yapısı daha önceden operasyon geçirdiyse, ikinci müdahale de zorluklar çıkarması yüksek ihtimaldir. Bu nedenle kişinin en az 6 ay sonra ikinci operasyona randevu almalıdır. Tercih edilen ise 1 yılı bulmasıdır.   

Burun Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun büyütmek için operasyon yapılışı öncesinde kişinin nasıl bir boyuta sahip olmak istediği bilgisayar teknolojisi sayesinde hekim ile birlikte ayarlanır.

Boyut sonrasında yüzde meydana gelecek olan görüntüye hasta kendisi de bakar ve herhangi bir başka sorunun ele alınmasını da talep edebilir.

Örneğin, hastada kemerli burun yapısı düzeltilerek hafifçe de burun boyutu büyütülerek iki ayrı işlem tek seferde uygulanabilir.

Burun operasyonlarında hastanın belirttiği burun şekilleri problemlerinin ele alınmasında herhangi bir sınırlandırma yoktur. İşlem biraz daha uzun süreli olmak kaydıyla istenilen tüm sorunlar aynı operasyon içerisinde tek seferde halledilebilmektedir.

Operasyonun yapılabilmesi için dolgu malzemesine ihtiyaç vardır. Bu malzeme yağ transferi dediğimiz işlem sayesinde kişinin kendi vücudundan da elde edilebilir. Başka dolgular da kullanılabilir. 

Operasyon açık ameliyat ve kapalı ameliyat şeklinde uygulanmaktadır. Genellikle de açık şekilde tercih edilmektedir.

  • Hastada ilk olarak hastanede ameliyat prosedürleri uygulanır.
  • Sonra herhangi bir sorun yoksa ameliyathanede işleme başlanır.
  • Burun ucundan yarım santimlik bir kesi oluşturulur.
  • Kesiden burunun deri kısmı yukarı doğru çekilir ve işlemde gerekli olan törpüleme, dolgu ekleme olayları halledilir.
  • Daha sonra yine aynı kesiden kapatılır.
  • Son olarak da saç teli kalınlığında kendiliğinden eriyen bir ameliyat ipliği ile dikiş atılır.
  • Genel anestezinin uyandırma protokolleri uygulanarak hasta servise çıkarılıp gözlem altına alınır.

Burun Büyütme Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Burun büyütme operasyonu sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar hemen hemen tüm açık burun ameliyatları için gereklidir ve istenilen şeklin ömür boyu korunabilmesi adına hayati önem taşımaktadırlar.

Hekiminizi size işlem tamamlandıktan sonra bu uygulamalardan mutlaka bahsedecektir. Eğer bir kronik hastalığınız varsa o zaman ekstra neler yapabileceğinizi de yine hekiminiz size bildirir.

Estetik cerrahınızın sizden yerini getirmenizi istediği her türlü maddeye dikkatle yaklaşmalı ve bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmaya odaklanmalısınız.

  • Burun büyütme operasyonu sonrasında kişinin burun ve çevresi kısmında ilk zamanlar ödem, şişlik, morluk ve kızarıklıklar görülebilmektedir. Bu durumların geçici olduğunu ve kesinlikle bastırarak masaj yapmamanız gerektiğini bilmelisiniz.
  • Operasyon sonrasında kan sulandırıcı özelliği bulunan her türlü ilaç ve meyve sebzeden uzak durmalısınız. Eğer bir kanama açılırsa bu tür maddelerin kanı seyreltmesi hem kanamayı durdurmayı zorlaştırır hem de kanama miktarını arttırtır.
  • Burun büyütme operasyonu sonrası ilk 4 saat herhangi bir şey yenilip içilmez. Buna su da dahildir. Kişide kusma refleksi görülebilir. Bu nedenle de burunda bir basınç meydana gelebilir. Bu durumu önlemek için en az 4 saat beklemeniz gerekmektedir. Zaten takılan serumlar ile sıvı, şeker ve tansiyon dengeniz kontrol altına alınacaktır.
  • Operasyon sonrası ilk aylar şekil bozukluğu oluşumuna karşın darbelerden, çarpmalardan, burnunuzu sıkmaktan, bölgeye masaj yapmaktan ve gözlük kullanımından kaçınmalısınız. Hatta bu süreyi azami olarak 12 ay şeklinde tutarsanız herhangi bir şekil bozukluğu gelişmesi olasılığını elimine etmiş olursunuz. Bu dönemler burnunuzun etrafındaki dokuların kendini toparlaması dönemidir ve şekilde bozulmalar kolayca gerçekleşebilir.
  • Dokularınız toparlandıktan sonra hekiminize danışarak normalde sahip olduğunuz spor rutininize dönebilirsiniz. Burada hekiminiz iyileşme durumunuzu kontrol ederek size en uygun zamanı belirtecektir.

Burun Büyütme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Burun büyütme operasyonu riskleri bütün ameliyatlarda var olan riskler kadardır. Bunun dışında eğer herhangi bir kronik hastalığınız varsa durum sizin açınızdan değişebilir.

Ancak günümüzde gelinen son teknoloji noktasında operasyonlarda artık ameliyatlar ciddi komplikasyon gelişme riskinin en aza indirgendiği şekillerde uygulanmaktadır. 

Kaynakça: Ahn, J. M. (2006). The current trend in augmentation rhinoplasty. Facial plastic surgery, 22(01), 061-069.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir