Burun Estetiği Neden Yapılır?
5
(1)

Burun estetiği pek çok farklı sebeple söz konusu olabilir. Hem sağlık ile ilgili sebepler, hem de estetik sebepler söz konusu olabilir ve buna bağlı olarak burun estetiği yaptırmak istenilebilir.

Şekil bozuklukları, nefes almanızı etkileyebilir ya da farklı sağlık problemlerini gündeme getirebilir. Belki bir kaza sebebi ile burunda hasar ortaya çıkmış olabilir. İşte bu sebepler zorunluluk hali olarak değerlendirilir.

Ancak diğer taraftan bir estetik kaygı sebebi ile gerçekleştirilen burun operasyonları da zorunluluk taşır. Şöyle ki, yüzümüzün tam da ortasında yer alan burun, karşımızdakilerin de ilk baktığı noktadır. Dolayısıyla bizim sosyal yaşamımızı etkileyen bir unsurdur burnumuz.

Bu durumda karşımızdakilerde olumlu bir izlenim bırakma isteği, sosyal yaşamımızı ve iş yaşamımızı iyileştirme isteği ön plana çıkıyor.

Daha iyi ilişkiler için burun estetiği bir zorunluluk haline gelebilir. Bu sebeple de burun estetiği pek kişi için bir zorunluluk olmaktadır. Bu yüzden de doktor seçimi büyük bir önem taşıyor. Doğru doktoru bulmak için ise oldukça hassas yaklaşmak gerek.

Doktor ile hasta arasındaki iletişimin kuvvetli olması, sonucun da daha güzel olması demektir. Bu şartlar altında gerçekleştirilen operasyonların başarısının çok daha fazla olduğu görülmüştür. Bu yüzdende doktor seçiminde, iletişime büyük önem vermek gerekir.

Cerrahın tecrübesi de önemli bir kriter olacaktır. Bu da yine sonucun daha başarılı olmasında etkilidir. Bu şartlara bağlı kalarak doktorunuzu seçebilir ve süreci başlatabilirsiniz. Doktorunuza beklentilerinizi doğru ve iyi bir şekilde anlatmalısınız.

Bunun ardından yapılacak olan incelemeler tahliller sonucunda nihai estetik kararları verilebilir. Unutmadan belirtmek gerek ki, burun derisi kalın olan kişilerde, estetiğin kendini göstermesi çok daha zor olabilmektedir. Doktorunuz sizi zaten bu konuda bilgilendirecektir.

Detaylı olarak burun estetiği sebeplerine değinecek olursak, burnunuzdan memnun olmamanızın şöyle sebepleri olabilir; burnun uzun olması, yüze oranla çok daha büyük olması, çeşitli çöküntülerin bulunması, burun eğrilikleri, travma ya da kaza sonucu ortaya çıkan çeşitli şekil bozuklukları.

Burun yüzün tam da ortasında yer aldığından bu tür şekil bozukları ciddi birer estetik sorun olarak değerlendiriliyor. Ancak bu tür estetik sebeplerin yanı sıra nefes alamama gibi sağlık problemleri de ameliyat için önemli bir neden teşkil etmektedir.

Özellikle son yıllarda hava kirliliğinin artışı, daha kalabalık şehirlerde yaşamaya başlamamız, oksijenin az olduğu ortamlarda uzun zaman geçirmek ya da burun içi dokularda meydana gelen sorunlar nefes alışının kısıtlanmasına sebep olabilir. Bu durumda ise burun ameliyatı bir gerekliliktir.

Geçmiş yıllarda, burun estetiği ve burun içi ameliyatları iki ayrı ameliyat şeklinde gerçekleştirilse de bugün artık her iki operasyon da tek seansta yapılabiliyor ve bu da hastalar için büyük bir kolaylık demek. Bu sayede hem şekilsel sorunlar ortadan kaldırılıyor, hem de daha iyi nefes alıp verme sağlanabiliyor.

Diğer taraftan bir burun ameliyatının sebebi, önceden yapılmış olan ameliyat olabiliyor. Karmaşık sorunların çözümünde bazen sorun tek bir seansta çözülemeyebilir.

Daha çok revizyon ameliyatları olarak adlandırılan bu operasyonlar ile istenilen burun estetiğinin yapılması ve sağlıklı nefes alış verişinin sağlanması hedeflenir.

Sorunun çözümü ve nihai ideal sonucun elde edilmesi için bazı özel durumlarda bu tip birden fazla ameliyat gerekli olabilir. Bunlar ikinci ya da üçüncü ameliyat daha olabilmektedir.

Eğer burundaki şekil bozuklukları ya da nefes alıp vermedeki sıkıntılar, birinci ameliyatta ortadan kaldırılamadıysa, bu kez yapılacak olan ikinci ameliyatın 9 ay ya da 1 yıl kadar sonra gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü yapılmış olan ilk estetik ameliyat, gerçek sonuçlarını bu süre zarfında gösterecektir.

İlk ameliyatın sonuçları netleştikten sonra ise ikinci ameliyatın tarihi ve de içeriği belirlenebilir. Aksi halde beklemeden yapılan ameliyat doğru sonuçların silinmesine belki de işlerin daha karmaşık bir hal almasına sebep olabilir.

Burnun şişlik, ödem ve benzeri ameliyat sonuçlarının tamamen ortadan kalkması, doktorunuzun yapacağı kapsamlı muayene sonrasında ikinci ya da üçüncü ameliyatın detayları görüşülüp, netleştirilebilir.

Burun Ameliyatı Öncesi

Burun estetiği ameliyatı öncesi süreci farklı uygulamalardan oluşmaktadır. Burun estetiği ameliyatları hem lokal anestezi hem de genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ancak doktorlar genellikle genel anesteziyi tercih edeceklerdir. Ayrıca ameliyat öncesinde mutlaka doktorunuza iletmeniz gereken bazı bilgiler var.

Daha önce geçirilen ameliyatlar, kullanılmış olan ilaçlar, alerji, solunum güçlüğü ya da sigara kullanımı gibi çeşitli bilgiler, ameliyat sürecinde etki yapabileceğinden, mutlaka operasyon öncesinde doktorunuz ile konuşmalı ve bu bilgileri iletmelisiniz.

Bu sayede ameliyatınız çok daha başarılı olacaktır. Bu bilgiler ışığında doktorunuz bazı ilaçların kullanımını durdurmanızı isteyebilir ya da sigaraya ara vermenizi isteyebilir.

Burun Ameliyatı Süreci

Burun ameliyatı süreci kesin saat aralıklarıyla belirlenememenin yanında hem anestezi hem de uyandırılma süresi dâhil olmak üzere burun ameliyatları ortalama olarak 1 – 2 saat sürmektedir. Bu ameliyat detaylarına göre değişecektir. Doktorunuz da size ortalama bir süre verebilir.

Ameliyatın genel seyri ise burun deliklerinin içinden yapılan kesiler ile başlar. Burun sırtı, burun ucu ve varsa içi ile ilgili olarak yapılan müdahaleler ile problemler düzeltilir.

Ardından burun deliklerine tampon konularak, burun sırtına alçı atel konur. Böylece ameliyat sona ermektedir. Ayrıca göz kapaklarındaki şişlik ve morluğu minimuma indirme amaçlı olarak göz kapakları flaster ile kapatılabilir.

Burun Ameliyatı Sonrası

Burun ameliyatı sonrası 1 – 2 saat kadar kısa süreli bir operasyon olan burun estetiği ameliyatının ardından, evinize gidebilirsiniz. Aynı gün içerisinde evinize dönebiliyor olmanız, estetiğin de risksiz yapısını gösteriyor.

Ancak ameliyat sonrasında görebileceğiniz bazı olası durumlar söz konusudur ve bunlar ile ilgili olarak bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Bu durumlar, yüzde şişme, burun ağrısı, baş ağrısı, çeşitli kas ağrıları ve halsizlik hissi olabilir.

Doktorunuz çeşitli ilaçlar vererek zaten bu etkileri minimuma indirecektir. Yani mümkün olduğunca sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.

Hastaların yapılarına bağlı olarak çeşitli oranlarda gözler etrafında şişlik ya da morluklar görülebilir. Bu durumun yaşanması ihtimallerden biri olmakla birlikte her hastada söz konusu olmaz. Ameliyat sonrası ilk birkaç günlük süreçte, sırta birkaç yastık konularak uyunması önerilir.

Zorunlu ihtiyaçlar dışında düz yatılmamalıdır. Ayrıca burun deliklerinde tampon olacağından, burundan nefes almak zorlaşabilir. Ağızdan nefes alınarak bu süreci geçirmek gerekir.

Bunun yanı sıra tamponlar alındıktan sonra da, ameliyatın sonrası 2 – 4 aylık süreç boyunca, zaman zaman burundan nefes alma güçlükleri yaşanması normaldir.

Son olarak ise burun düzeltme ameliyatı sonrası süreçte kontrollerin ne kadar önemli olduğu konusu üzerinde durmak gerek.

Hekimler, adeta bir heykeltıraş gibi burundaki canlı dokulara şekil vermeye çalışırlar. Bu süreçte her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Bu yüzden de mükemmel bir ameliyat geçirmiş olsanız dahi, kontrollerinizi aksatmamanız gerekir.

Doktorunuz yapacağı incelemeler, gerçekleşen mükemmel bir operasyonun dahi sonraki süreçte olası sorunlarını ortaya çıkaracaktır. Kontrolleri aksattığınızda ise burunda gelişen sorunlar görülemeyebilir.

Yaşanan en küçük sorunlar dahi ameliyat sonrasında doktora iletilmeli yani ameliyat sonrasında da iletişim kuvvetli bir şekilde sürmelidir. İşte tam da bu sebeple burun ameliyatında doktor seçimi ve doktor ile hasta arasındaki iletişimin öneminden çokça bahsedilmektedir.

5 / 5. 1