Keloid ve Hipertrofik Nedbe
5
(1)

Sık olarak oluşan yaralanmalar,ameliyatlar ve yanıklardan sonra meydana gelen hipertrofik skar, bazı haşeratların ısırmaları, dövmeler ve saç ektirme gibi beklenmeyen durumların sonrasında oluşabilir.

Hipertrofik nebne, deriden yüksek fakat yara sınırları dışına çıkmayan fonksiyonu ile keloidden ayrılır. En dikkat çeken neden ise genetik yatkınlığın kendini göstermesidir. Daha çok esmer tene sahp olanlarda görülür. Albinolarda hiç gözlenmez.

Lazer teknolojilerinin gelişmesiyle yanık tedavisi büyük ilerleme göstermiştir. Önceden uygulama sonrası tekrar etme olasılığı yüksek olduğu için çok önerilen işlemler değildi. Fakat lazerle birlikte sonuçlar istenilen düzeye ulaşılmıştır.

Bu tedaviye ek olarak lazer, PRP, silikon pansuman,kök hücre uygulaması ve steroid enjeksiyonu gibi tedavi yöntemleriyle konbine edilebilir.

Keloid

Yara sınırlarının dışına çıkan abartılı iyileşme dokusudur. Uzun yıllar geçmesine karşın kabaran bölgelerde kırmızı ve kaşıntılı durumlarda iyileşme gözlenmez.

Vücudumuzun birçok yerinde görülebileceği gibi en sık görülen bölgeler kulak memesi, göğüs dekoltesi ve omuzdur. Esmer tene sahip olan kişilerde daha çok görülür. Keloid dokusu gerkli görülen durumlarda ameliyatla çıkarılabilir.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/keloids

5 / 5. 1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir