Elektrik yanıkları ve çarpmalarının tanımı kısaca; oluşan elektrik akımı ile canlı olan dokuların temasi halinde veya elektrik akımıyla ısı meydana geldiği taktirde ortaya çıkan yanıklardır. Elektrik çarpmalarında ölümcül olan akımlar çok yüksek dozda iletkenliği olan damar içi kan sütunu ile kalpten geçerler. Bu çarpmalara uğrayan kişi topraklama görevi görmüşse akım başlangıcı genelde el veya kol ile ayak arasında seyreder. Yani bu iki nokta arasında elektrik seviyesine bağlı büyük oranda ısı yanıkları oluşturur.
Elektrik yanıkları ve çarpmalarında oluşan enerjininin giriş-çıkış deliklerinin olması önem arz eder. Giriş deliğinde küçük yanık dokusu gözlenirken. Çıkış deliğinde yoğun ısı hasarı izlenir. Buna ek olarak ısı yaralanmalarında arteriyel trombozis oluşumuna bağlı iskemi dahada ağırlaşabilir. Bu yanıkların ortaya çıkmasının ardından hemen hasar görmüş doku saptanmalı ve kas kompartmanları dekomprese edilerek yanık tedavisi uygulanmalıdır. Meydana gelen ölü kas dokusu alınmalıdır. Ayrıca arteriyel oklüzyon oluşmuşsa arteriel rekonstrüktif cerrahi işlemi yapılmalıdır. Son dönemlerde gelişen teknolojinin gelişmesiyle tıpta yapılan yeniliklere rağmen yanık yaraları hala ciddi bir sorun olmaktadır. Bu yüzden yanık oluşmadan önemler alınması daha sağlıklı ve ucuz bir yöntem olacaktır.
İlginizi çekebilir:
Yanık Sonrası İyileşmiş Yaraların Takibi

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!