Kimyasal yanıklar; deri ya da gözler ile asitlerin veya alkalilerin teması halinde ortaya çıkar. Bu maddeler vücutla teması sırasında reaksiyona yol açar. Kimyasal maddelerin yutulması veya içilmesi halinde iç organlarda yanıklar oluşur. Yutalarak alınan kimyasal maddeler için ağızda oluşan kesiklere ya da yanıklara bakılır. Bunun sonucunda hasta hemen doktora başvurmalıdır. Kişi kendi yöntemleriyle herhangi bir girişimde bulunmamalıdır.
Kostik yanıklar, kimyasal yanıklara verilen diğer addır. Okulda,işte,evde ya da kimyasal ürünlerin bulunduğu işyerlerinde kişiler bu yanıklara maruz kalabilir. Birçok ürün bu duruma neden olur. En sık görülenlerini listeleyecek olursak;temizlik malzemeleri, havuz klorlama malzemeleri,diş beyazlatma malzemeleri,protez temizleyiciler,amonyak,çamaşır suları vb olarak sıralanabilir. Belirtiler oluşan yanığa göre değişiklik gösterir. Ortaya çıkan belirtilerin bazıları; baş ağrısı,düşük kan basıncı,kalp krizi,düzensiz kalp atışı,öksürük,nefes darlığı,nöbetler,halsizlik,kas seğirmeleridir. İlk yardım bu hasarlar için önemlidir. Kimyasala mağruz kalan bölge 10-20 dakika arasında akan suyun altında tutulmalıdır. Bölge suyla temizlendikten sonra temiz ve kuru bir sargıya sarılarak hastaneye gidilmelidir. Gözlerde oluşan yanıklar içinde aynı şekilde bölge 20 dakika temiz saf suyla yıkanmalıdır.
İlginizi çekebilir:
Elektrik Yanıkları ve Çarpmaları
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!