Obezite ya da fazla kilolarından şikayetçi olan bireyler farklı zamanlarda farklı diyet ve egzersiz tekniklerini mutlaka denemiştir.
Birçok kişi de diyet yapmaya ya da egzersiz düzenine harfiyen uymaya devam etse de zaman zaman kilo vermenin birkaç hafta durduğu gözlemlenebilir.
Peki, kilo verme neden durur? Bu sorunun yaşanmasının nedeni nedir?
Bu sorunun yaşanmasının birden fazla nedeni olabilir.
İncelme
Kilo vermenin durmasında ilk karşımıza çıkan nedenlerden biri de incelme döneminde olmak olabilir.
Bu dönemde metabolizma yağ miktarını azaltır ve kas miktarını arttırır. Bu nedenle tartıda bir değişim gözlemlenmez.
Ancak beden ölçülerinde azalma olur ve bireyin giydiği kıyafet bedeni de azalabilir. Bunun nedeni aynı miktar yağ ile aynı miktar kas dokusunun aynı miktarda yer kaplamamasıdır. Yağ dokusu, kas dokusuna göre çok daha büyük alan kaplar.
Regl Dönemi
Regl döneminde kadınlarda tartıda değişim gözlemlenmeyebilir. Bu durum kilo vermenin durması olarak nitelendirilse de aslında ödem kaynaklıdır.
Ödem Kaynaklı Tartıda Değişimin Olmaması
Ödem kaynaklı tartıda değişimin olmamasının nedeni kişi yağ kaybetse bile vücudunda tutulan su nedeninden ileri gelir.
Kişi bu dönemde neden vücudunda şu belirtilere bakarak ödem olduğunu anlayabilir;
- Bacaklarda daha yoğun gözlemlenen ve kollarda oluşan cildin şiş olması
- Cildin parlak, pembemsi ve gergin bir hal alması
- Ödeme birkaç saniye bası uygulandığında çukur oluşması ve bunun yavaş yavaş düzelmesi
- Bacaklarda ve ayaklarda şişlik olduğundan dolayı yürümede zorluk çekmek
- Karın boşluğunda şişkinlik hissi
- Göbeğin gerginleşmesi
Eğer ödemden kaynaklanan kilo durması durumundan muzdarip iseniz şu uygulamalar faydalı olabilir:
- Tuz kullanımını kısıtlamak
- Yüksek sodyum içeriği olan paket gıdalardan uzak durmak
- Karbonhidrat tüketimini azaltmak
- Salatalık tüketmek
- Marketlerde satılan rafine tuzlar yerine kristal kaya tuzu kullanmak
- Yeşil çay, maydanoz suyu gibi çaylardan tüketmek (günlük doz aşımından kaçınılmalıdır)
- Detoks suları içmek (belirli bir süre ara verilmelidir)
- Bol su tüketilmelidir. Genel olarak günlük şekilde bireylere 1,5 – 2 litre arası su tüketmeleri önerilir. Ancak bireyin kilosuna ve boyuna göre bu miktar daha fazla ya da daha az olabilir. Kilonuza en uygun kaç bardak su içmeniz gerektiğini ölçen uygulamalar vardır. Bunlardan yardım alarak en doğru şekilde günlük su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
- Daha çok sebzelere yönelinmelidir. Sebzeler ve meyveler içerdikleri su miktarı ile iyi gelebilir.
Metabolizmanın Adaptasyonu
Kilo vermenizin durmasının bir nedeni de yaptığınız uygulamalara vücudunuzdun adapte olmasından ileri gelir.
Not alın
Bu durumdan kurtulmak için metabolizmanızı biraz şaşırtmanız gerekebilir. Öncelikle bir hata yapıp yapmadığınızdan emin olmak için kendinize bir hafta kadar zaman tanıyın.
Belki de bu durumun nedeni yaptığınız kaçamaklar nedeni ile kilonuz sabit kalmaktadır.
Bunun için yediklerinizi bir hafta boyunca not etmelisiniz ya da yazarken fark etseniz bile bir besini yemeye niyetlendiğinizde bunu da not etmelisiniz. Eğer yazmasaydınız yiyecekseniz not etmenizden söz ediyoruz elbette.
Değişime Hazır Olun
Her zaman yaptığınız bir alışkanlığınız var ise bunu değiştirmek ile başlayabilirsiniz. Örneğin, her sabah mutlaka omlet yiyorsanız bu hafta haşlanmış yumurta yemeyi deneyin.
Ufak değişiklikler besin içeriğinin de farklı olmasına yarar. Bu da vücuda farklılık getirir.
Metabolizma Hızınızı Arttırın
Metabolizma yaptığınız diyete ya da spora adapte olmuş ise onu daha da hızlandıracak birtakım yenilikler yapabilirsiniz.
Bunun için baharat, metabolizma hızlandıran bitki çaylar, ekstra fazladan spor yapmak, belki yürüyüş saatini biraz daha uzatmak ve bir gün ara vererek üç gün spor yaparak planlama yaparsanız metabolizma hızınız artabilir.
Bu sayede vücudunuz yeniden kilo kaybetmeye başlayacaktır.
Asla Pes Etmeyin!
Bazı bireyler kilo verme sürecinde bu durumdan yakınırlar ama herhangi bir değişim de yapmazlar. Yine de birkaç hafta sonra kilo verdiklerini belirtirler. Bunun anlamı incelme döneminde olmanız olabilir.
Bu nedenle kesinlikle pes etmemelisiniz. Pes ettiğiniz takdirde psikolojik olarak stres yaşayabilirsiniz. Özgüveniniz ve özsaygınızı yitirebilirsiniz. Bu da yeniden karbonhidratlara sarılmanıza neden olabilir.
Yeniden karbonhidratlara dönerseniz bu durumda bu zamana kadar yaptığınız çabalarınız boşa gidebilir.
Ayrıca yeniden bir süre sonra diyete geri dönseniz bile öğrenilmiş çaresizlik durumuna kapılabilirsiniz.
Bu da motivasyonunuzu düşürerek hayatınızın daha başka birçok alanında kendinizi yetersiz, beceriksiz gibi algılamanıza yol açabilir.
Asla pes etmemelisiniz. Aynı şekilde diyete devam etmeli, daha çok hareket etmelisiniz.
Kesinlikle yediklerinizin kalori miktarını azaltmak gibi bir hataya düşmeyin. Bu durum oldukça sağlıksız bir kilo verme durumudur.
Kilo verirken dış görünümünüzden ziyade genel sağlığınızı düşünmelisiniz.
Yardım Almaktan Çekinmeyin
Bir beslenme uzmanından kilo vermenizin durması ile ilgili yardım istemekten çekinmeyin. Bu duruma neden olan altta yatan başka bir sebep de olabilir.
Diyetisyeniniz ile işbirliği içerisinde bu sorunu çözebilirsiniz. Diyetisyeniniz sizi mevcut durumunuza uygun olarak dahiliye ya da endokrinoloji birimlerine gönderebilir.
Kaynakça:
https://www.webmd.com/diet/obesity/features/plateau-no-more#1
https://www.health.com/fitness/help-why-did-i-suddenly-stop-losing-weight
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!