Doğum Sonrası Kilolar Nasıl Verilir?
5
(1)

Doğumdan sonra kilo verenler bilirler ki gebelik süreci sonrası alınan fazla kilolardan kurtulmak düşünüldüğü kadar güç değildir. Doğal zayıflama yöntemleri ile hem hızlı hem de kolay bir şekilde eski formunuza ulaşmanız mümkündür.

Zor gelecek kısmı ise sabırsızlıktır. Sabırsızlığı bir kenara itmeli sabırla yola başlamalısınız. Doğumdan sonra kilo veremeyenler sabrı az olanlardır.

Aşağıda sıralayacağımız her bir maddeyi hayatınıza sokmalı ve doğum sonrası kilo verme diyet listesi eşliğinde tatbik etmelisiniz. Dilerseniz başlayalım…

  • Hem Oyun Hem Spor

Bebeğiniz biraz büyüdükten sonra, örneğin 6 aylık olduktan sonra bebeğinizle geçireceğiniz oyun zamanlarını spor zamanları olarak değerlendirebilirsiniz.

Örneğin baby sling ya da halk diliyle kanguru dediğimiz araçlarla bebeğinizi güvenle kucağınızda tutarken bir yandan da squat yapabilirsiniz.

Hem bu sırada çocuğunuzla oynamış, onu eğlendirmiş olacaksınız hem de siz eğlenecek ve aynı zamanda spor yaparak zayıflamaya başlamış olacaksınız. Örnekleri daha da detaylandırmaya ne dersiniz;

  • Squat hareketlerini gerçekleştirirken bebeğinizin güvenle kucağınızda kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizle yapacağınız oyun hareketlerini hayal edin. Örneğin kollarınızla onu yukarı aşağı kaldırıp indirdiğinizi düşünün. İşte bu hareket çok güzel bir kol egzersizi çeşididir. Böylece hem bebeğinizi eğlendirmiş olacaksınız hem de siz bol bol kaloro yakmış olacaksınız.
  • Bebeğinizi kucağınızda taşıyarak birkaç kilometrelik yürüyüşler yapmaya ne dersiniz? Hem kollarınız kuvvetlenecek, hem bacaklarınız, hem de yağlarınız dilim dilim eriyecek. Yeter ki düzenli olarak yapın.
  • Bebeğiniz kucağınızdayken ya da yanı başınızdayken karın yağı eritme, karın germe egzersizleri yapmaya ne dersiniz? Hatta şınav – mekik çekmeye? Bir yandan sizi izleyerek eğlenecek olan bebeğinizin mutluluğunu düşünebilir bir yandan da vereceğiniz kiloları hayal edebilirsiniz.
  • Öğünleri Böl Parçala Yönet

Soru ne olursa olsun; ister sezaryen doğum kiloları nasıl verilir olsun ister doğum sonrası kilo verme teknikleri nelerdir olsun… hiç fark etmez…

Her zayıflama yönteminde olduğu gibi öğünleri bölmeli, parçalamalı, yönetmelisiniz. Ve kesinlikle sabır göstererek devam etmelisiniz.

Biliyoruz bebeğinizle ilgilenirken öğün düşünmek, nasıl planlayacağınızı düşünmek için pek vaktiniz olmayacak ama müsait olduğunuz an öğünlerinizi kendi ve bebeğinizin sağlığını etkilemeyecek şekilde küçültmeye, daha az kalorili yiyeceklerden oluşturmaya özen göstermelisiniz.

Kendinize bir atıştırma çantası oluşturun. Ya da bebeğinizin çantasında küçük bir alan açarak içine kalorisi düşük atıştırmalıklar yerleştirin. Örneğin bir parça kereviz, bir adet form çubuk kraker gibi…

  • Suya Yer Açın

Size klişe gelebilir ama hangi doktora giderseniz gidin, hangi spora başlarsanız başlayın, hangi diyetisyene giderseniz gidin size bastıra bastıra söyleyecekleri en önemli şey bol bol su tüketmeniz gerektiğidir. Zayıflamak isteyen her insan bilmeli ki ne kadar fazla su içilirler o kadar hızlı ve kolay zayıflanır.

Bol su içmek bir yandan sizi tok tutarken bir yandan zayıflarken kaybedeceğiniz suyun geri kazanılmasını sağlar. Bir diğer önemi de sağlıklı zayıflama için bol su içmenin hayati önemidir.

  • Adımlarınızı Arttırmalısınız

Doğumun son safhalarında ve bebeğinizin doğumundan sonra ilk aylarda eminiz ki evden çok az sayıda çıkmışsınızdır. Biliyoruz, farkındayız. Yavaşlayan, hareketsizleşen hayatınıza adımları tekrar almalısınız. Adımlarınızı arttırmalı ve her geçen gün arttırarak devam etmelisiniz.

Eminiz ki ev içinde olsanız bile binlerce adım atıyor olmalısınız ama ne yazık ki bu yeterli değil. Adımlarınızı genişletmeli, uzaklara taşımalısınız. Örneğin size yakın bir çocuk parkına gitmek yerine daha uzaktaki bir parka gitmeyi tercih etmelisiniz.

Haftada iki defa parka gidecekseniz dört defa gitmeli ve uzak olanı tercih etmelisiniz. Market yanı başınızda olabilir ama daha fazla adım atmak için daha uzaktakini tercih etmelisiniz. Unutmayın ne kadar çok adım o kadar kolay zayıflama.

  • Zor Diyetlere Bulaşmayın

Siz henüz birkaç ay önce doğumdan çıktınız ve belki de halen bebeğinizi emziriyorsunuz. Bu nedenle asla ama asla zor diyetlere bulaşmamalısınız. Bu hem sizin sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını riske sokacaktır. Popüler pek çok diyet var.

Hızlı ve kolay olduklarını ifade eden diyetler. Ancak bu diyetler ne kadar hızlı etkiler gösterse de hızlı oldukları kadar da zordurlar. Katlanması ve yapması zordur. Özellikle gebelik sürecini yeni tamamlamış kadınlar için çok yanlış bir seçin olur.

Bunun yerine porsiyonlarınızı küçültmeyi ve hayatınıza daha fazla sebze – meyve almayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Her öğünde farklı sebze – meyveler yiyin. Bunu alışkanlık haline getirirseniz zayıfladıktan sonra daha enerjik daha formda hissedeceksiniz. En başta dediğimiz gibi her şey sabra bakar!

  • Bol Bol Emzirin

Siz farkında olmayabilirsiniz ama emzirmek demek kalori kaybetmek demek. Bebeğinizi bol bol emzirin. Her fırsatta emzirin. Hiç çekinmeyin. Emzirmek hem bebeğinizin daha sağlıklı  – dengeli ve hızlı gelişmesine yardımcı olacak hem de sizin hızla kilo kaybetmenizi destekleyecek.

Elbette tek artıları bunlar da değil. Bebeğinizle emzirmek demek onunla fiziksel, kimyasal ve ruhsal bir iletişim demektir. Özetle muhteşem bir bağ kurmaktır. Her emzirme sonrasında vücudunuz ayağa kalkacak ve daha fazla süt üretmeliyim diyerek sizin kilo vermenizi de hızlandırmış olacak.

  • Lifli Gıdalara Yer Açın

Üzüm, kayısı, badem, yulaf gibi lifli gıdalara daha fazla yer ayırmalısınız. Günde en az 10 gram lif almalısınız. Lifli yiyecekler dengeli ve sağlıklı beslenmenize destek olurken göbek yağlarının eritilmesine de katkı sunacak. Lifli gıdaları her gün ama her gün almaya devam etmelisiniz.

Her öğünde bir adet lifli besin maddesi tüketebilirsiniz. Günde 10 gramı düşmemeye özen gösterin. Mümkünde daha fazla alın.

  • Tabaklarınızı Küçültün

İlk etapta biraz zorlanacaksınız ama porsiyonlarınızı küçülterek koca koca tabaklara yerleştirmek sizin sabrınızı zorlayacaktır. Onun yerine daha küçük tabaklar kullanın ki psikolojik açıdan zorlanma az olsun. Bir süre sonra küçük porsiyonlara ve küçük tabaklara alıştığınızı fark edeceksiniz.

Hatta birkaç ay sonra insanlar koca koca tabaklarda koca koca porsiyonları nasıl tüketiyor diye kendi kendinize hayıflanacaksınız. Porsiyon ve tabak küçültmek yukarıda saydığımız ve sayacağımız diğer maddelerle birlikte birleştiğinde sizin daha sağlıklı ve hızlı kilo vermenize destek olacaktır.

  • Motivasyon Eşittir Kıyafet

Biraz canınız sıkılacak ama şu an anne kıyafetleri giyiyorsanız bu size bir motivasyon olmalıdır. Size zayıflamanız gerektiğini gösterecektir. Ve zaman geçtikçe eski formunuza girdiğinizi gördükçe can sıkmak yerine motivasyonunuzun güçlendiğini fark edeceksiniz.

Örneğin altı ay sabredip yukarıda yazdıklarımızın her birini yaşamınıza soktuğunuzda yavaş yavaş eski beden ölçülerinize döndüğünüzü ve dolayısıyla da eski kıyafetlerinize girdiğinizi göreceksiniz.

İşte bu esnada her şey yolunda gidiyor demektir ve aynı istikrarla yola devam etmek artık çok daha kolay olacak demektir.

  • Aynı Amaçta İlerleyenlerle Birlikte Olun

Bu dünyada yalnız değilsiniz. Sizin gibi doğumdan sonra kilo verenler hakkında nette küçük bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Bu gruplara ulaşın.

Doğum sonrası kilo verme teknikleri, sezaryenle doğum sonrası kilo verme, doğum sonrası kilo verme kadınlar kulübü gibi destek gruplarına üye olun ve sizle aynı konulardan şikayetçi diğer kadınlarla sohbet edin. Her gün birbirinizle konuşun, raporlar verin.

Sıkıldığınızda, zorluk yaşadığınızda, motivasyonunuzu kaybettiğinizde bu tür gruplar size ilham verecektir.

Gruplardan doğum sonrası kilo verme diyet listesi hakkında örnekler alın ve size göre olanları denemeye başlayın. Hiç çekinmeyin ve doğumdan sonra nasıl kilo verdiniz diyin. Onların maceralarını dinleyin ve hayatınıza tatbik edin.

Yağ Aldırma Ameliyatını Denediniz mi?

Bir diğer adı da Liposuction olan bu operasyonu mutlaka duymuşsunuzdur. Eğer normalden de çok fazla kilo aldıysanız bu ameliyatı tercih edebilirsiniz. Cerrahi bir müdahale olan bu teknik en etkili, en kolay ve en hızlısıdır. Fazla yağların tek seferde alınmasını sağlamaktadır.

Belirli cilt bölgelerinden kolayca alım imkanı sunar. Vakum tekniği kullanılarak yapılan bu operasyonlarla kaybedeceğiniz tek şey bol miktarda yağ olacaktır. Yağ aldırma ameliyatından önce hedeflenen bölge hijyen kuralları çerçevesinde arındırılır ve işaretlenir. Ardından hastaya anestezi uygulanır.

Alan çok geniş – çok yoğun değilse lokal anestezi yeterli olacaktır. Bu ilaç operasyon esnasında acı çekmenizi engelleyecektir. Ardından hedeflenen alana minimal bir kesik yapılır ve alana kanül konulur.

Böylece yağ dokularının kolayca parçalanabilmesini sağlayan vakum borusu ile hareketler yaptırılarak sıvı ve kan dışarı atılır.

Operasyon sonrası fazla kan ve sıvının vücuttan uzaklaştırılması için küçük kesik açık bırakılır. Bandajlanır ve kan – sıvı boşaltımı biter bitmez gereken işlemler yapılır. Kesinin açık bırakılmasının tek nedeni fazla kan ve sıvının ciltte ödem oluşturmaması içindir. Yağ aldırma ameliyatının türleri vardır.

Klasik liposuction, lazerle liposuction, ultrasonik liposuction bunlardan en çok bilineni ve tercih edilenidir. Ön muayene, isteğiniz ve doktorunuzun vereceği bilgilendirmelerle size en uygun olan yöntemi tercih edebilirsiniz.

S.S.S

Doğum Sonra Kilo Verme Hedefleri Nasıl Gerçekleşmelidir?

Gebelik sürecini tamamladınız, bebeğinizi emzirmeye de başladınız. Şimdi sırada zayıflamak var diye düşünüyor olmalısınız. Ancak bilmelisiniz ki doğumu yeni tamamlamış her kadın haftada 500 gramdan fazla kilo kaybetmemelidir. Her annede olmasa da bazı anneler doğum sonrası hızla kilo kaybeder hatta bazıları doğumdan sonra sadece altı ay geçtikten sonra bile tüm aldığı kiloları kolayca kaybedebilir. Kilo verme adımları doktor – diyetisyen aracılığı ile uygulanmalıdır. Kişi kendi iradesi ile zayıflamamaya çalışmalıdır. Bunun nedeni ise anne – bebek sağlığının korunmasıdır.

Gebelik Esnasında 15 Kiloya Kadar Kilo Aldıysanız Sorun Yok Demektir!

Gebelik süreciniz boyunca 15 kiloya kadar kilo alımlarında bir sorun yaşanmamaktadır. Bunun 4/1’i doğumdan hemen sonra, 4/1’i 2 aya kadar kendiliğinden gidecektir. Kalan kısmı için ise sağlıklı ve iradeli bir disiplin gereklidir. Eğer gebelik süreciniz boyunca 15 kilodan fazla kilo almışsanız burada sorun var demektir. Sorun ise kilolarınızı diğer kadınlara göre daha uzun sürede kaybedeceksiniz demektir.

Bebek Emzirirken Kilo Kaybetmek Uygun mudur?

Gebelik süresince 15 kilodan fazla kilo kazandıysanız emzirme sürecinde olsanız dahi kilo kaybetme çalışmalarına girmenizde bir sakınca yoktur. Ancak 15 kiloya kadar kilo kazandıysanız ilk altı ayınızı rahat geçirmenizde (kilo almaya devam etmemek kaydıyla) bir sakınca yoktur. 10 kilo ve üzerinde kilo alanların diyetisyene danışarak kilo vermeye başlamasında bir sakınca görülmemektedir. Her emzirme gününüzde, sadece emzirerek 500 kalori yakacağınızı bilmelisiniz. Diyet çalışmalarınızda normal kalori kaybınızdan 500 kalori silmeniz gereklidir. Aksi halde sağlıklı beslenmenize zarar verebilirsiniz.

Doğum Sonrası Kilo Vermek İçin Diyet Listelerinin Hangisini Tercih Etmeliyim?

Öncelikle ilk bilmeniz gereken bebeğiniz 40 gün olmadan kesinlikle diyete başlamamanız gerektiğidir. Normal şartlar altında dahi diyet yapmak tehlikeli olabilir. Bu tehlike doğum yapan kadınlarda daha fazladır. Bu nedenle diyetisyene başvurmadan diyet uygulamaya kalkışılmamalıdır. Özellikle şok diyetler, haftada 500 gramdan daha fazla kilo kaybettiren diyetler yeni doğum yapmış kadınlar ve bebekleri için riskli bir durumdur. En uygun diyet diyetisyeniniz tarafından belirlenecektir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yok ise ilk 6 ay boyunca haftalık kilo kaybınız ortalama 500 gram düzeylerindedir. 6 ayı doldurduktan sonra bebeğinizi sütten kesene dek diyetisyeninizce haftalık kilo kayıp oranlarınız sağlıklı bir şekilde ilerletilecektir.

Kaynakça:

https://onedio.com/haber/siki-diyetlere-hic-gerek-yok-hamilelik-sonrasi-kilolarinizdan-kurtulmanin-cok-kolay-ve-dogal-10-yolu-871936

https://www.medikalakademi.com.tr/liposuction-nedir-yag-aldirma-ameliyati-nasil-yapilir-riskli-midir/

5 / 5. 1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir