Ameliyatlı ve Ameliyatsız Zayıflama Yöntemleri
5
(1)

Kilo problemi günümüzün yaşam koşullarında hemen hemen her bireyin sorunlarından biri. Bireyler zayıf olsa bile vücutlarının bir bölgelerinde toplanan yağlardan dolayı orantısız bir görünüme sahip olabiliyor.

Ya da bir birey kilolu olarak nitelendirilemeyecek bir kiloya sahip ama yağ oranının yüksek olmasından dolayı sıkı olmayan, sarkık ve yumuşak bir cilt dokusuna sahip olabiliyor.

Bu durumlarda da yine kilo vermek için yapılan çalışmaların aynını daha hafif düzeyde yaparak kas doksunun miktarı arttırılmalı ve yağ dokusunun miktarı azaltılmalıdır. Yalnızca bu bireylerin yapabildikleri kaçamak sayısı daha kilolu bireylere göre biraz daha esnektir.

Ayrıca bu tür bireylerde kilolu bireylere göre iştah mekanizması daha düzgün çalıştığından disiplin sağlamak daha kolay gerçekleşir.

Ameliyatlı ve ameliyatsız zayıflama yöntemleri şeklinde iki tip zayıflama metodu vardır.

Ameliyatlı Zayıflama Yöntemleri

Ameliyatlı zayıflama yöntemleri sayesinde kısa sürede kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca bölgesel yağlanma problemi olan bireylerde operasyonlar veya liposuction teknikleri daha hızlı sonuç elde etmeye yardımcı olur.

Ancak ilk olarak ameliyatsız zayıflama yöntemleri denenmelidir. Bu denemeler başarısız olduğunda ya da beklenilen sonucu vermediğinde ameliyatlı teknikleri denemek daha doğru bir eylem olacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı ile zayıflama son zamanlarda adından sıkça söz ettiren ve birçok bireyde başarılı sonuç elde edilmesine yardımcı olan bir tekniktir.

Bu teknik sayesinde birçok birey kaybettiği sağlığına geri kavuşmaktadır. Ancak uygulama her bireye yapılamaz. Bireyin bazı kriterleri taşıması ve genel bir değerlendirmeden geçmesi gereklidir.

Bu nedenle operasyon öncesinde hastanede birçok hekimin fikri alınır;

  • Kardiyoloji
  • Psikiyatri
  • Endokrinoloji
  • Dahiliye (iç hastalıkları) gibi bireyin sağlık durumuna bağlı daha başka birimlerden de fikir almak gereklidir.

Ardından tüm hekimlerin onayı alındıktan sonra kişinin vücut kitle indeksi de dikkate alınır. Hafif şiddetli bir şişmanlık durumunda operasyon yapılması uygun görülmemektedir. 

Bu işlemler obez ya da morbid obez sınıfına giren bireylere uygulandığında daha iyi sonuçlar elde edilir.

Liposuction Tekniği

Liposuction tekniği genel anestezi ya da sedasyon anestezi tekniği altında yapılan bir işlemdir. Hafif düzeyde kilosu olan ve bölgesel yağlanma sorunu yaşayan bireylerde bölgesel zayıflama amaçlı kullanılır.

Bölgesel kullanımının nedeni bireyin genelde zayıf ya da normal kilonun biraz üzerinde olmasından ileri gelir. Çok şişman bireylerde bu uygulamadan beklenilen yanıt alınamaz.

Uygulama genel vücudun zayıflatılmasında kullanılamaz. Tek seferde bireyden en çok 5 litre kadar yağ alınabilir. 

Maksimum olarak 7 litreye çok nadiren çıkılabilir. Ancak cilt altından çok fazla yağ çekip almak sağlıklı bir durum değildir. Vücudun genel adaptasyonunu bozucu etki gözlenebilir.

Bu nedenle hekimler 5 litreyi genelde zaruri bir durum olmadıkça aşmazlar.

Mide Kelepçe Yöntemi

Mide kelepçe yöntemi daha çok eski zamanlarda kullanılan bir ameliyatlı zayıflama yöntemidir. Günümüzde daha az tercih edilmektedir.

Bunun nedeni bireyin 2 kere operasyon geçirmesine gerek duyulmasıdır. 

Operasyon sırasında bireyin midesi kelepçe adı verilen bu iş için özel üretilen bir aparat ile boğumlanarak midenin iç hacminin küçülmesi sağlanır.

Ardından birey daha hızlı bir şekilde tokluk hissine ulaşır. Midenin hacmi 50 cc kadar bir seviyeye getirilir. Bu da çeyrek su bardağı kadar bir kapasite anlamına gelir.

Bu bireylerin yemek yerken protein ağırlıklı besinler tercih etmesi ve bunları uzun süre ağızda çiğnemesi önerilir. 

Protein içerikli besinler bağırsaklarda daha uzun süre kaldığından tokluk hali uzun süreli olur. Bu sayede birey daha rahat bir süreç geçirir.

Ardından beklenen kiloya ulaşınca mideden kelepçe alınır. Zaten bu dönemde mide eskiden olduğu gibi tamamen dolmadığından küçülür.

Bu nedenle birey yeniden iştahı açık bir hale dönmez. Daha kontrollü bir iştaha sahip olur.

Ameliyatsız Zayıflama Yöntemleri

Ameliyatsız zayıflama yöntemleri hem genel şişmanlık durumu hem de bölgesel yağlanmada geçerli olan birtakım teknikleri içerir.

Bu uygulamalar sayesinde bireyin daha sağlıklı kilo vermesi ve bedeninin adapte olarak zayıflamasından dolayı daha az deri çatlağı, daha az sarkma olur.

Sarkma problemi hızlı zayıflayan bireylerde derinin duruma adapte olamamasından kaynaklanır. Çatlaklar da hızlı bir zayıflama sonucunda derinin hemen kendini küçültmek için çabalaması sonucunda dışa doğru çıkıntılar yapması sonucu gelişir.

Hızlı zayıflamak kaslarda da zayıflığa neden olabilir. Bunun nedeni bu dönemde kasların yeterli protein alamaması ve giderek güçsüzleşmesidir.

Dengeli Beslenme

Dengeli bir öğün planlamasının yapılması kilo vermedeki en önemli adımdır. Beslenmeyi düzenlemeden başka herhangi bir uygulama ile ister operasyonsuz ister operasyonlu olsun zayıflamak mümkün değildir.

Zayıflanılsa bile yağ yakımı olmadığından birey bir süre sonra ciddi strese girebilir ve vücut verilen kiloları geri alma eğilimi içerisine girebilir.

Bu nedenle kesinlikle dengeli ve düzenli beslenilmelidir. Yalnızca fit ve estetik bir görünüme sahip olmak için değil; aynı zamanda daha sağlıklı yaşamanın ve ruh sağlığını koruyabilmenin de koşullarından biri yeterli ve dengeli beslenmektir.

Peki, dengeli beslenme ile zayıflamak ne demek?

Dengeli beslenme ile zayıflamak demek bazal metabolizmanın yaktığı kadar kalori almak ve uyku sırasında güç içerisinde yenilen yiyeceklerin yakılması demek. Gün içerisinde yapılan yürüyüş, hareket hali ve hatta hiçbir şey yapılmasa oturmaktan bile yakılan kaloriler ile haftada 1 – 1,5 kilo arasında zayıflamak demek.

Bu sayede hem alınan proteinler ile sarkmadan kurtulmak hem de şeker, iştah mekanizmalarının yavaş yavaş düzene girmesi demek.

Hayat boyu devam etmesi gereken bir eylem. Dengeli ve düzenli beslenmenin terk edildiği her dönemde zaman içerisinde bireyin bağışıklık sistemi zarar görür ve çeşitli hastalıklar baş göstermeye başlar.

Spor Yapmak

Spor yapmak bazı bireylerin vakit bulmaktan  yakındığı ya da ağrı yaratması nedeni ile başlangıç aşamasında terk edilen bir uygulamadır.

Spor yapmak kan dolaşımı, kalp sağlığı, karaciğer – böbrek sağlığı ve hormonların düzenli bir şekilde çalışabilmesine olumlu katkıları olan bir eylemdir.

Bireyler sağlıklı beslenmelerinin yanı sıra spor yaptıklarında hayatta daha enerjik ve hareketli bir hal alırlar.

Ayrıca spor esnasında vücuttan mutluluk hormonu salgılandığından bireyin stres seviyesi düşer. Bu sayede ruh sağlığına da olumlu katkı yapılmış olur.

Zayıflama sürecinde yaşanan stres spor yapılarak azaltılabilir. Daha sonra da bir rutin oluşturarak günde yalnızca birkaç dakika hareketi sürdürerek daha sağlıklı kas, eklem ve kemiklere sahip olabilirsiniz.

Bölgesel yağlanma sorunları için bölgenin kaslarını çalıştıran hareketleri programınıza ekleyerek daha ince bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Ayrıca spor yapmak sarkma problemine de bir miktar iyi gelir. Derinin ve kasların toparlanmasına yardımcı olur. Göğüs, gıdı, kol ve göbek gibi sarkmalar bir miktara kadar spor ile düzeltilebilir.

Bu durumlar kesinlikle spor ile ortadan kaldırılamamış ise bir estetik cerrahtan yardım alınarak sarkma problemleri çözüme ulaştırılabilir.

Bu sayede daha fit ve sağlıklı bir görünüm elde etmek mümkündür. Çatlakla için de cerrahi teknikler bulunmaktadır. %100 bir kurtulma sağlanamasa da çok ciddi anlamda gözle aşırı yakından bakılmadan fark edilmeyecek hale getirilebilirler.

Kaynakça:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/in-depth/weight-loss-surgery/art-20045334

https://www.uspharmacist.com/article/surgical-procedures-for-weight-loss

5 / 5. 1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir