Meme Ucu Problemleri ve Estetiği
0
(0)

Meme ucu problemleri ve estetiği konusunda hem erkeklerde hem de kadınlarda işlem yapılabilmektedir. Uygulama bakımından ve problemler bakımından her iki cinsiyette farklılık arz edebilecek bir durum yoktur.

Meme kanseri de aynı şekilde hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilen bir problemdir. Bu nedenle her iki cinsiyette de meme ucundaki değişimlerde hekim tarafından kanser ihtimali de değerlendirilir.

Bireylerde görülen meme ucu şekil ya da yapı problemleri kolaylıkla çözülebilen sorunlardır. Ancak kadınların bu operasyonları anne olduktan ve emzirme dönemini tamamladıktan sonra yaptırmaları daha doğru olacaktır.

Bunun nedeni bazı meme ucu sorunlarında yapılması gereken operasyonların süt kanallarının operasyon sırasında zarar görebilmesi ihtimalinin bulunmasıdır. Ancak bu durum her problem için geçerli değildir.

Çift Meme Başı

Nadir görülen çift meme başının olması durumunda kişinin ikinci meme ucunun alınması gereklidir. Bu durum estetik anlamda bireyi ve cinsel partnerini rahatsız edebilir. Bu da çiftlerin cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. 

Bu durum genetik olarak meydana gelen bir anomalidir ve lokal anestezi tekniği sayesinde oldukça hızlı ve pratik bir şekilde bu durumdan kurtulmak mümkündür.

Meme Ucu Çöküklüğü

Meme ucu çöküklüğünde bireyin meme başı içeri doğru bastırılmış gibi durur ya da meme ucu tamamen dümdüzdür ve emzirme döneminde bebeğin ağzına alabileceği çıkıklığa sahip değildir.

Bu durum bebeklerin yeterince beslenememesi gibi sorunlara yol açabilir. 

Problemin ana kaynağı genetik de olabilir enfeksiyonel bir problemin sonucu olarak edinilmiş de olabilir.

Bu problemin çözümü cerrahi müdahaledir. Ancak bu bir kanser belirtisi de olabileceğinden ilk olarak hekim tarafından bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve mamografi gibi çekimlerin yapılması istenebilir.

Ayrıca kan tetkikleri de yapılabilir. Kanser ihtimali ortadan kaldırıldıktan sonra işlemin çözümü cerrahi müdahaledir. Çökük olan meme ucu dışarı çıkartılarak bölge onarılır.

Bunun yanı sıra başka tedavi yöntemleri de kullanılabilir.

Meme Ucu Çöküklüğünde Uygulanan Tedavi Yolları

  • Masaj Uygulaması

Her kadında işe yaramayan bu yöntemde meme ucuna masaj yapılır. Dairesel hareketler ile meme ucu uyarılmaya çalışılır. 

Ardından meme ucunda bir miktar çıkma olabilir. Ancak hiçbir şekilde meme ucu çıkmayabilir de. Bu durumda başka bir teknik kullanılabilir.

Emzirme öncesinde masaj yaparak meme başının çıkmasını sağlayan ve bu şekilde bebeğini besleyen birçok birey vardır.

  • Vakum Terapisi

Meme ucunun çökmesinde kullanılan vakum terapisinde yöntemin bireye uygun olup olmadığına hekim karar verir.

Kesinlikle bu tedaviye kadınlar kendi başlarına karar vererek başlamamalıdır. Her tedavi yöntemi her bedene uygun değildir. Ayrıca bu durum meme kanserinin habercisi de olabileceğinden mutlaka hekim muayenesinden geçmek oldukça büyük önem taşır.

Vakum tedavisinde çöküklüğün şiddetine bakılır. Buna uygun olarak meme başına vakum yapan bir araç kullanılır. Bu sayede memenin baş kısmı dışarı doğru çekilir. Ancak her bireyde kesin işe yarar gibi bir durum yoktur.

Ayrıca emzirme döneminde kadınların süt sağma amacı ile satın aldıkları pompalar da vakum uyguladığından meme başının dışarı çıkmasına yardımcı olabilir.

  • Meme Başı Cerrahisi

Vakum terapisi ile masaj uygulamasının hiçbir şekilde işe yaramadığı ve kanser şüphesinin ortadan kaldırıldığı kadınlarda uygulanan yöntem meme başı cerrahisidir.

Lokal anestezi ile işlem hızlı ve kolay bir şekilde ele alınır. Anestezi uygulaması sonrasında süt kanallarının yeterli sertliğe ulaşması sağlanır. 

Ardından süt kanalları meme ucunun dışarı çıkmasına yardımcı olur. 

Bu uygulama kalıcı bir tedavidir ve ömür boyu kişi yeniden bu sorunu yaşamaz.

Meme Ucunun Gereğinden Büyük Olması

Meme ucunun gereğinden büyük olması durumunda birey ve cinsel partneri çok rahatsız olabilir. Hasta daha küçük görünümlü bir göğüs ucunun olmasını talep edebilir.

Bu durum genellikle kişide kıyafetlerden belli olan meme ucunun aşırı rahatsız etmesinden dolayı hekime başvuru ile sonuçlanır.

Kişide meme ucu o kadar büyüktür ki görünümünü saklamak için göğse ped yerleştirme, çift sütyen takma, pamuklar ile sütyeni doldurma, meme ucunu bantlama gibi eylemleri gerektirebilir.

Kişinin yaşam kalitesine zarar veren bu durumu ortadan cerrahi teknikler ile kaldırmak mümkündür. Ayrıca oldukça hızlı ve basit bir şekilde ele alınan bir işlemdir.

Ancak bireyin emzirme dönemini atlattıktan sonra ve yeniden çocuk sahibi olmak istemediği bir dönemde bu işlemi yaptırması daha doğru bir tercih olacaktır.

Çünkü bazı bireylerde bu işlem sonrasında emzirmede problemler görülebilir.

Meme Başında Meydana Gelen Çatlamalar

Meme başında meydana gelen çatlama sorunları kadınlarda yara oluşumu, pişik oluşumu ve bu yaraların şişmesi, enfeksiyon kapması, acı ya da ağrı oluşumuna neden olması nedeni ile oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Kişinin şikayetleri genellikle yaz aylarında sıcak hava ile birlikte artış gösterir. Bu nedenle mutlaka ele alınması gerekebilir.

Meme başı çatlağı yaşayan bireylerde emzirme sırasında acı ve ağrı oluşumu oluşur. Bu yüzden tedavi olmak önemlidir.

Meme ucu çatlaklarında apse oluşumu sık rastlanan bir komplikasyondur. Yeterince bebeğin emzirilememesinden kaynaklanan bu problemin çözümü için memedeki süt miktarının düzenli olarak bebek emzirilemese bile sağılması gerekmektedir.

Sağılan süt bebeğe içirilebilir. Bu şekilde de bebeğin beslenmesi mümkündür ama bebeğin ağız kaslarının gelişmesi için emmesi daha doğrudur. 

Mümkün olduğunca bebek direkt olarak memeden süt emmelidir.

Meme başını enfeksiyonlardan korumak için nemli kalmasına müsaade dilmemelidir. Pamuk ile değil temiz bir tülbent ile silinmelidir.

Pamuk ile silme işleminde minik pamuk parçaları memeye yapışarak bakteri ve mantarların çoğalması için uygun ortam yaratabilir.

Memede yara oluştuğunda mutlaka bir hekime muayene olunmalıdır. Bu süreçte hekime danışmak daha uygundur.

S.S.S

Erkeklerde de Meme Ucu Estetiği Yapılabilir mi?

Nadiren de olsa erkeklerde de meme ucunda şişlikler gözlemlenebilmekte ya da daha fazlası olan meme uçlarında yoğun şişlikler yaşanabilmektedir. Aynı şekilde doğrudan meme ucu olmayıp da meme ucuna yakın bölgelerde şişlikler – büyümeler görülebilir. Tüm sorunlar meme ucu estetiği ile giderilebilmektedir.

Doğumdan Önce de Meme Ucu Estetiği Yaptırabilir miyim?

Bebek emzirme adımında sorun yaşanacaksa meme ucu estetiği doğum öncesinde de yapılabilir. Ancak emzirmeye dayalı acil bir sorun bulunmuyorsa meme ucu estetiği adımları için doğumun sonrasında yaptırılması daha uygundur.

Meme Ucu Estetiğinin Fiyatları Nedir?

Estetiğe yönelik net bir fiyat verilemez. Fiyatın iletilebilmesi için doktorunuzca tam muayene aşamalarının yapılması gereklidir. Operasyonun kapsamıyla fiyat doğru orantılıdır.

Bebek Emzirmek İçin Meme Ucu Estetiği Yaptırmak Şart mı?

Meme ucu yapısı doğal olarak hafifte olsa dışa doğru çıkık bulunmaktadır. Nadiren de olsa bazı kadınlarda meme ucunda çıkıklık yerine gömük bir görüntü vardır. Dokunulduğunda, cinsel uyarı sağlandığında meme ucu direkt çıkmaya başlar. Meme ucunda gömüklük olan kadınlarda bu etkiler olsa bile ya hiç çıkmaz ya da çok küçük çıkar. Kısacası bebeğin emme refleksini yerine getirebilecek bir çıkıklık olmaz. Bu sorunlara sahip bayanların sağlıklı bir emzirme yaşayabilmeleri – yaşatabilmeleri için meme ucu estetiği olması şart olabilmektedir.

Meme Estetiği ile Meme Ucu Estetiği Aynı Anda Olabilir mi?

Göğüslere uygulanacak bir ya da birden fazla estetik aşamaları aynı anda gerçekleştirilebilir.

Meme Ucunun Bulunmaması Bir Rahatsızlık mıdır?

Göğüs kanserleri, göğüslerde yaşanan bir kaza – travma – yanma – doğuştan – kalıtsal geçişlerle meme ucunun olmaması durumları bir tür hastalık olabilir. Ancak bu etkiler olmaksızın meme ucunun bulunmaması herhangi bir rahatsızlığa işaret olamaz. Meme ucunun olmaması rahatsızlık değil, estetik bir görüntü bozukluğudur.

Meme Ucu Estetik Operasyonu Kaç Saat Sürer?

Göğüslerde uygulanacak diğer estetik türleri bulunmuyorsa, sadece meme ucu estetiği uygulanacaksa ortalama 1 saat sürmektedir.

Meme Ucu Estetiği Olabilmek İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Üst yaş limiti yoktur. Yani istenilen yaşlarda bu operasyonu tercih edebilirsiniz. Ancak alt yaş limiti vardır. Eğer hayati – acil bir durum söz konusu değil ise meme ucu estetiği olabilmek için ergenlik döneminin tamamlanması yani memenin büyüme – gelişme sürecinin tamamlanması gereklidir.

Kaynakça:

https://hisarhospital.com/meme-ucu-cerrahisi/

http://www.plastikcerrahi.org.tr/video-galeri/315/meme-basi-nasil-yapilir

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir