Birçok belirti ile kendisini hissettiren migren, nörolojik hastalıklardan bir tanesidir. Halk arasında keskin, tek taraflı ve oldukça şiddetli şekilde hissedilen bir baş ağrısı olarak bilinen migren rahatsızlığında tanı konulması ve tedaviye başlanması için bir doktor muayenesi şarttır.
Migren ağrıları, saatlerce hatta günlerce sürebilir. Üstelik kişilerin yaşantılarını da olumsuz bir şekilde etkiler. Bu nedenle bu tür baş ağrısı şikayetlerinde zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Baş ağrılarından şikayet eden ve migren şüphesi olan kişiler migren için hangi doktora gidilir sorusunun cevabını merak etmektedir.
Migren teşhisinin konulması için hastanelerin nöroloji bölümünden randevu almanız gerekmektedir. Nöroloji polikliniklerine migren şüphesi ile başvuran hastalar, doktor muayenesinde geçirilir.
Elde edilen veriler ve hastanın öyküsü göz önünde bulundurularak uzman doktor tarafından migren teşhisi konulmaktadır.
Baş Ağrısı Hangi Bölüm Bakar?
Baş ağrısı şikayetinin birçok farklı nedeni olabilir. Bunlar arasında migren ağrıları da diğer baş ağrıları ile karıştırılabilir. Ancak uzmanlar, sıradan bir baş ağrısına göre migren ağrılarının çok farklı şekilde gerçekleştiğini belirtmektedir.
Nöroloji uzmanlar, 150’den fazla nedenle baş ağrısının gerçekleşebileceğini söylemektedir. Bu nedenle sıklıkla baş ağrısı çeken kişilerin kendilerine doktor muayenesi olmadan migren teşhisi koyması son derece yanlıştır.
Uzman doktorlar, baş ağrısı nedeniyle başvuran kişilerin öncelikle şikayetlerini dinlemektedir. Yapılan bazı tanı tetkikleri sonucunda kişinin sıradan bir baş ağrısı mı çektiği veya migren hastası mı olduğu ortaya çıkmaktadır.
Genetik faktörler, migren hastası olma ihtimalini yükseltmektedir. Bu nedenle ailesinde migren öyküsü olan kişilerin hissettiği şiddetli baş ağrılarında migren atağı geçirdiğini düşünmesi ve bilinçsiz ilaç kullanması son derece yanlıştır.
Bu durum sağlığınızı olumsuz etkileyeceği gibi baş ağrısının şiddetlenmesine veya daha farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Baş ağrısı şikayetiniz olduğu zaman mutlaka bir nöroloji uzmanından randevu almalı ve onun size özel yazacağı reçeteyi uygulamanız gerekmektedir. Migren hastaları, diğer migren hastalarına kendi kullandıkları ilaçları veya tedavi yöntemlerini tavsiye edebilir.
Migren atağı öyküleri, kişinin şikayetlerine göre belirlenen bir tedavi ile kontrol altına alınmaktadır. Bu nedenle doktorunuzun yazdığı reçete dışında hiçbir migren ilacı kullanımından kaçınmanız gerekmektedir.
Migren İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Nörolojik semptomlar arasında incelenen migren hastalığından şüphelendiğinizde nöroloji birimine gidilir. Nöroloji birimlerine başvurarak tanı konulmasını ve tedavi sürecine başlanılmasını sağlayabilirsiniz.
Doktor muayenesinde baş ağrısı ile ilgili şikayetlerinizi eksiksiz anlatmanız, hissettiğiniz baş ağrısını en doğru şekilde tarif etmeniz, varsa ailedeki migren geçmişlerinden söz etmeniz tanı konulmasını kolaylaştırmaktadır.
Migren ile sinüzit şikayetleri veya diğer nedenlerden kaynaklanan baş ağrıları kişiler tarafından birbirine karıştırılmaktadır.
Bu nedenle baş ağrısı çektiğiniz anda kusma şikayeti, kokuya hassasiyet, ışık ve sesten rahatsız olmak gibi belirtiler gösteriyor olmanız migren şüphesini güçlendirmektedir.
Doktorlar, nöroloji bölümü randevunuza gelirken bir baş ağrısı günlüğü tutmanızı, baş ağrısına eşlik eden belirtileri gözlemleyerek not almanızı, hangi bölgede ve ne sıklıkla baş ağrısı çektiğinizi, baş ağrısının şiddetini, hangi durum ve ortamlarda baş ağrısının şiddetlendiğini de not alarak teşhis konulmasında yardımcı olduğunu söylemektedir.
Migren tam bir tedavisi olan bir hastalık değildir. Bu nedenle birçok kişi migren şüphesi olsa dahi nöroloji uzmanına başvurmayı geciktirir.
Ancak uzman doktorlar, migren şikayeti olan kişilerde çeşitli ilaç ve ilaç dışı tedaviler ile migren ağrısı şikayetlerini kontrol altına alıp kişinin günlük yaşantısını etkilemeyecek şekilde azaltmayı amaçlamaktadır.
Bu nedenle migren şüphesinde doktora başvurma konusunda geç kalmamalısınız.