Tüp mide ameliyatları gibi obezite ile mücadelede yürütülen tüm cerrahi adımlarda deri sarkması meydana gelmesi olasıdır. Deri sarkma oranları hastadan hastaya değişir.
Hasta ne kadar kilolu ise tüp mide ameliyatı sonrası zayıflama gerçekleştikçe o kadar fazla deri sarkması meydana gelebilir. Hastanın kilosu daha az ise deri sarkması da daha az veya neredeyse hiç olarak gerçekleşebilir.
Deri sarkmasının asıl nedeni ise kişinin doğal yollarla zayıflamayarak, tüp mide ameliyatı geçirip hızlı bir şekilde zayıflamasından kaynaklanır.
Aşırı kiloları kaplayan deri katmanları hızlı zayıflama sonucunda eski doku esnekliğine ulaşamaz. Bu nedenle de sarkma oluşur. Hızlı kilo verme ve kilo fazlalık oranı ne kadar çok ise sarkma boyutu artar.
Kişinin yaşı da sarkma oranını etkiler. Ancak büyük oranlarda etkileme sağlayamaz. Yaş ve deri sarkması arasındaki bağlantı ise kolajen yapılarıyla alakalı bir durumdur.
Yaşımız ilerledikçe kolajen üretimimiz düşer, kolajen üretiminin azalması ve takviye edilmemesi demek, doku elastikiyetinin yani esnekliğinin azalması ve sonucunda da hızlı kilo vererek daha fazla sarkma yaşanması demektir.
Cerrahi adımlarla yapılan işlemler sonrasında; spor, yoğun fiziksel aktiviteler gerçekleştirilmeden hızlı bir zayıflama durumu yaşandığı için dokular yeterli hızda yenileme yapamadığı için sarkma meydana gelir.
Kaynakça:
https://www.everydayhealth.com/news/things-your-doctor-wont-tell-you-about-weight-loss-surgery/
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!