Zayıflama İlaçları İşe Yarıyor mu?
0
(0)

Kilo problemi hemen hemen her bireyin cinsiyet farkı gözetmeksizin özgüvenini ve sağlığını kötü yönde etkileyen bir durum.

Hatta öyle ki bazı bireyler yaşadıkları kilo probleminden kurtulsalar bile mental sağlıklarına verdikleri zarardan kurtulamamaktadır.

Bunun nedeni kilo kaynaklı yaşanan travmatik olaylar, toplum içinde başka bireyler tarafından küçük düşürülme ve sosyal medya gibi yayın organlarında ‘zayıf’ olanın daha güzel, daha üstün şekilde algı yaratması olabilir.

Kilo alma durumu her ne nedenden kaynaklanıyor olursa olsun fazla yağ oranına sahip olmak birçok sağlık sorununa yol açabilir. Kilonun bunu yapmasının nedeni vücuttaki genel metabolizmanın bozucu etkisinin olmasıdır.

Zayıflamak için genellikle estetik kaygılar nedeni ile bireyler çok farklı metotlar denerler. Bazen bu yöntemler de sağlığı tehdit edebilir.

Zayıflama yöntemlerinden biri olan zayıflama ilaçları işe yarar mı, sorusu bu konuda yapılan girişimlerden biridir. 

Zayıflama ilaçları hiçbir şekilde işe yaramaz. Aksine bireyin genel sağlığına hem bedensel hem de ruhsal anlamda zarar verir.

Özellikle, bireyin istediğini yiyerek bir ilaç sayesinde yediklerini komple vücuttan uzaklaştırabileceğini vaat eden ilaçlar oldukça tehlikelidir.

Vücut bu şekilde kilo kaybetmez.

Zayıflama Hapı Ne İşe Yarar?

Vücudumuzdaki fazla kilolar yaş ve cinsiyet fark etmeksizin kişilerin özgüvenini ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan kişiler zayıfladığında bile ruhsal olarak hala kendilerini tam olarak normale dönmez.

Zayıflamak için kullanılan bu ilaçlar vücut metabolizmasını tamamen bozarak ciddi zararlar verebilir. Özellikle bu ilaçların kalp ve beyin gibi hayati organlara büyük etkileri olur. Kalp krizi, beyin kanaması, hafıza kaybı veya ölüme sebep olabilir.

Bilinçsizce kullanılan bu ilaçlarla yağ veya karbonhidratı kaybedeceğimizi düşünürken aslında vücudumuz için önemli olan su ve kas yıkımına sebep olabiliriz. Bu durum sonucunda kandaki zararlı maddeler artış gösterir.

Ayrıca su kaybına bağlı olarak vücudumuz ödem ve yağ depolamaya başlar. Kaybettiğimizi sandığımız tüm kilolar daha fazla olarak vücudumuza geri dönmüş olur.

  • Yanlış Zayıflama Yöntemleri

Zayıflama için yapılan uygulamaların bazıları sağlığa zarar verir ve kaybedilen kiloların hemen geri alınmasına yol açar. Bu tür uygulamalar metabolizmanın daha da yaşlanmasına ve yorulmasına da neden olurlar.

Kişide bozulan denge iştaha da yansır. Kişide daha çok zararlı yiyeceklere yönelme tarzı davranışlar gözlenebilir.

Özellikle şok diyetler yanlış zayıflama yöntemleri arasında hem en yaygın uygulananlarından hem de en zararlılarındandır.

Şok diyetlerde kişi tartıda gerçekten çok hızlı bir sayı azalması gözler. Ancak vücudundan kaybettiği depo yağlar ya da depo karbonhidratlar değildir. Vücuttan su ve kas kaybederler.

Vücut ani açlık durumlarında kas yıkımı yağ yıkımından daha kolay gerçekleştiğinden bireyin kaslarını yakabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir ve kanda zararlı maddelerin artmasına da neden olur.

Ardından kişi şok diyeti bıraktığında vücut kıtlıkta olduğunu düşündüğünden yenilen her besini depolama eğilimi gösterir.

Aynı zamanda kaybedilen suyu yerine fazla fazla koymak ister. Bunun için ödem ve yağ depolar. Siz de verdiğiniz kilodan kat be kat daha fazlasını yağ ve su şeklinde geri almış olursunuz.

Bu durum oldukça tehlikelidir ve kişinin şeker hastalığı, obezite gibi problemlere daha yatkın olmasına neden olur.

  • Nasıl Sağlıklı Zayıflanır?

Obezite ve fazla kilolar; bireylerde hareket kısıtlılığı, metabolizma hastalıklarına yatkınlık, kalp sağlığını tehdit eden ve estetik açıdan da rahatsız edici bir duruma sokan bir problemdir.

Bu problemin ele alınışında doğru seçimler, disiplinli yaşamak ve düzen kurmak oldukça önemlidir. Ayrıca kişinin sağlığını geri kazanırken attığı adımlara sebat etmesi ve azmini koruması da çok önemlidir.

Peki, nasıl sağlıklı zayıflanır?

Sağlıklı zayıflayabilmek için bireyler dahiliye uzmanı ve beslenme uzmanı ile birlikte hareket etmelidir. Eğer yaşadığı fazla kiloların ardında bir psikolojik rahatsızlık yatıyor ise o zaman da zayıflama takımına psikiyatri hekimi ya da klinik psikolog eklenebilir.

Birey ilk olarak neden kilo aldığının yanıtını bulmalıdır. Eğer herhangi bir hastalık hali buna neden olmuş ise o zaman bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Eğer neden tespiti yapılamıyorsa da birey zayıflamak adına girişimlere başlamalıdır. 

Çünkü bazen de yanlış alışkanlıklar kilo alımına neden olur. İlla ki altta başka bir hastalık etkeninin olması zorunlu bir durum değildir.

  • Sağlıklı Zayıflamak İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı zayıflamak için yapılması gerekenler konusunda ilk olarak uyku ve yemek saatleri düzenlenmelidir. Yemekler düzenli yenildiğinde hormonların saatlerine göre ayarlandığında kişi kalori hesabında biraz ucu kaçırsa bile hormonlar devreye girerek bu durumu düzeltecektir.

Sabah saat 07.00  – 08.00 arası kahvaltı için en uygun zamandır.

Öğlen yemeği 12.00  – 13.00 arasında yenilmelidir.

Akşam yemeği de saat 20.00’ye kadar mutlaka bitmiş olmalıdır. En ideali 19.00 gibi yemek yemektir. 

Saat 20.00’den sonra yemek yenilmediği zaman hormonlar gece sabaha kadar uyku esnasında kalori yakar.

Bunun için de akşam 23.00 ile 00.00 arasında mutlaka uykuya dalmış olmak gerekir. Bu esnada stres hormonları da üretilir ve kişinin psikolojik sağlığına da fayda sağlanmış olur. 

Bu sayede psikolojik olarak bireyin yoğun stres nedeni ile yemeğe sarılma eylemine de yardımcı olunur.

  • Besin Tercihleri

Besin tercihleri de saatlerden sonra gelen aşamadır. İlk olarak hormonları düzene sokmak büyük önem taşır. Bunun nedeni birey yemeğin miktarını kaçırsa bile uyku sırasında kalori yakar. 

Bu da bireyin yavaş yavaş arada sırada kaçamaklar yapsa bile genel sağlığına sıkıntı çıkarmadan vücut tarafından halledilir hale gelmesine yardımcı olur.

Zayıflamak isteyen ve bölgesel yağlanma problemleri ile karşı karşıya kalmış olan bireylerde karbonhidrat bakımından zayıf bir diyet uygulanmalıdır. 

Birey; sağlıklı besinlere yönelerek, herhangi bir kısıtlamaya gitmeden, kalori saymadan, sağlıklı yağlar ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile fazla kilolarından ideal şekilde kurtulabilir.

Bu süreçte bol su tüketmek ihmal edilmemelidir. Su tüketildiğinde kilo kaybı sırasında yağların yıkımında kimyasal tepkime olarak hücrelerin ihtiyacı olan su karşılanmış olur.

Su ihtiyacı karşılanmadığında vücut bir süre sonra dehidrasyon problemi yaşayabilir ve iştah mekanizması bozuk bazı bireyler susama ile acıkmayı aynı hissedebilir.

Bu durumda susayan birey sürekli içinde yemek yeme dürtüsü hisseder. Tokluk hissine yeterince ulaşamaz ve vücutta stres meydana gelir. Bir süre sonra da diyet başarısız olabilir.

Bunun için suya gereken önem verilmelidir.

Sağlıklı yağlar, protein ve sağlıklı (uzun sürede sindirilen) karbonhidratlara göre diyette miktar bakımından daha fazla olmalıdır.

Kaynaklar:

https://www.uzmantv.com/zayiflama-haplari-ise-yariyor-mu

https://www.medikalakademi.com.tr/kisa-surede-kilo-vermek-icin-%2022-oneri/

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir