Cinsel organa kan basıncı sağlamak, doğrudan penisin sertleşmesini veya daha sert olmasını sağlamak anlamına gelir. Ereksiyon problemi veya erektil disfonksiyon olarak da bilinen bu durumun bir başka ismi iktidarsızlıktır.
Penisin sertleşmemesi halinde, cinsel birleşme neredeyse imkansız hale geleceğinden, cinsel organa kan basıncı sağlanması, bu noktada önemli bir fonksiyondur.
Yaygın olmadığı düşünülen bu sorun, aslında oldukça sık görülen ve şartlara göre kronik olmayabilen bir sorundur. Esasında penisin sertleşmesini engelleyen tek sebep penise vücuttan yeterince kan gelmiyor olması da değildir.
Vücudun kan basıncı, diğer organlara zarar vermeyecek biçimde belli bir seviyede olmalıdır. Biz buna tansiyon diyoruz. Normal koşullarda kan basıncı 120/80mmHG seviyesinde uygun kabul edilir ve cinsel birleşme anında biraz daha yükselmesi beklenir.
Ancak kalbin pompalayacağı kan basıncının penisteki sertliği tek başına sağlaması mümkün değildir. Böyle bir basınç, vücuttaki tüm organların iflasına neden olabilir ve zaten penis dokusu bunun için özel bir donanıma sahiptir.
Penis gövdesinin oluşturan, süngerimsi doku normal koşullarda içi boş odacıklar biçiminde penisin sertleşmemiş formunu oluşturur. Bu odacıklar, nöral sisteme bağlı birer vana işlevine de sahiptir.
Vücudun normal kan basıncı ile bu odacıklara gönderilen kan, bu dokuda kalır ve geri dönmez. Çok sayıda oda, aynı şekilde kanla dolar ve sertleşir.
Sonuç olarak ereksiyon dediğimiz durum ortaya çıkar ve penis oldukça sert ve aşırı basınçla dahi ulaşılamayacak sertlik seviyesine ulaşır.
Penis sertleşmesini etkileyen en temel unsurların başında, bu odacıkların damarlardan gelen kanı tutamaması gösterilebilir. Teknik olarak penise kan gelmemesi gibi bir durumdan ziyade, penis dokusunun basıncını koruyamaması durumundan söz etmek daha doğrudur.
Yani penise kan basıncı sağlamak için öncelikle bu yapının sağlıklı çalışması sağlanmalıdır. Bunun için günümüzde ilaç terapileri ve cerrahi çözümler kullanılabilmektedir.
Ereksiyon problemini, yalnızca güç ve kudretle ilişkilendirmek bu nedenle çok doğru değildir. Yeterli kan basıncına sahip olunması halinde de, penis dokusunun verimli çalışmaması, sertleşmeyi etkileyecektir.
Elbette burada dolaşım sisteminin hiçbir etkisi olmadığını söylemiyoruz. Penis dokusunda yer alan odacıkların dolabilmesi için damarların uygun miktarda kanı, uygun zamanda taşıyor olması ve sinir sisteminin bu dokuya kanı hapsetmesini emretmesi gerekir.
Bunlar da sinir sistemi ve dolaşım sistemin fonksiyonları olarak tanımlanır. Kanın yegane pompa aracı olan kalbin de optimum çalışma koşullarında olması gerekir ki, zaten tüm sistemin verimliliği buna bağlıdır.
Kan Basıncını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Penise giden kanın basıncını etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bunların başında, dolaşım sistemi bozuklukları ve kalp hastalıkları gelir. Diyabet ve pankreas hastalıkları da, dolaşım sistemini doğrudan etkilediğinden, sertleşmeyi etkileyen faktörlerin başında gösterilir.
Obezite, kalp ve damar hastalıkları ve diyabeti tetikleyen direkt unsurdur. Bununla birlikte, hareket kabiliyetini kısıtlayan şişman olma hali, sertleşmenin psikolojik olarak da engellenmesine neden olabilir.
Sertleşme sorununa neden olan faktörler esasen iki ayrı kısımda incelenir. Kişinin herhangi bir hormonal veya diğer fizyolojik sorunu yoksa sertleşme bozukluğunun psikolojik nedenlerle ortaya çıktığını kabul ederiz. Bu durumda, psikiyatrik destek veya terapi sorunun çözümünde etkili yöntemler olabilir.
Penise kan basıncının tetikleyici unsuru; güdülenmedir. Cinsel olarak motive olmayan kişinin kan basıncının başlaması beklenen bir durum değildir.
Psikolojik nedenlerle kan basıncı gerçekleşmemesi sorununun tedavisi ise davranışsal olacaktır ki, genellikle evliliklerde bu sorunun sıkça yaşanması nedeniyle aile terapistleri ve cinsel terapi uzmanları bu kişilere destek verebilir.
Cinsel Organa Kan Basıncı Nasıl Sağlanır?
Cinsel organa kan basıncının sağlanamaması, diğer bir deyişle sertleşmenin gerçekleşmemesi veya yeterince sert olmaması sorunun tedavi edilebilmesi için sorunun kaynağının bilinmesi gerekir.
Yukarıda ifa ettiğimiz kan basıncı elde edememe nedenlerine bakıldığında, sorunun giderilmesi için çeşitli tedavilerin geliştirilebileceğinden söz edebiliriz.
Ancak belli bir yaştan sonra uygulanacak tedavilerin etkisiz veya vücudun diğer bileşenleri için zararlı olabileceği de dikkatten çıkarılmamalıdır. Bu nedenle, sertleşme ile ilgili yöntemleri denememeli, mutlaka hekimin önerdiği yöntemleri tercih etmelisiniz.
Sertleşmeye Neden Olan Fizyolojik Hastalıkların Tedavi Edilmesi
Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, sertleşmeyi engelleyen; yani kan basıncının penise ulaşmasını etkileyen başlıca nedenler arasında yer alır. Penise kan basıncı elde etmek için bu sorunlara rağmen destek besinlerini veya bazı ilaçları tüketmek, son derece tehlikelidir.
Örneğin; kalp hastalığı olanların, bazı macun ve benzeri bitkisel olduğu iddia edilen ürünleri tüketmelerinin ölümcül sonuçları olabilir.
Bu nedenle, eğer penisin sertleşmesi bu gibi hastalıklar nedeniyle oluyor ise mutlaka bu hastalıkların tedavisi yapılmalı, bu süreçte sağlıklı bir cinsel yaşam için hastanın en uygun şekilde desteklenmesi hekimler tarafından sağlanmalıdır.
Obezitenin Giderilmesi
Sertleşme sorununa neden olan birçok hastalığı tetiklemesi ile birlikte, tek başına bir engel olabilen obezitenin giderilmesi, sağlıklı bir cinsel yaşantı için son derece önemlidir.
Sağlıklı zayıflama süreçleri için öncelikle doktora başvurup, akabinde diyetisyen eşliğinde kilo vererek, hem kendinize güven kazanabilir, hem hareket kabiliyetinizi arttırabilir, hem de diğer hastalıkların etkilerinden uzaklaşabilirsiniz.
İlaç Tedavisi
Sertleşme veya cinsel organa kan basıncını sağlamak maksadıyla geliştirilmiş ilaçlar da söz konusudur. Bu ilaçlar, dikkatle ve mutlaka hekim kontrolünde tüketilmeli, özellikle sahtelerinden kaçınılmalıdır.
Özellikle başkaca hastalıkları olanların bu ilaçları kullanması ölümcül etki ile sonuçlanabilir.
Cerrahi Çözümleri
Penis dokusunda sertleşmeyi engelleyecek doku hasarları varsa ya da peniste yapısal sorunlar varsa, sorunun çözümü cerrahi olarak mümkün olabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle hekime başvurarak, muayene olmalı ve sonrasında uygun tedavi prosedürüne dahil olmalısınız.
Penise kan basıncının sağlanması ile ilgili çözümler ve tedavi yöntemleri ile ilgili mutlaka hekiminizle görüşünüz. Sizin için en uygun tedavi, tıbbi yöntemlerle sağlık kuruluşları tarafından verilecektir.
Kaynakça: Clayton, A., & Ramamurthy, S. (2008). The impact of physical illness on sexual dysfunction. Sexual Dysfunction, 29, 70-88.
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!