Bölgesel Yağlanma Nedir, Nedenleri Nelerdir ?
4.2
(10)

Bölgesel yağlanma, vücudun herhangi bir bölgesinde artan yağlanma oranına verilen addır. Bölgesel yağlanmaya verilecek örnekler şu şekildedir;

  • Üst vücut yağlanması
  • Alt karın yağlanması
  • Basen bölgesi yağlanması
  • Karın bölgesi yağlanması
  • Bacak bölgesi yağlanması
  • Sırt bölgesi yağlanması

Unutulmamalıdır ki her bölgenin yağ hücresi yoğunluğu farklıdır. Bu nedenle tüketilen yağlar da, yağların fazla olduğu bölgelere daha fazla gitmesine neden olur. Bu da bölgesel yağlanma için kaçınılmazdır. Yağ oranı yüzdesi %25 ve üzerine ulaşmasıyla birlikte bölgesel yağlanma baş gösterir.

Bölgesel yağlanma problemleri uygun ve uzun dönemli diyetlere ek olarak yoğun efor sarf edici fiziksel aktivitelerle azaltılabilir. Lakin problem aşırıysa yani yağ oranı fazla ise tek kalıcı çözüm bölgesel yağlanmaya yönelik tedavilerdir.

Bölgesel yağlanma günümüzde birçok bireyde en sık karşılaşılan problemlerden biridir. 

Üstelik bölgesel yağlanma sorununun yol açtığı tek problem estetik kaygılar doğurması değildir. Kişide özellikle göbek bölgesinde toplanmış olan yağlanma ciddi hastalıkların ve metabolik sendrom gibi problemlerin görülmesine neden olabilir.

Bu nedenle kesinlikle hem beden sağlığı hem ruh sağlığı hem de iyi bir görünüme kavuşmak için bölgesel yağlanma problemi ciddiye alınmalı ve geciktirilmeden çözülmeye çalışılmalıdır.

Bazı bireylerin sağlıklı beslendikleri ama yine de bölgesel yağlanma sorunu yaşadıkları şikayeti ile hekime başvurular. Bu durumda kişinin besin tercihleri hekim tarafından değerlendirilebilir.

Bölgesel Yağlanma Nedenleri:

  • Metabolizmanın yavaşlaması
  • Hormonal düzensizlikler
  • Genetik yatkınlık
  • Karbonhidrat ve trans yağların aşırı tüketilmesi
  • Gereğinden fazla kalori almak
  • Hareketsiz yaşam
  • Fast food alışkanlığı
  • Vitamin dengesizlikleri
  • Psikolojik etkenler
  • Yeme bozuklukları

Bölgesel Zayıflama Zararlı Mıdır?

Bölgesel zayıflamanın doğru yapıldığı takdirde bilinen hiçbir zararı yoktur. Fakat bu hastanın cilt tipine göre değişiklik gösterebilir. Öyle ki hasta da cilt kızarıklıkları, yara ve kabuklanma, derinin pul pul dökülmesi gibi etkilere neden olabilmektedir. Eğer cihaz gerektiğinden (10 – 15- cm) daha yakın tutulursa testis kanserine, tiroid ve over gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle bölgesel zayıflama işlemini doğru merkezlerde ve iyi eğitimli doktorlar tarafında yapılması önerilir.

Bölgesel zayıflama daha çok kadınların tercih ettiği, genellikle doğumdan sonra sarkmış belirli bölgelerinde yağların herhangi bir cerrahi müdahale bulunmadan yapılması işlemidir. Özellikle bel ve göbek ve bacak bölgesine yapılan bu işlem çok kısa sürede etkisini göstermektedir.

Bölgesel Yağlanma Nasıl Giderilir? 

Bölgesel yağlanma sorunu yaşayan bireylerin akıllarına en sık gelen sorulardan biri bölgesel yağlanma nasıl giderilir, sorusudur.

  • Vücudunu Tanı

Bölgesel yağlanmayı gidermek için ilk olarak vücudunuzu iyi tanımalısınız. Hangi bölgelere yağ depoladığınızı gözlemlemelisiniz.

Egzersiz planınızı yaparken bu bölgelerdeki kasları ekstradan fazla çalıştıracak hareketleri yapmalısınız. Bu bölgedeki kasları güçlendirmek vücudun depolamak istediği yağları yakmaya yardımcı olabilir.

  • Besin Tercihlerini Düzenle

Besin tercihlerimizin kötü olması bölgesel yağlanma sorunu yaşamamızın en büyük nedenlerinden biridir.

Özellikle kötü karbonhidratlar, cips, kola, bol şekerli pastalar, kekler, börekler vb. besinlerin çok sık tüketilmesi karın, kalça, basen ve simitler olarak adlandırılan yan kısımlarda bölgesel yağlanmaya yol açar.

Bu nedenle besin tercihlerimizi sebze ve meyvelerden yana kullanarak öğünlerde dengeli şekilde dağılım yaparak tüketmeye özen göstermeliyiz.

  • Pişirme Tekniklerinizi Değiştirin

Besinleri pişirirken ızgara, buğulama ve haşlama tekniklerini kullanmaya dikkat etmeliyiz. Besinler kızartma ve kavurma şeklinde pişirildiklerinde kızgın yağ kaynamaya devam ettikçe o kadar çok trans yağa dönüşür.

  • Aşırıdan Kaçın

Besinler her ne kadar doğru tekniklerle pişirilmiş olsun ya da her ne kadar sebze, tavuk ızgara, biftek ızgara tarzı sağlıklı besinler olsun bunları aşırı tüketmek de depolanmalarına neden olacaktır.

Vücudumuzun besinleri yağa çevirerek depolama alışkanlığının altında yatan neden herhangi bir açlık ya da kıtlık durumunda önceden aşırı tükettiğiniz besinden geriye kalan enerjiyi kullanmaktır. 

Bu nedenle vücut yaş ile beraber metabolizma hızının da azalması ile birlikte yağ depolamaya başlar. Doyduktan sonra atıştırmamalı, sürekli keyif için bir şeyler tüketmemelisiniz.

  • Bölgesel Yağlardan Operasyon ile Kurtulabilirsiniz

Bölgesel yağlanma sorunundan ameliyat ile kurtulmanız mümkündür. Operasyon esnasında liposuction gibi tekniklerin kullanılması sonucunda bölgesel yağlarınızı aldırabilirsiniz.

Estetik cerrahlar tarafından ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi gereken bu uygulama güzellik merkezi vb. hastane dışı ortamlarda kesinlikle uygulanmamalıdır. Aksi halde sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.

Bölgesel yağlanma ameliyatında uygulanan teknikler için bulunan bir husus da kişinin aşırı kilolu ya da obez grubunda yer alan bir birey olmaması gerektiğidir.

Kişi çok kilolu olduğu zaman işlem çok da belirgin olmaz. Bu nedenle normalde fit olan ya da zayıf olan veyahut da normal kilodaki bireylerin vücutlarında şekil bozukluğu şeklinde algılanan bir bölgelerinde yağ fazlalığı ve orantısızlık durumu olduğunda uygulanması daha doğrudur.

Kişi bu uygulamayı yaptırarak daha hızlı bir şekilde kilo vermek niyetinde ise ilk olarak diyet ve egzersiz yöntemleri ile normal bir kiloya inmelidir.

Ardından opere edilebilir durumda olup olmadığını öğrenmek için bir estetik cerrahtan yardım almalıdır.

Operasyon sonrasında kişide oldukça yüz güldürücü bir sonuç elde edilebilir. Ancak vücudun alınan yağları yerine geri koymaması için dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır.

Bölgesel yağ aldırma ameliyatı sonrası kişinin dikkat etmesi gereken unsurlardan en önemlisi, mevcut kilonun korunmasıdır.

Kişi dilerse kilo vermeye de devam edebilir; ancak kesinlikle kilo almamalıdır. Kilo almaya devam ederse vücudundaki yatkınlık ve beslenme türünün değişmemesi nedeni ile aynı bölgeye yeniden yağ depolanmaya başlanır.

  • Alkol Tüketimini Azaltın

Alkol vücuttaki birçok problemin ana kaynağı olabilir. Alkolün birçok zararlı etkisi vardır. Kişide dehidrasyon ve ödem gibi sorunlara yol açabilir.

Kişinin iştah metabolizmasını bozabilir ya da kişi bölgesel yağlanma problemini tetikleyebilir.

Alkollü içeceklerin bazıları kalorisizdir. Ancak kişide ödem sorununa neden olduğundan bu tür içecekler de kişinin bölgesel yağlanma sorununa yol açabilir.

Bazı alkollü içeceklerin içerisinde ise ciddi anlamda karbonhidrat içeriği olan kalori vardır. İçilen her bardakta vücuda alınan yüksek kaloriler bölgesel yağlanma sorununa yol açabilir.

  • Kalori Sayabilirsiniz

Kalori saymak da bölgesel yağlanmadan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ancak tüketmemeniz gereken gıdalardan her türlü uzak durmalısınız.

Yani, çikolata yiyerek bundan aldığınız kaloriyi öğünlerinizde yemeniz gereken sağlıklı besinleri kısarak dengelemeye çalışırsanız aç kalabilirsiniz. Açlık durumunda da kişide savunma mekanizması devreye girerek yenilen besinleri depolama eğilimi göstermeye başlayabilir.

Bu da metabolizma hızınızı olumsuz yönde etkiler.

  • Şok Diyetlerden Uzak Durun

Şok diyetlerden her ne olursa olsun uzak durmalısınız. Bu tür diyetler hızlı bir şekilde yağ yakma vaadinde bulunsa da aslında kas ve su kütlenizin azalmasına neden olur.

Diyet sürenizi tamamladığınızda hızlı bir şekilde kaybolan suyu ve kası vücudunuz yerine geri koymak isteyecektir. Bu nedenle verdiğiniz kilo kat be kat size geri dönecektir.

Bu da bölgesel yağlanma problemi olan bireylerin yağ depoladıkları bölgelerinde daha hızlı kilo artışına neden olabilir.

Hızlı kilo alımı şeker hastalığı, metabolik sendrom ve deride çatlakların oluşması gibi sağlığınıza ciddi zararları dokunabilir.

  • Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Bölgesel yağlanma problemi yaşayan bireylerde genellikle gece yeme alışkanlığı da görülür. Vücudunuz  yediğiniz besinleri depolarken gece farklı gündüz farklı şekilde davranır. Gece yediğiniz bir muz gündüz yediğiniz bir muza göre çok daha fazla kalori şeklinde depolanır.

Bu duruma neden olan vücut mekanizmasının gündüz yenilen yiyeceklerin enerjiye çevrilerek kullanılmasını, gece ise tamamının sonra yakılmak üzere depolanmasını uygun görmesidir.

Ayrıca geceleri kaliteli ve düzenli uyku periyodunuz olursa gündüz kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğün saatlerinizi daha düzenli bir şekle sokabilirsiniz.

Düzensiz uyku sorununda kişi ne yediğini ve ne kadar yediğini kontrol edemeyebilir. Bu da bölgesel yağlanma sorununa neden olabilir.

  • Kafeinden Uzak Durun

Kafein her ne kadar kalori yakmaya yardımcı bir etken olsa da aşırı tüketildiğinde uyku düzeninizin bozulmasına neden olabilir.

Ayrıca kahve seçimi yaparken krema, karamel ve bol şekerli şekilde tüketmeniz bir akşam yemeği yemiş kadar kalori almanıza ve aldığınız bu kötü yağlı, basit şekerli içerikleri bölgesel yağlanma bölgelerinize depolamanıza neden olabilir.

  • Atıştırmalıklarınız Sağlıklı Olmalı

Bölgesel yağlanma sorununa yol açan etkilerden biri de paket gıdaların atıştırmalık olarak tüketilmesidir. 

Paket gıdaları tüketirken bir anda yoğun şeker yüklemesi yapmış oluruz. Bu da vücudumuzda yağ depolamaya en yatkın olduğumuz bölgemizdeki problemi arttırmak anlamına gelir.

Bu nedenle meyve ve kavrulmamış kuru yemişler ile atıştırmayı tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Kaynakça:

https://www.diyetkolik.com/vucut-tipine-gore-bolgesel-yaglanma-nedir-nasil-engellenir/

https://www.uplifers.com/farkli-beden-tiplerine-gore-bolgesel-yaglanma-dikkat-edilmesi-gereken-noktalar/

https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/boundary-lubrication

4.2 / 5. 10

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir