Burun ameliyatının ardından ilk bir haftalık süreci atlattınız. Genelde üçüncü ya da dördüncü gün tamponlarınız çıkartılacaktır. Ancak bazı burun ameliyatlarında yerleştirilen tamponlar 7 ila 10 gün arasında da alınabilir.
Atel ile birlikte çıkartılan tamponlardan sonra kendinizi biraz daha rahat hissedeceksiniz. Ayrıca burun görüntünüzü de merak ettiğiniz için ilk kez genel burun görünümünü izleyebileceksiniz.
Atel ve tamponlarınız çıkartıldıktan sonra burnunuzun oldukça şiş olduğumu gözlemleyebilirsiniz. Ancak aynada izlediğiniz burun görüntünüzün şimdi halinden bile ne kadar çok değiştiğini kolayca fark edebilirsiniz.
Operasyonun kapsamına göre tampon çıktıktan sonraki ilk süreçlerde burnunuzda ödem miktarı oldukça fazla olacaktır. Ödemin tamamen geçmesi için yaklaşık 60 günlük bir süreç gereklidir.
İlk iki ayın ardından ödeminiz ya tamamen geçecektir ya da büyük kapsamlı bir burun ameliyatı geçirdiyseniz sadece %70’i geçecektir. Tampon çıkar çıkmaz genel yüz hatlarınızda çok az şişlik ya da hiç şişlik olmayacaktır. Bu nedenle artık tek yastık kullanarak dinlenebilir ya da uyuyabilirsiniz.
Yine sırt üstü uyumaya devam edeceksiniz. Bir ay tamamlandıktan sonra sağa ya da sola dönerek uyku pozisyonunuzu alabilirsiniz. Ama yüz üstü yatma alışkanlığınız var ise bunun için yaklaşık 1 yıl beklemek zorunda kalacaksınız.
Tamponlarınız çıkartıldıktan sonra büyük oranda geçen şişliklerin yine devreye girmemesi için ten renginize uygun bantlar yerleştirilecektir. Bu bantlar koruyucu özelliklere sahip olup şişme oluşumlarına karşı da oldukça etkilidir.
Ancak tampon ve atellere göre suya dayanıklı yapıda değillerdir. Bu nedenle bantlarınız yapıştıktan sonra üç gün sonlanmadan önce su değmemesine, ıslanmamasına ve terlememeye özen göstermelisiniz.
Üç gün bittikten sonra bantlarınızı kendi ellerinizle çıkartabilirsiniz. Çıkarmadan önce bantları ıslatarak yumuşatınız.
Hem Tampon Hem Şişme Önleyici Bantlar Çıkınca
Tamponlarınız çıktı, atelleriniz çıktı, şişme önleyici bantlar yapıştırıldı ve üç gün sonra onlar da çıktı… Şimdi sırada burun içi temizliği var.
Artık ihtiyacınız oldukça hatta dilerseniz her gün bir defa çeşme suyu çekerek sümkürebilir ve burun içi temizliğinizi yapabilirsiniz. Bu süreçte cildinizde kuruma, kuruyarak dökülme – pullanma ya da sivilce gibi etkiler meydana gelebilir.
Elbette bu etkiler her hastada ve her cilt tipinde olmayabilir ya da farklılık gösterebilir. Bu tür durumlarla karşılaşırsanız yağ içermeyen ve mümkünse organik güneş koruyucular kullanabilirsiniz.
Güneş kremlerinizin yağsız ve nemlendirici özellikte olmasına özem gösteriniz ve günde iki – üç defa kullanmaktan kaçınmayınız. Güneş kremiyle zararlı güneş ışınlarından da korunmuş olacaksınız.
Sırada Rutin Cilt Bakım Ürünleri Var
Tampon, atel, bantlar çıktı. Artık bürün içinizi de sümkürerek temizleyebiliyorsunuz. Şimdi sırada rutin cilt bakım ürünleriniz var. Bu süreçte eskiden kullandığınız nemlendiricilerinizi, makyaj ürünlerinizi ve diğer tüm kozmetik bakım materyallerinizi kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ayrıca tamponlarınız çıktıktan sonra hekiminiz önerdiyse burun masajı da yapabilirsiniz. Burun masajları lenf sisteminin aktive edilmesi, kan dolaşımının desteklenmesi, dokuların elastikiyetinin güçlendirilmesi için de ek bir fayda sağlayacaktır.
Ödemler Yer Değiştirebilir
Bazı durumlarda ödem iyileşmesinin tam olarak sayılabilmesi için iki aylık bir zamana gerek vardır. Bu süreçte sağ – sol uyku pozisyonları, sağ – sol dinlenme pozisyonları dahil tüm yüz hareketleri sırasında da ödemleriniz yer değiştirebilir.
Bu durumda burun estetiğim olmamış yanılgısına kapılabilirsiniz. Bu yanılgı sadece ödemlerin yer değiştirmesinden kaynaklanmakta olup iki ay dolunca ortadan kalkacaktır. Ancak her halukarda dilediğiniz an hekiminiz ile iletişime geçerek kaygılarınızı ifade edebilirsiniz.
Kaynakça:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/dec/23/does-nose-job-hurt-google
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!