Çene bölgesi, tıpkı burun gibi yüzün orta bölümünde yer almaktadır. Bu nedenle yüzün uyumlu bir şekilde görünmesinde çok fazla payı bulunmaktadır.
Yüzün uyumunu bozan durumlardan bir tanesi de çenenin görünümüdür. Genetik faktörlerden ya da çevresel faktörlerden dolayı, çene görünümünde sorunlar yaşanabilmektedir.
Çenedeki bozukluk ya da sorunlar estetik müdahale yardımıyla giderilebilmektedir. Fakat bu müdahale yaptırmadan önce, yaptırılacak olan yer çok iyi seçilmelidir. Aksi takdirde cilde zarar verecek uygulamalar yapılabilmektedir.
Bunun önüne geçebilmek amacıyla uygulama öncesi araştırmalar yapılmaktadır. Özel dolgu içerikleri çeneye eklenerek, çenenin kötü görünümü engellenebilmektedir. Bu sayede daha estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.
Teknolojik çağın ileri gitmesi ve insanların bu işlemleri sıklıkla yaptırması, çene dolgusunun yaygınlaşmasını sağlamıştır. İlerleyen yaşla birlikte çenede sarkmalar meydana gelebilmektedir.
Fazla kilolarından şikâyetçi olan kişilerde aynı şekilde çenelerinin görünümünden şikâyet etmektedir. Çene dolgusu uygulamasıyla bu görüntüler engellenebilmektedir. Böylece daha estetik bir çeneye sahip olunabilmektedir.
Çene dolgusu uygulamasını yaptıran çok fazla ünlü bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde daha estetik bir görünüme sahiptirler. Ünlüler tarafından uygulamanın yaptırılıyor olması, insanların ön yargılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Çene Dolgusu Nedir?
Çene hattı ve çene ucu bölgesine uygulanan, çenenin daha canlı görünmesini sağlayan uygulamalara çene dolgusu denir. Çene dolgusu aynı zamanda jawline uygulaması olarak da bilinmektedir.
Çenedeki hacim eksikliklerini giderme, çene hattında keskinlik sağlama ya da sarkmış görüntüden kurtarma için bu uygulama yapılabilmektedir.
Çene dolgusu, daha çekici bir yüze sahip olunmasını sağlamaktadır. Çenesini yüzüne göre daha büyük olan kişilerde bu uygulamadan faydalanabilmektedir. Bunun yanı sıra çene çizgisinin belli olmasını isteyen kişiler, jawline uygulamasından faydalanabilmektedir.
Çene üzerinde bulunan tüm şikâyetlerden kurtulmak için bu uygulamaya başvurulabilmektedir. Cerrahi anlamda herhangi bir uygulama yapılmamaktadır. Uygulama esnasında anestezi yapılmamaktadır. Ancak hasta kendisi talep ederse cilt üzerine lokal anestezi yapılabilmektedir.
Kısmi olarak uygulanan bu anestezi, uzun süre bir uyuşukluğa neden olmamaktadır. Ciddi sağlık problemlerinin oluşmasına neden olmamaktadır. Bu nedenle gönül rahatlığıyla uygulanabilmektedir.
Uygulama 15 dakika kadar sürmektedir. Seans seans olarak ilerlenmektedir. Her seans süresi bir öncekiyle aynı uygulamaları içermektedir.
Son derece ağrısız olan bu uygulamada, cilt üzerinde işaretlenen bölgelere dolgu malzemesi enjekte edilmektedir. Enjekte edilen dolgu sayesinde, çene daha estetik bir görünüme kavuşmaktadır.
Ergenlik çağını tamamlamış olan her birey için, uygun bir uygulamadır. Yaş sınırlaması bulunmadığı gibi, son derece zararsız uygulamalardan oluşmaktadır. Bu nedenle yaptıracak kişinin herhangi bir kuşku yaşamasına gerek yoktur. Cerrahi müdahaleler gerekmediği için, kısa sürede sonuçlandırılabilmektedir.
Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?
Çene dolgusuyla ilgili olarak bazı doğru bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Çene dolgusu yeni bir çene imkânı sunmamaktadır. Sadece özel dolgu içerikleri var olan çeneye enjekte edilmektedir.
Enjeksiyon yöntemi yardımıyla, çene ucu belirginleştirilmektedir. Çukur görünüm yok edilebilir ve çene ucu büyütülebilir. Dolgu enjeksiyonunda kullanılan bazı dolgu malzemeleri şunlardır.
- Hyaluronik asit
- Kalsiyum hidrosilapatit
- Polimer
- Yağ hücreleri gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Kullanılan yağ hücreleri kişinin kendi vücudundan alınmaktadır. Yüzün görünümü uygulama yapılmadan önce her açıdan fotoğraflanılmaktadır.
Fotoğraflar incelendikten sonra, yapısal bozuklukların nerede olduğu tespit edilmektedir. Enjeksiyon yapılacak olan alanlar belirlendikten sonra uygulama aşamasına geçilebilmektedir.
İsteğe göre uygulamada lokal anestezi uygulanabildiği gibi, anesteziye gerek duyulmamaktadır. Lokal anestezi için, bazı kremler kullanılabilmektedir.
Bu işlemler sonrasında küçük iğnelerinde yardımıyla dolgu malzemesi cilt altına aktarılmaktadır. İşlem sonrasında ciltte kızarıklar meydana gelebilmektedir. Fakat bu kızarıklıklar, 15 ya da 20 dakika sonra kaybolmaktadır.
Kök hücre destekli olarak yapılan uygulamalar 5 yıl kalıcılık sağlayabilmektedir. Yağ dokusuyla yapıldığı takdirse ise 2 ya da 3 yıl kullanım sağlanabilmektedir.
Hyaluronik asit içerikli olan dolgular ise, ciltte 1 2 yıl kadar kalabilmektedir. Bunun yanı sıra çeneye enjekte edilen malzemeye göre sürede değişiklikler olabilmektedir. Dolgunun kalıcılığının arttırılabilmesi amacıyla, dolgu malzemelerinin kaliteli olması gerekmektedir.
Dolgu malzemeleri kalıcılığını yitirdikten sonra, uygulama yeniden yapılabilmektedir. Bu sayede tekrar eski görünüm sağlanabilmektedir. Uygulamanın hemen sonrasında çene dolgusunun etkileri görülebilmektedir.
Çene Dolgusu Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Çene dolgusu yaptıran kişilerin, dolgu işlemi bittikten sonra dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Tedavi sonrasında çok fazla yorulmamaya dikkat etmek gerekmektedir.
- Uygulamanın yapıldığı gün alkol almaktan ya da yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durmak gerekmektedir. Aksi takdirde, ciltte morarmalar oluşabilmektedir.
- Kızarıklık meydana geldiği için, aşırı sıcak ya da soğuk olan ortamlardan uzak durulması gerekmektedir. Güneşlenme ya da solaryum gibi aktivitelerin ertelenmesi önerilmektedir.
- Ciltte oluşabilecek tümsekle görülmesi halinde, doktorun anlattığı şekilde cilde masajlar yapılmalıdır. Bu şekilde oluşan tümsekler giderilebilmektedir.
- Güneş kremi ya da makyaj malzemesi gibi ürünler dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Steril olmayan ya da kalitesiz olan ürünler, cildin zarar görmesine neden olabilmektedir.
- Saç boyatma ya da kaş kaldırma gibi kuaförlük olan işlemlerin ertelenmesi gerekmektedir. Bu uygulamalar, cilt dinlendikten sonra yapılmalıdır.
- Enfeksiyon kapma ihtimali olan havuz ya da deniz gibi yerlerden uzak durulması gerekmektedir. Yine uygulamanın etkisi geçtikten sonra da buralara da gidilebilmektedir. Dolgu uygulaması yaptıran kişileri bu konularda dikkatli olmalıdır.
Çene dolgusu yaptıran kişiler çok avantajlıdır. Çünkü bu uygulama sonrasında, asimetrik olmayan, fazla sivri olan, çok geride olan çene düzene sokulabilmektedir.
Çenenin yapısal bozuklukları kişinin, psikolojisinin de bozulmasına neden olabilmektedir. Bu uygulamalar aynı zamanda kişinin özgüveninin de yerine gelmesini sağlamaktadır.
Çene Dolgusu Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Çene dolgusu fiyatları belirlenirken, kullanılan malzemeler dikkate alınmaktadır. Çoğu klinik birbirine yakın fiyatlar uygulamaktadır. Çünkü uygulamalar birbiriyle çok fazla benzerlik göstermektedir. Çene dolgusu uygulamasından memnun kalmak isteyen kişiler, tercih edeceği kliniğe çok dikkat etmelidir.
Uygun fiyatlı olan yerlerde yapılan uygulamalar hüsrana neden olabilmektedir. Fiyat araştırması bu açıdan çok önemlidir. Uygun fiyatlardan dolayı klinik tercihi yapmak, olumsuz durumlara davetiye çıkarabilmektedir.
Bu uygulama estetik cerrah, dermatolog ya da medikal estetik uzmanları tarafından yapılmalıdır. Çene dolgusu uygulaması, kadınlara uygulanabildiği gibi kadınlara da uygulanabilmektedir. Öyle ki, çene dolgusu yaptıran pek çok erkek bulunmaktadır. Bunlara ünlü erkeklerde dâhildir.
Erkekler çene dolgusunu, daha keskin bir çeneye sahip olabilmek için istemektedir. Bu nedenle bu uygulamaya başvurabilirler. Daha keskin bir çene daha erkeksi bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle erkekler arasında da çene dolgusu çok popülerdir.
Maskülen bir imaj çizmek isteyen erkekler, çene köşelerini belirginleştirerek ya da çene altını sivrileştirerek bunu elde edebilmektedir.
İstenilen çene formu kısa sürede hastaya verildiği için, çene dolgusu uygulaması çok avantajlıdır. Bununla birlikte sosyal hayatta da estetik bir görünüm elde edilmektedir. Uygulamanın daha başarılı sonuçlar elde ettirebilmesi için, çene botoksu ile de desteklenme yapılabilmektedir.
Oval yüz ve belirgin çene isteyen kişiler için bu uygulamalar daha çok değerli bir hale gelmiştir. Çene dolgusu yaptırarak daha estetik bir görünüme sahip olabilmek hayal değildir.
Kaynakça:
https://www.health.harvard.edu/blog/dermal-fillers-the-good-the-bad-and-the-dangerous-2019071517234
https://link.springer.com/article/10.1007/s00266-019-01361-1
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!