Kadınlarda göğüsler belirli etkenlere bağlı olarak formunu kaybedebilmektedir. Özellikle hamilelik ve kilo alıp verme gibi durumlarda vücutta en çok deforme olan bölge göğüslerdir.
Hamilelik gibi durumlarda hormonlar artar ve vücut kilo alır. Sonrasında ise emzirme döneminde göğüsler formunu iyice kaybederek sarkarlar.
Aynı şekilde yaşlılıkla beraber gelen sarkmalar ve büyük memelerin zaman içinde sarkması da bu duruma örnek gösterilebilir.
Göğüslerde sarkma estetik açıdan istenmeyen bir durumdur. Bir yandan da sırta yaptığı ağırlık nedeniyle sırt ve boyun ağrıları da kaçınılmaz olacaktır. Sutyen askısının baskısıyla omuzların da bu durumdan etkilenmemesi olası değildir.
Meme dikleştirme ameliyatı ile göğüsler istenen forma getirilebilmektedir. Göğüslerin sarkması sadece büyük memeye sahip kadınlarda görülmez.
Küçük memelere sahip olan ancak çeşitli durumlardan dolayı memeleri sarkan hastalar da mevcuttur. Bu durumda meme estetiğinde teknik buna göre seçilmektedir.
MEME DİKLEŞTİRME AMELİYATI AŞAMALARI
Meme dikleştirme ameliyatı aşamalarında çeşitli farklılıklar olabilir. Bazı hastalar meme dikleştirme ameliyatıyla beraber meme küçültme ameliyatının da yapılmasını isteyebilir. Bu gibi durumlarda hastaya göre ameliyat şekillenmektedir.
Genel olarak meme dikleştirme ameliyatında meme ucunun yerleştirileceği bölge belirlenmekte ve memede kesik açılarak fazla doku çıkarıldıktan sonra kalan deri toplarlanmaktadır.
Bu durumda küçük göğüsleri olanlar için meme içine protez yerleştirilerek daha dolgun bir görünüm elde edilebilir.
Meme dikleştirme ameliyatında izler başlarda belirgin görünecek, ancak sonradan kaybolacaktır. Genellikle meme başı etrafından kesik açılmaktadır. Ancak bazı durumlarda meme başının altından itibaren ters T şeklinde de kesik açılması mümkündür.
İYİLEŞME SÜRECİ
Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon sonrası süreç de rahat geçecektir. Ameliyat esnasında meme protezi kullanılması durumunda ilk birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlama olması gerekir.
Bir hafta sonra memelerdeki sargılar açılır ve 6 hafta boyunca ise sporcu sutyeni giyilmesi istenir. İyileşme sürecinde erken dönemde memede hissizlik ve şişme görülebilir. Bu durum son derece normaldir. 3 ay ağır sporlar yapılmamalıdır.
Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/saggy-breasts#solutions
https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/a28909197/breast-lifts-explained/

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.