Yanaktan yağ aldırma işlemi; ‘bişektomi’ popüler estetik işlemler arasında yer alıyor . İnce ve keskin yüz yatlarına, karizmatik bir yüz görüntüsüne sahip olmak isteyen, birçok kişi tarafından tercih edilen işlem, yanak yağ aldırma operasyonu yapılırken ve sonrasında dikkatli olunması gereken bir işlemdir.
Tüm estetik cerrahi uygulamalarında risk mutlaka oranları değişiklik gösterse de mevcuttur, yanaktan yağ aldırma işlemi içinde aynı risk geçerlidir.
Yanaklarda ki toplu görüntüyü inceltmek, akılda kalıcı yüz hatlarına sahip olmak isteyen herkes için; ‘Nedir, nasıl yapılır, riskleri nelerdir ve fiyat aralığı nasıl?’ sorularını kapsamlı bir şekilde açıklayalım…
Yanak Yağlanmasının Sebepleri?
Vücudumuzda bazı nedenlerden ötürü yağlanmalar meydana gelebilir. Bunlardan en çok göze batanı ise yanaklarımızda meydana gelen yağlanmalar ve sarkmalardır. Gün içerisinde yaptığımız veya yapmadığımız birçok şey bu yağlanmalara neden olabilir. İşte yanak yağlanması sebepleri.
Düzensiz Beslenme: Düzensiz beslenme kilo dengesinin kaybedilmesine yol açar. Bu da aşırı kilo kaybı veya aşırı kilo alımına sebep olur. Aslında bu iki seçenekte beden görünümünün bozulması için yeterli sebeplerdir. Düzenli bir beslenme alışkanlığının olmaması deride sarkmaları meydana getirebilir.
Şekerli Gıdaların Tüketimi: Şeker hayatımızda bulunan 3 beyazdan bir tanesidir. Çok sık tüketilmesi deri ile kas arasında oluşan yağ tabakasının artmasına neden olacaktır.
Fazla Tuz Tüketimi: Aynı şekilde tuz da şeker gibi fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Damak tadınız gereği hayatınızdan komple çıkarmanız mümkün olmayacaktır belki ama tuz ve şeker kullanımı konusunda biraz daha hassas olmanız yanaklarda oluşan sarkmaları azaltabilir.
Zararlı Alışkanlıklar: Sigara, alkol ve bunların benzeri olan zararlı alışkanlıklar yanak başta olmak üzere cilt üzerinde kalıcı etkiler bırakır. Gözeneklerin tıkanmasına kadar giden bu rahatsızlıklar deride sarkma, renk bozukluğu ve çatlak gibi sorunları da beraberinde getirir.
Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam demek enerji yakmamak demektir. Bu enerji de hareketsiz kalındığında yanaklarda veya vücudun her hangi bir bölgesinde yağlanmaya sebep olabilmektedir.
Uykusuzluk: Uyku düzeninin bozuk olması ve genel bir uykusuzluk halinin sürekli tekrar eder hale gelmesi yanaklarda yağlanmayı arttıracaktır. Bununla birlikte yanak bölgesinde sarkmalarda gözle görülür hale gelecektir.
Az Su İçmek: Su derimizin sıkı ve dinç bir görünüme sahip olması için gereken kaynakların başında gelir. Bu yüzden gün içerisinde önerilen miktarda su içmek vücut sağlığı için önemli rol oynamaktadır.
Fazla Güneş Işığına Maruz Kalmak: Güneş ışığı aslında D vitamini açısından büyük bir nimettir. Lakin içeriğinde fazla ultraviole ışını ve serbest radikal barındırdığı için derimizin altında bulunan lif tabakasına zarar verebilir.
Vitamin Eksikliği: Vitamin eksikliği de yine yağlanmalara ve yağlanma dolayısıyla meydana gelen sarkmalara neden olabilmektedir.
Yaşlılık: Yaşa bağlı sarkmalarda insanlarda genel olarak görülür. Lakin bu süreç yağlanma odaklı değil, vücudu kaplayan derinin daha esnek bir hale gelmesinden kaynaklıdır. Bunu ötelemenin yolu da sağlıklı yaşlanmaktan geçmektedir.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı nedir?
Vücudu orantılı hatta zayıf grubunda olan kişilerin bile yanakları dolgun- tombul olabilmekte. Yanakların, elmacık kemiklerin saran bir deri dizaynı ve iç dolgu farklılığı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Fazla kiloyla alakalı bir yağlanmada mutlaka yanakların dolgunluğu artacaktır.
Kiloya dayalı olmayan yanak yağlanmalarının çözümü yanaktan yağ aldırma ameliyatıyla birlikte çok mümkün. Elmacık kemiklerin belirginliği, altın oranın beynimizde oluşturduğu sinyallere dayalı olarak her zaman gözde daha hoş bir görüntü kalmasını sağlar.
Hiçbir sağlık problemi olmayan kişiler için, doktor kontrolü ile beraber, gerekli görüldüğü kadar müdahale söz konusudur.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır?
Yanaktan yağ aldırma (Bişektomi) ameliyatının iki farklı yöntemi bulunmakta. İlk yöntem; ‘bichat’ adıyla bilinen, yağ yastıkçıklarının yanak içerisinden ve ağız kısmından müdahalelerle yapılan minik kesiler sayesinde çıkarılması işlemidir.
Diğer yöntem ise yanak yağ aldırma da yaygın olarak bilinen ‘liposuction’ dediğimiz gerdirmeye dayalı, yanak yağ aldırma işlemidir.
Yağ yastıkçığı (bichat fat pad) yanakta, çiğneme kasları üzerinde bulunan, yeri belli ve tamamen ayrı bir kısımdır. Bu yağ yastıkçığı, etrafındaki hiçbir dokuya zarar vermeden çıkarılması gerekir.
Cerrahi yöntemler, ince makaslar ve uzmanlar tarafından çiğneme kaslarına zarar vermeden bu yastıklar çıkarılabilinir. Ağız içerisinden yapılan bir ila iki cm arasında değişen kesilerle bu yastıkçıklar profesyonelce çıkarılır.
Yağ dokusu çıkarıldıktan sonra, eriyen ipler kullanılarak kesilerin bulunduğu yerler dikilir ve tedavi süreci boyunca eriyip, kaybolur. Yağ dolguları istek üzerine elmacık kemikler üzerine de yerleştirilebilir. Yanaktan yağ aldırma işlemi, kadınlar tarafından yüz şekli belirlemede en çok tercih edilen yöntemdir.
Bişektomi Tehlikeli Midir?
Bişektomi yani yanaktan yağ aldırma işlemi son zamanlarda kadın veya erkeklerin en çok tercih ettiği estetik yöntemidir. İnce ve keskin yüz hatlarına sahip olmak isteyen kişilere yapılan uygulamadır. Estetik cerrahi uygulamalarından en risksiz olanıdır.
Herhangi bir önemli hastalığı olmayan herkese yapılabilir. Fakat tüm işlemlerde olduğu gibi cerrah seçimi oldukça büyük önem taşır. Ameliyat sonrası olumlu sonuç alabilmek için doğru doktoru bulmaktır. İşlem sonrası 1 ay içinde tüm şişlikler inip yüz hatları şekillenmeye başlar.
Ağız içinde bulunan küçük kesilere doktorunuzun önerdiği şekilde bakılmalıdır. Ayrıca ağız içi temizliğe dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası fazla kilo almamaya özen göstermeliyiz çünkü alınan yağlar tekrar yerine gelebilir
Yanaktan yağ aldırmanın riskleri
Yanaktan yağ aldırma işlemi yaptıran kişilerin ortak kanaati, operasyonu gerçekleştiren doktorun çok önem arz ediyor olmasıdır. Basit bir cerrahi işlem gibi düşünülse de, doktorun kabiliyetine bağlı bu operasyın kişiden kişiye ve doku yapısına göre farklı reaksiyonlar verecektir.
Doktorun yanak yağ bölgesine doğru ulaşması, dokulara zarar vermeden çıkarması, yanakta görüntüye dayalı bir bozukluk oluşmaması ve kontrollerinin sağlıklı yapılması oldukça önemli hususlar arasında yer almakta. Bu yüzden yanaktan yağ aldırma işleminin kilit konusu doktor seçimidir.
- Yanak yağlarını aldırdıktan sonra en az bir buçuk ay bekleme süresi bulunmakta. Sürenin sonunda yüzdeki şişlikler inip yanaklar düzleşmeye ve gerekli görünümü almaya başlayacaktır. Ameliyattan hemen sonra, gözle görülür bir değişiklik beklemek reel bir yaklaşım olmayacaktır. Her operasyon gibi iyileşme sürecinin tamamlanması gerekmektedir.
- Hollywood yanağı estetiği işlemi, yanak yağı aldırmaktan daha farklı bir yöntemdir. Bu işlemde alınan yağ oranı da farklıdır, sonrasında elmacık kemiklerine yapılan işlemler de yanaktan yağ yastığı çıkarılması işleminden farklıdır. Bu işlem sırasında çene çizgisinin belirginliğini arzulayan kişiler ‘jawline’ işlemi de yaptırabilir.
- Operasyon öncesinde tüm alerjik testlerin yapılması zorunludur, cerrahi işlem olarak bir zararı saptanmasa da kişinin doku yapısına göre kalıcı cilt problemleri meydana gelebilmektedir.
- Yanak yağı aldırma riskleri ise genel olarak tüm cerrahi işlemlerde karşılaşılan ‘enfeksiyon’ riskleri ile aynı orandadır. Ağız içerisindeki minik kesiler doktor kontrolünde bakımı tamamlanmalı ve mutlaka ağız içi temizliğine dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası kısa bir süre içerisinde aşırı kilo alım durumunda yanaklar yağ aldırma işlemine rağmen eski haline dönebilir.
Yanaktan Yağ Aldırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrasında sık sık sıvı tüketimi yapılmalıdır. Ağız içi kesisinde yapılan dikişlerin hızlı iyileşmesi ve açılmaması için ilk günlerde sert ve katı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
Ameliyat sonraki ilk günlerde gargara kullanımına dikkat edilmeli ve enfeksiyon riski önlenmelidir. Ağız içi sağlığı ve hijyeni konusunda hassas davranılmalıdır.
Yanaktan yağ aldırma sonrasında ödem ve şişlikler meydana gelmiş ise birkaç gün içinde inecek ve ideal görünüm muhakkak sağlanacaktır. Ortalama bekleme süresi ödemin geçmesi ile beraber 1 haftadır.
Yanaktan yağ aldırma (Buccal fat bad, liposuction, bişektomi ) işlemi sonrası takriben 1 ay içerisinde ideal görünüme kavuşulmaktadır. İdeal görünüme sahip olmak ise 6 ay sonunda netleşir.
Yanaktan Yağ Aldırma Fiyatları
Yanaktan yağ aldırma, (buccal fat pad) yani yanak estetiği fiyatları doktoruna göre farklılık göstermektedir. Kararınızı verdiğiniz zaman estetik işlem için hizmet almak istediğiniz doktordan randevu alarak muayene olmanız neticesinde belirlenecektir.
Bu yüzden yanaktan yağ aldırma operasyonu fiyatlandırılmasında net bir ücret belirtilememekle beraber danışma ve araştırma gerekmektedir.
S.S.S
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı kimler için uygundur?
Yanak bölgesi yüzümüzün ifadesi için çok önemlidir. Yanaktan yağ aldırma ameliyatı yanak bölgesinde fazlalık olan herkesin başvurabileceği bir ameliyattır. Özellikle fazla kilo şikayetine bağlı olarak yanağında yağlanma olan herkes yanaktan yağ aldırma konusunda talepte bulunabilir.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı için yaş sınırı var mı?
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı için yaş sınırı yoktur. Ameliyat deri yapınıza göre değişebilir. Operasyon için mutlaka muayene olmanız gerekiyor. Yapılan tetkikler sonucunda hekiminiz de uygun görürse yanaktan yağ aldırmada bir engel yoktur.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı acı verir mi?
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı sırasında bir acı hissetmezsiniz. Çünkü hekiminiz anestezi işlemi yaparak acı çekmenizi engeller. Ameliyattan sonra yanak bölgesinde ağrı yaşayabilirsiniz. Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicileri kullanarak ağrıların önüne geçebilirsiniz.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı ne kadar sürer?
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı alınacak yağ miktarı ve yapılacak ek işlemlere göre değişebilir. Yağ aldırma ameliyatlarında hastalar genelde birkaç bölgeden aynı anda yağ aldırmaktadır. Bu yüzden kombine işlemler ameliyat süresini uzatabilir. Yanaktan yağ aldırma işlemi 1-2 saatte tamamlanan basit bir cerrahi uygulamadır.
Yanaktan yağ aldırmayı SGK karşılar mı?
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı tamamen hastanın estetik amaçlarla yaptırdığı bir işlemdir. Bu yüzden SGK tarafından karşılanmayan bir işlemdir. Bu operasyonu özel hastane ve klinikler yapmaktadır. Devlet hastanesinde yaptırabilseniz de SGK hiçbir masrafı karşılamaz.
Hamilelik döneminde yanaktan yağ aldırma ameliyatı yapılır mı?
Hamilelik döneminde yanaktan yağ aldırma ameliyatı yapılamaz. Bu süreçte ameliyatın olması bebek ya da anneye zarar verebilir. Gebelikle birlikte emzirme döneminde de yanaktan yağ aldırma ameliyatı yapılmamalıdır. Gebelik ve emzirme dönemi sonunda yanaktan yağ aldırma yapılabilir.
Devlet hastanesinde yanaktan yağ aldırma ameliyatı yapılır mı?
Devlet hastanelerinde de yanaktan yağ aldırma ameliyatı yapılabilir. Ancak bunun için hastanede plastik cerrah olmalıdır. Buna ek olarak gerekli ekipmanların da olması gerekir.
Ülkemizde bu alanda devlet hastaneleri çok dolu olduğu için süreç uzayabilir. Özel hastane ve kliniklerde de gelişmiş bir teknolojiyle yanaktan yağ aldırma ameliyatı yapılmaktadır.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Yanaktan yağ aldırma işlemi yüksek teknolojiyle yapılan bir operasyondur. Bu ameliyat sonrasında iz kalma olasılığı çok düşüktür. Yanak bölgesinde genelde iz kalmadan operasyonlar tamamlanmaktadır. Uygulama sırasında kullanılan yöntemler iz olasılığını en düşük seviyeye getirmektedir.
Alınan yağ dolgu maddesi olarak kullanılır mı?
Yanaktan yağ aldırma işlemi sonrasında alınan yağlar dolgu maddesi olarak da kullanılabilir. Sizler bu konuda bir talepte bulunuyorsanız yağ eksiği olan bölgelerde çöküntü, kırışıklık ya da ince olan bölgelere enjeksiyon yapılabilir.
Bu işlem sırasında yanak bölgenizden çıkan yağlar steril ortamda toplanarak kanüller yardımıyla dolgu maddesi uygulanır.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatından sonra işe ne zaman dönebilirim?
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı basit bir cerrahi operasyondur. Hastanın kendini iyi hissetmesi durumuna göre işe dönüş olabilir. Genelde 2-3 gün sonra hastalar işine ve normal yaşamına dönebilir. Her şeye rağmen hasta kendisini fazla zorlamamalıdır. Normal hayata da birkaç gün içinde dönebilirsiniz.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatını özel sigorta karşılar mı?
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı estetik bir uygulamadır. Sağlık söz konusu olmadığı için özel sağlık sigortaları tarafından karşılanmamaktadır. Ancak sizler estetik sigortası yaptırarak yanaktan yağ aldırma ameliyatı yaptırabilirsiniz. Bu durumda sigorta kapsamında yapılan işlem karşılanacaktır.
Yanaktan yağ aldırma ameliyatı başarı oranı nedir?
Yağ aldırma ameliyatlarında kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin birçoğu yanaktan yağ aldırma işlemlerinde de uygulanmaktadır.
Gelişmiş teknikler sayesinde yağ aldırma işlemi sonrasında yanak bölgesinde istediğiniz görüntüyü yakalayabilirsiniz. Başarı oranı son derece yüksek olan bir ameliyattır. Tabii bu durum sizin beklentilerinizle de bağlantıdır.
İstenen sonuç ne zaman ortaya çıkar?
Yağ aldırma ameliyatları sonrasında istediğiniz sonuç hemen ortaya çıkmaz. Yanak bölgesinde istediğiniz görüntü için tam iyileşme olması şarttır. İstenen sonuç 1 ay sonunda ortaya çıkmaya başlar. Tam iyileşme ise 6 ay kadar sürebilmektedir.
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!