Çarpık Bacak Nasıl Anlaşılır?
3.6
(13)

Estetik kaygı olarak görülen çarpık bacak, pek çok kişinin ortak problemlerinden biridir. Çarpık bacak bazı kişilerde ilk bakıldığı an anlaşılabilirken, bazı kişilerde kendini çok belli etmez.

Bacaklarda görülen bu problem, daha çok her iki bacağın içi doğru eğilmesidir. Bacaklarda çarpıklıkların olup, olmadığını birkaç küçük yöntemle anlayabilir ve bunun üzerine tedavilere yoğunlaşabilirsiniz.

Çarpık bacakların anlaşılması için her iki bacağın birleştirilmesi ve dik bir şekilde tutulması gerekir. Eğer bacaklar arasında boşluk varsa bu çarpıklık yaşandığı anlamına gelir.

Eğer bacaklar düz ve aralarında bir boşluk yoksa bacaklarda çarpıklığın söz konusu olmadığı anlamına gelir.

Bacak Deformitesi Nedir?

Erişkinlerdeki bacak deformitesi genelde her iki bacağın da içe doğru eğilmesi şeklinde kendini belli eder. Bu sorunun bir kısmı çocukluktan kalan hastalıklardan dolayı kendini gösterir.

Özellikle raşitizm denen hastalıktan dolayı ortaya çıkmaktadır. Ve ileriki yaşlarda da kendiliğinden düzelmez. Bacak çarpıklığındaki bir diğer neden ise; ülkemizde nadir görülen sebep ise büyüme kıkırdağındaki içe doğru deformitenin oluşmasıdır.

Bazı hastalarda da sadece yapısal olarak meydana gelir. Yani hiçbir nedene bağlı olmadan, ortaya çıkabilir. Cerrahlar her çarpık bacağı, görüntüsü nedeni ile düzeltmezler. Bu sebeple, çarpık bacak ameliyatı olmanda önce mutlaka işinin uzmanı bir hekime muayene olmanız tavsiye edilir.

Çarpık bacak tedavisi için ilk etapta, sorunun hangi sebepten dolayı ortaya çıktığı tespit edilir. Eğer çarpık bacak sorunu, eklemde bir deformiteye yol açacak, varus denilen duruma neden olacaksa tedavisi yapılır. Yani 40’lı ve 50’li yaşlarda erken kireçlenmeye neden olacaksa tedavi uygulanır.

Çarpık Bacak Tanısı Nasıl Konur?

Çarpık bacak tanısı için doktora gitmek gerekir. Burada yapılacak özel ölçümler sayesinde çarpıklığın derecesi anlaşılacak ve bu yönde bir tedaviye başlanacaktır.

Cerrahi olarak tedavi gerektiren bacak eğrilikleri için ise ortoröntgenogramların çekilmesi gerekir. Yani kalçadan dize, dizden ayak bileğine ölçülen açılarla ilk olarak eğriliğin derecesi belirlenir. Burada her çarpıklık için tedavi söz konusu değildir.

Önemli olan çarpıklığın derecesidir. Eklemin yere paralelliğinde bir problem varsa, ileride risk oluşturmaması adına tedavi edilir. Açının derecesine göre cerrahi operasyonlar sayesinde kemikte düzeltme meydana gelir. Daha sonra ise bunlar fiske edilir.

Çarpık Bacak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çarpık bacak ameliyatı için ilk olarak, çarpıklığın derecesi özel yöntemlerle belirlenir. Daha sonra ise tedavi aşamasına geçilir. Bu tür bacak ve eklem sorunları için en çok kullanılan tedavi yöntemi yüksek tibial osteotomi tedavisidir.

Yüksek tibial osteotomi yönteminin de en çok kullanılan iki çeşidi mevcuttur. Bunlar açık kama ve kapalı kama osteotomisi yöntemidir.

Açık kama osteotomisi; dizin iç kısmından yapılır ve araya kemik parçaları eklenir.

Kapalı kama osteotomisi; bu ameliyat yönteminde dizin dış tarafından yapılır. Bu yöntemde ekstra fazladan kemik kullanılmasına ihtiyaç yoktur. Dışarıdan kama çıkarılarak ve bacakta düzelme yapılarak fiske edilir.

Bu her iki ameliyatın ortalama iyileşme süresi bir buçuk ay ila iki ay arasında sürmektedir. Bu süreç için kalıcı bir tespit yöntemi kullanılır. Yani alçı ve atel gibi… Üç haftadan sonra ise yani bir buçuk aya yakın bir süreç için kemik kaynaması olana kadar özel açı ayarlı dizlikler kullanılır.

Bir ay sonra hasta ameliyatlı dizinin üzerine doktorun izin verdiği kadar yük, yükleyebilir. Fakat tüm iyileşme süresi yaklaşık iki ay sürmektedir. İyileşme sürecinden sonra ise bacakların daha güçlenmesi için mutlaka fizik tedaviye gidilmesi gerekir.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/bowlegs

https://www.verywellhealth.com/bow-legs-in-adults-2549491

3.6 / 5. 13

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir