Burun estetiği girişimleri bireyin yüz hatlarıyla uyumlu olmasını sağlayan operasyonlardır. Burnun yeniden şekillendirilmesini sağlayan estetik ameliyatlar çoğu zaman burnun daha güzel görünmesi için yapılsa da bazı durumlarda gereklilikten de gerçekleştirilmektedir.
Birden fazla burun sorununu giderme amaçlı ya da birden fazla burun estetiği görüntüsü için yapılan bu girişimler, hem fonksiyonel bozukluklar için hem de estetik talepler için bir arada ve aynı ameliyat kapsamında gerçekleştirilebilmektedir.
Burun estetiği yaptırmak isteyen hastaların merak ettiği konulardan biri de gözlük kullanıp kullanamayacakları doğrultusundadır.
Bazı hastalar sürekli gözlük takmak zorundadırlar. Aksi halde görmede büyük güçlük yaşayabilirler. Gözlük kullanan hastalarımız için hazırladığımız bu yazımızda detaylı bilgiler sunmaya çalışacağız.
Burun Ameliyatı Kapsamı
Burun ameliyatları sırasında, özellikle fonksiyonel endişelerle; hem burun kıkırdaklarına, hem burun kemiklerine, hem de burun yumuşak dokularına müdahale gerçekleştirilmektedir. Estetik düşüncelerle yapılan operasyonlarda ise daha çok burun etine yönelik girişimler söz konusudur.
Lakin kemik, kıkırdak ve yumuşak dokulara da müdahale gerçekleştirilmektedir. Buruna yeni bir şekil kazandırma işlemlerinde yürütülen aşamalardan sonra belirli bir iyileşme süresine ihtiyaç vardır.
Bu süreçte burna olacak her türlü temastan kaçınılmalı, darbeye karşı korunmalı ve hijyen çerçevesinde doktorun önereceği uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Bu nedenledir ki gözlük kullanmak ta burun ile temas sağlayacağı için iyileşme evresinde tehlikeli bir yaklaşım olabilir.
Burun Temastan Uzak Durmalıdır
Burun hem fonksiyonel amaçlarla hem de estetik kaygılarla bir operasyondan geçmiştir. Ameliyattan sonra burnun tam fonksiyonelliğini kazanabilmesi, şekil bakımından tam oturabilmesi için belirli bir zaman dilimine ihtiyacı vardır. Darbelerden kasıt sadece büyük darbeler değildir.
Temas da darbenin hafif şeklidir ve darbe niteliğini taşır. Özellikle ilk günler ve haftalarda tüm temaslardan kaçınılmalıdır. İlk 7 gün tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi burun ameliyatlarında da oldukça ihtimam gösterilmesi gereken süreci temsil eder.
Bu süreçte gözlük kullanmak da bir tür temas ve darbeyi ifade eder. Gözlük yerine lens kullanmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Burnun ilk iyileşme evresi olan yedi günlük süreçten sonra da gözlük kullanılmalıdır. Eskisi gibi gözlük kullanabilmek için burnun tam iyileşme evresini tamamlaması beklenmelidir.
90 – 120 Gün Bekleme Süresi
Gözlük kullanmaya başlamadan önce en az 90, en fazla 120 gün beklenmesi gereklidir. Burun dokularının iyileşebilmesi için bu sürenin geçmesi gerekir. Bu süreçte hijyenik ve uygun bir gözlük kullanımı da yetersiz olur. Gözlükler hafifte olsa burun yapısına temasta bulunacaktır.
Sürekli takıldığında ise doku şekillenmesine zarar verebilir, enfeksiyon oluşturabilir. Bu nedenle 90 – 120 gün geçmeden önce gözlük kullanılmaması gerekir.
Bekleme süresi genel sağlık durumunuza, burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edileceklere ne kadar dikkat ettiğinize göre ve en önemlisi burun estetiği ameliyatının türü – kapsamına göre değişebilir.
Özellikle burun kemiği törpüleme, burun kemiği kesme, burun kıkırdağı düzeltme gibi ameliyatlar iyileşme süresini geciktirici operasyonlardır. Net gözlük kullanımı tarihi geçireceğiniz burun ameliyatına göre hekiminizce ifade edilecektir.
Bazı Burun Estetiği Ameliyatlarında 30 Gün Yeterlidir
Operasyon kapsamı geniş olmayan hastaların tekrar gözlük kullanabilmesi 30 gün yeterlidir. Kesin tarih doktorunuz tarafından belirtilecektir.
Ancak çok kapsamlı olmayan, birden fazla nedenden dolayı ameliyat yapılmayan hasta sayısı oldukça fazladır. Bu tür hastaların gözlük kullanmaya başlayabilmesi için 30 gün yeterli olmaktadır. Bu süreçte hastaların lens kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Kaynakça: Momeni, A., & Gruber, R. P. (2016). Primary open rhinoplasty. Aesthetic Surgery Journal, 36(9), 983-992.
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!