Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
5
(1)

Günümüzde kadın, erkek fark etmeksizin estetik yaptırmak çok yaygınlaşmış durumda. Güzellik için estetik yaptırmak isteyen insanlar burun estetiğine öncelik vermektedirler.

Yüz bölgesinde göze en çarpan ve kişiyi en çok rahatsız eden görüntü bozuklukları arasında burnun yeri oldukça önemlidir.

Bazı bireyler burun yapısından o kadar çok rahatsızlık duyar ki 18 yaşına girer girmez bu sorunlarından kurtulmak adına bir estetik cerraha muayene olarak operasyonu uygulatmak isterler.

Ancak elbette ki operasyonun uygulanabilmesi için kişinin opere etmeye uygun olup olmadığına hekimi tarafından ön muayene sırasında yapılan tetkikler sonrasında elde edilen sonuçlara bakılarak karar verilir.

İnsanların yüzüne bakıldığında ilk ve en çok göze çarpan şey burundur. Bu sebeple burunda eğrilik, büyüklük gibi gözle görünebilen şekil bozuklukları bulunduğunda kişide mutsuzluk, psikoloji açısından olumsuzluklar ve özgüven kayıpları meydana gelebilmektedir. 

Burunun kemik kısmında bir eğrilik, çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında görülen şekil bozuklukları, burnun aşırı büyük olması, burun yapısında asimetrilik bulunması sebebi ile kişiler burun estetiğine başvurmaktadırlar. 

Burun estetiği sadece güzellik için değil aynı zamanda sağlık içinde yapılmaktadır. Burun eğriliği sorunlarında kişinin gece uyku esnasında burun kanamalarının olması, horlama sorunu, uyku apnesi gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Kişinin nefes almasını ciddi anlamda zorlayan ve hatta konuşurken tıkanma hissi yaratabilen bu durumda operasyon yapılması kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda arttırır.

Ayrıca uyku ile doğru nefes alma arasında doğrudan ilişki bulunduğundan kişinin uyku kalitesi de burun eğriliği probleminde düşebilir. Kişide uzun süre uyunmasına rağmen yorgunluk ve uykuya karşı hala yoğun istek olması durumları sık rastlanır. 

Bu tip durumlar kişinin meslek hayatındaki verimliliğin azalmasına neden olabilir ve sosyal yaşamındaki ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

Burunda sonradan gelişen bir şekil bozukluğu ya da doğumsal sebeplerle meydana gelen sıkıntılar da rinoplasti ameliyatı (burun estetiği) ile ortadan kaldırılabilinmektedir.

Burunda görülen şekil bozuklukları kişinin rahat ve düzgün bir şekilde nefes alıp vermesini olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla kişinin günlük yaşam kalitesi de düşüş yaşar. 

Kişilerin yaşam kalitesini arttırmak operasyonun önceliğidir. Hangi sebep burun estetiği yaptırılmak istenirse istensin doktorlar ilk önce hastanın solunum yolunu iyileştirmeye odaklanmaktadır. 

Çok basit bir operasyon olan burun estetiği ile istediğiniz, yüzünüze yakışacak olan burunu seçerek ona sahip olabilirsiniz. Ancak ameliyattan sonra burnunuza çok dikkat etmeniz gerekir. Sağlığınız açısından dikkat etmeniz gerekenler:

  • Operasyon sonrası hafif ya da orta şiddette bir ağrı hissedilir ve bu ağrı günlük yaşantıyı olumsuz olarak etkileyebilir. 
  • Burun ve yüz bölgesi herhangi bir darbeye, mikrop kapma ihtimaline karşı korunmalıdır. 
  • Yaklaşık olarak operasyondan sonra 2 hafta kadar uyurken yüksek bir yastık kullanılmamalıdır. Yüksek yastık kullanarak burnunda ödem, morluk ya da kanama gibi sorunlar oluşma ihtimali en aza indirgenilir.
  • Ameliyattan sonra protein ağırlıklı beslenerek iyileşme hızı arttırılabilir. 
  • Operasyon sonrası dönemde dokular toparlanana kadar bol sulu ve sert olmayan, kolay çiğnenebilen yiyecekler tercih edilmelidir. Hassaslaşan burun kemiğinizi zorlamamak için 1 ay kadar yumuşak ve sulu yiyecekler tüketilmelidir. Aksi halde çiğneme işlemi ani ve sert şekilde yapılırsa komplikasyon gelişmesi riski arttırılmış olur.
  • Buruna herhangi bir temasta bulunmadan kıyafet değiştirmeye dikkat edilmelidir. Özellikle operasyondan sonraki ilk hafta düğmeli ya da geniş yakalı giysiler kullanmaya çalışılmalıdır.
  • Çok uzun süre baş öne eğilmemelidir. Aksi takdirde bu durum burunda ödem oluşma riskini arttırır. Operasyondan sonraki 1 hafta otururken kişinin başını hafifçe geriye yaslaması oldukça rahat hissetmeyi sağlar.
  • Ameliyattan sonra ilk 3 ay boyunca gözlük kullanılmamalıdır. Bu dönemde gözlük kullanmak burunda çöküklük yaratabilir ve bu sorun önemsenmez ise kalıcı hale bile gelebilir. Ardından kişi yeniden operasyon geçirmek zorunda kalabilir.
  • Aşırı yüz mimikleri yapmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.   

Genel anestezi altında yapılan burun estetiği operasyonu bazı durumlarda lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Kişinin burnuna sadece küçük dokunuşlar yapılacak olduğunda lokal anestezi uygulanır. Operasyon yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir.

İki farklı burun estetiği tekniği çok sık tercih edilmektedir. Bunlar:

Açık Rinoplasti:

Açık rinoplastide kişinin burun deliklerinin alt kısmına küçük bir kesi atılır. Atılan kesiden cerrah üzerinde çalışacağı alanı daha iyi görür ve daha iyi, daha düzgün bir şekilde müdahalede bulunabilir. 

Bu teknik genelde burnunda ileri düzeyde şekil bozukluğu bulunan kişiler için ya da daha önce burun estetiği yaptırmış olan ve sonucundan memnun kalmayan kişilerde tercih edilir.

Ameliyat cerraha daha iyi bir çalışma alanı sunsa da operasyon sonrası iyileşme süreci diğer tekniklerden daha uzun vakit alır. 

Ayrıca burunda ödem, morluk oluşma riski kapalı rinoplasti operasyonu ile oranlandığında daha fazladır.

Kapalı Rinoplasti:

Kapalı rinoplasti işlemi kişinin burun deliklerinin içerisine cerrahi kesi atılarak yapılır. Cerrahın görüş açısı dardır ancak kameralar yardımı ile içerideki durum rahatça görerek işlem yapar. 

Kesi içeriye atıldığından ameliyat sonrasında gözle görülebilen bir yara izi kalma ihtimali yoktur. Ayrıca iyileşme süreci daha hızlıdır. Hekimler tarafından daha çok küçük çaplı şekil bozuklukları için uygulanması tercih edilir.

Kapalı rinoplasti tekniğinde çok küçük bir kesi kullanıldığından hastada herhangi bir enfeksiyon gelişmesi riski olabildiğince en aza indirgenmiş haldedir. Bu nedenle hekimler daha çok bu tekniği uygularlar.

Burun estetiğinin bir cerrahi operasyon olduğunu ve tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bazı risklerinin bulunduğunu unutmamalısınız. İşlem öncesinde bu risklerin neler olduğu ve nasıl çözülebileceği konusunda hekiminizden bilgi talebinde bulunabilirsiniz. 

Kaynakça:

https://academic.oup.com/asj/article/36/9/983/2664484

https://www.researchgate.net/publication/7249106_Closed_Rhinoplasty_with_Marginal_Incision_Our_Experience_and_Results

5 / 5. 1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir