Burun estetiği sonrasında meydana gelen ve hastaları oldukça heyecanlandıran konulardan bir tanesi de oluşan morluklardır. Morlukların geçici olduğunu bilmek hastaları rahatlatsa da estetik kaygılardan dolayı gerçekleştirilen bu ameliyatların akabinde, morlukların ve şişliklerin hızlı bir şekilde geçmesi istenmektedir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması doktorun hastalara yapacağı tüm önerilere uyulması ile mümkündür.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi burun estetiği ameliyatlarından sonra iyileşmek zaman almaktadır. Bu süre hastadan hastaya göre değişmekle beraber 6 ile 12 ay arasında sürebilmektedir. Ameliyatın akabinde iyileşme kısa vadede oldukça hızlı gerçekleşirken, zamanla iyileşme hızı düşmektedir. Ameliyat sonrasında istenilen görüntü hemen oluşmayabilir. Bu hastalarda zaman zaman endişeye yol açabilmektedir. Ancak bu noktada sakinliği korumak ve hekimin tavsiyelerine uymak oldukça önemlidir. Zaman içerisinde ödemin atılması, şişliğin azalması ve morlukların da geçmesi ile nihai sonuç daha rahat bir şekilde gözlemlenebilecektir.
Burun estetik ameliyatı sonrasında, özellikle de göz etrafında, şişlik ve morluklar meydana geldiğinden bahsetmiştik. Ameliyat esnasında kullanılan bazı ilaçlarla bu durum daha aza indirgenebilir. Ayrıca operasyon ertesinde göz çevresine uygulanabilecek olan buz kompresi de rahatsızlık hissini azaltıp, iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Operasyon sonrasında meydana gelen morlukların iyileşmesi hastadan hastaya göre oldukça değişiklik göstermektedir. Genel olarak söylemek gerekirse, operasyondan sonraki 7. günde, morluklar yarı yarıya azaldığı gözlemlenir. Ameliyat sonrasındaki 2. ve 3. haftaların sonunda ise morlukların tamamen geçmesi beklenir.
Morlukların iyileşme süresini belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Yapılan bir çalışma göstermiştir ki sigara kullanan hastalarda morlukların geçme süresi uzamaktadır. Bunun en büyük sebebi olarak sigara içenlerdeki kronik öksürük ve buna bağlı meydana gelen basınç gösterilebilir. Sigara, pek çok hastalığın sebebi olduğu gibi, estetik burun ameliyatları sonrasında iyileşmeyi geciktirici bir etki yaratmaktadır. Sigara kullanımı dışında, yaş ve kilo da iyileşme sürecini belirleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Estetik burun ameliyatları ile ilgili merak edilen en önemli sorulardan biri de operasyon akabinde oluşan morlukların ve şişliklerin ne zaman düzeleceğidir. Bu sürenin hastadan hastaya göre oldukça farklılık gösterebileceğini bilmek oldukça önemlidir. Bu sürecin geçici bir süreç olduğunu ve hekimin tavsiyelerini ve önerilerini takip etmenin iyileşme sürecini de hızlandıracağını ve istenilen sonucun daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacağını unutmamak gerekir. Cildin durumu, kilo, yaş ve sigara kullanımı gibi etkenler de bu süreçte önemli rol oynamaktadırlar. Burun estetiği ameliyatlarının ertesinde 2 ay boyunca gözlük kullanılmaması ve 6 ay boyunca da burnun darbelerden korunması oldukça önemlidir. Bunun dışında yapılması gereken tek şey, doktorun önerilerini takip ederek zaman içerisinde bu sıkıntıların geçmesini beklemektir. Unutulmaması gereken en büyük nokta, burun estetiği ameliyatı sonrasında burnun nihai halini alması için 6 aydan 12 aya kadar bir bekleme süresi gerekebileceğidir.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/narrowing-a-wide-nose#rhinoplasty
https://www.allure.com/story/rhinoplasty-everything-you-need-to-know

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!