Burun estetiği ameliyatı, son dönemde özellikle sosyal medya kullanımı ile artan görsellik kaygısının olduğu durumlarda ilk başvurulan estetik operasyonlardan biridir. Bu operasyon sonunda iyileşme süresi hastadan hastaya göre değişmektedir. Burun estetiği ameliyatları ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri ameliyat ertesindeki hasta kondisyonları ile alakalıdır. Özellikle dikişlerin ne zaman alınacağı konusu oldukça merak edilmektedir.
Burun estetiği ameliyatları çok büyük kesilerin veya uzun dikişlerin yapıldığı bir ameliyat değildir. Özellikle de açık burun estetiği ameliyatlarında, burun deliklerinin ortasındaki kıkırdak ufak bir kesi ile ciltten ayrılır; diğer işlemler tamamlandığında da küçük bir dikiş atılır. Bu dikiş, 1-1.5 cm’yi geçmemektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında dikişlerin alınabilmesi için burun içine koyulan tamponların çekilmesi gerekir. Tamponların çekilmesi için genellikle 3 ila 5 günün geçmesi gerekmektedir. Elbette bu süre hastadan hastaya göre değişebilmektedir. Tamponlar çekildikten sonra, dikişler tamamen ağrısız ve acısız bir şekilde alınır.
Elbette burun ameliyatı sonrasında kullanılan dikiş eriyecek olan cinsten dikiş ise, bu dikişlerin normal şartlar altında iki hafta içinde düşmesi beklenir. Dikişlerin kendiliğinden düşmediği durumlarda, hekimin müdahale etmesi de gerekebilir. Burun estetiği ameliyatlarının akabinde herhangi bir iz kalıp kalmayacağı da sıklıkla sorulmaktadır. Ameliyatın hemen ertesinde hafif bir iz olsa da belirli bir süre sonra hiçbir iz görülmez.
Burun estetiği ameliyatları kapalı teknik veya açık teknik ile gerçekleştirilebilir. Bu iki teknikten hangisinin tercih edileceği hastanın durumu ile alakalı olabileceği gibi tamamen hekimin tercihi ile de belirlenebilir. Her iki tekniği birbirinden ayıran belli başlı pek çok nokta bulunmaktadır. Bunlardan biri de dikiş ile ilgilidir. Kapalı teknik ile gerçekleştirilen burun estetiği operasyonlarından dışarıdan bir kesi bulunmadığı için dikiş de bulunmamaktadır. Açık teknik ile yapılan operasyonlarda ise daha önce de belirttiğimiz gibi burun deliklerinin ortasında bir kesi yapılır ve daha sonra bu kesinin dikilmesi gerekir.
Estetik amaçlı olarak yapılan burun ameliyatlarının ertesinde yaşanabilecek olan sıkıntılarla ilgili pek çok soru ile karşılaşılmaktadır. Bu soruların en büyük kısmı ebetteki iyileşme süreleri ve ameliyat sonrası herhangi bir izin kalıp kalmayacağı ile alakalıdır. Estetik kaygılar ile gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatında bu tarz sorularla karşılaşmak oldukça anlaşılır bir durumdur. Burun estetiği operasyonlarının akabinde yaşanacak tüm sürelerin hastadan hastaya göre oldukça değişiklik gösterebileceğini hiçbir zaman göz ardı etmemek gerekmektedir. Açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere iki farklı teknikte yapılan burun estetiği ameliyatlarında, açık teknikte dışarıdan herhangi bir kesi ve dikiş bulunmazken, kapalı teknikte 1.5 cm’den daha uzun olmayan bir dikiş bulunmaktadır. Bu dikişin alınması ortalama 3 ile 5 gün sürerken, bazı durumlarda 1 haftaya kadar uzayabilir.
Kaynakça:

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!