Burun Estetiği Sonrası Sigara ve Alkol Kullanımı
3.3
(9)

Burun estetiği olmak isteyen pek çok hasta, ameliyat öncesi ve sonrası yapılması gerekenler, dikkat edilmesi gerekenler konusunda oldukça hassastırlar. Özellikle sigara – alkol tüketimine dair alışkanlıkları olan bireylerin en çok merak ettiği konudur.

Yazımızın kalan kısmında burun estetiği sonrası neden sigara ve alkol tüketilmemelidir, sakıncaları nelerdir, avantajları nelerdir bu konuları işlemeye çalışacağız.

Burun Estetiği Sonrası Neden Sigara ve Alkol Tüketilmez?

Tüm cerrahlar hastalarına estetik öncesi sigara ve alkol tüketimlerini sonlandırmalarını önerirler. Bu öneri ameliyat sonrası da devam eder. Bunun en belirgin nedeni sigara ve alkol maddelerinin içerdiği zararlı maddelerdir.

Ameliyat operasyonları cilt, dokulara yönelik gerçekleştirilen cerrahi adımları kapsar. İster açık teknik olsun ister kapalı teknik olsun.

Ameliyat yöntemiyle gerçekleştirilecek olan estetiklerde dokulara yönelik cerrahi müdahale yani kesikler, doku transferleri, yağ transferleri, kemik düzeltme gibi işlemler vardır. 

İyileşme sürecinin mümkün mertebe sorunsuz ve hızlı gerçekleşebilmesi için vücudun zararlı maddelerden uzak tutulması, arındırılması gereklidir.

Sigara ve alkol yapısı gereği onlarca, yüzlerce ayrı çeşitte zararlı bileşen barındırmaktadır. Bu bileşenler vücudun her noktasına zarar verir.

Vücut kendi kendini iyileştirme özelliklerine sahiptir. Ancak zararlı alışkanlıklar vücudun her zerresinin iyileşme evresinde zorlanmasına ve iyileşmenin uzamasına neden olur. Hatta ameliyat esnasında ve sonrasında komplikasyon, kanama, enfeksiyon gelişimlerine uygun zemin hazırlar. 

Cerrahi işlemlerden sonra ameliyat yapılan bölge ve yakın çevresinde; şişme, morarma, ödem oluşması, hissizlik oluşması gibi olağan tepkimeler gerçekleşir. Bu tepkimeler cildin verdiği doğal reaksiyonlardır. Cerrahi işlem; kesik gibi cilde doğrudan müdahale gerektiren adımların bütünüdür.

Cilt ve doku yapısına müdahale gerçekleştiği için dokuların tepki göstermesi doğal bir süreci temsil eder. Bu süreç doğrudan iyileşme evresine girerek, dokuların kendilerini toparlamasına ve tamamen düzelmesine kadar devam eder.

Sigara – alkol tüketimi doku iyileşmesini önemli ölçüde geciktirmektedir. Hatta yukarıda da dediğimiz gibi iyileşme evresi ve ameliyat sırası için büyük risk teşkil eder. Sigara içmemeli, sigara dumanına maruz kalmamalı, alkol içmemelisiniz. 

Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyecek bu tip davranışlar iyileşmenizi düşündüğünüzden de daha çok uzatabilir. Ağrı, morarma, şişlik, kızarıklık, ödem gibi faktörlerin kısa sürede iyileşmesini engeller.

Burun Estetiği Sonrası Ne Kadar Süre Boyunca Sigara ve Alkol Tüketilmemelidir?

Sigara ve alkol hiç tüketilmemesi gereken maddelerdir. Mümkünse tamamen terk edilmelidir. Burun estetikleri sonrası tam iyileşme evresi tamamlanana dek sigara – alkol içmemelisiniz. İyileşme evresi burun estetiğinin çeşit ve kapsamına göre değişir.

Bazı estetik girişimlerde ameliyat sonrası en az iki hafta bazılarında en az dört hafta boyunca sigara – alkol tüketilmemeye devam edilmelidir. Ne kadar uzun süre tüketilmezse tam iyileşme o kadar hızlı ve sağlıklı olacaktır.

Burun Ameliyatı Sonrası Sigara İçmenin Zararları

Sigara bağımlısı bireylerin en çok takıldığı konudur. Sigara içmek ve burun estetiği kesinlikle bir arada olamaz. Sigara tüketiminin tüm vücut fonksiyonları için pek çok riski vardır. Ancak söz konusu bir ameliyat ise olası riskleri maksimum değerlere ulaşır.

Burun ameliyatı da bir ameliyat yani cerrahi operasyondur. Tıpkı diğer ameliyatlarda olduğu kadar sigara içmenin burun ameliyatı için de belirli riskleri taşıması anlamına gelir.

Ancak konu burun ameliyatı olduğu için ve sigara içme eylemi sırasında solunum sistemi de kullanıldığı için söz konusu zararları daha çok olacaktır. Örneğin sigara dumanının burun ameliyatı sonrası içilmesi kılcal damarlara baskı yapabilir.

Bu baskı neticesinde de kılcal damar çatlamaları ya da yırtılmaları meydana gelebilir. Ödem oluşmasına neden olabilir. İyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyeceği ise aşikardır. Doku – yara iyileşmesini normal düzeyinden yavaş tutar.

Bu da doku iyileşene dek geçen sürede enfeksiyon riskinin de artması manasına gelir. Yaralar – dokular iyileşene kadar savunmaları da düşük olur. Sigara içerek iyileşmeyi geciktirmiş olursunuz.

Kaynakça: Yazici, Z. M., Sayin, I., Erdim, I., Gunes, S., & Kayhan, F. T. (2015). The effect of tobacco smoking on septoplasty outcomes: a prospective controlled study. Hippokratia, 19(3), 219.

https://www.verywellhealth.com/tips-for-having-a-great-surgery-3156930

3.3 / 5. 9

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir