Dudak dolgusu son zamanlarda cerrahi müdahaleden herhangi bir nedenle çekinen hastaların dudaklarını büyütmek için yaptırdıkları bir işlemdir. Günümüzde giderek popülerleşen bir işlem olup özellikle kadınlar arasında oldukça yaygın bir yere sahiptir. Ancak her iki cinsiyette de uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Dudak yapımızın cinsiyetimiz ile bir ilgisi olmadığından dudakları konusunda rahatsız olan herkes bu işlem hakkında bilgi almak veya işlemi uygulatmak için dilediği hekime başvurabilir.
İşlem kısaca; dudakların içine ve çevresine dermal dolgu denilen malzemenin estetik uzmanları tarafından enjekte edilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bu dolgunun içerisinde hyaluronik asit denilen vücudumuzda da bulunan bir madde bulunmaktadır.
Dudak dolgusu işlemini dudaklarının şeklinden ve inceliğinden memnun olmayan kadın hastalara yapılan bir işlemdir. Ancak erkek hastalara da uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Yalnızca bu konudaki erkek hasta sayısı oldukça az olduğundan dolayı kadınlara yönelikmiş gibi görünebilir.
Dudak Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Dudak dolgusunun uygulanma biçimi hastanın talebine yönelik geçici ve kalıcı şekilde uygulanmaktadır. Daha kısa süreli ve çoğu zaman nasıl bir yüz görünümü elde edileceğini merak eden kadın hastalarda sıklıkla geçici şekilde uygulanan dudak dolgusunun kalıcı uygulama biçimi de bulunmaktadır.
- Geçici Dudak Dolgusu:
Geçici dudak dolgusu uygulamasında hastanın dudak içine ve çevresine hyaluronik asit içeren bir dolgu malzemesi enjekte edilmektedir.
Yaklaşık olarak 1 yıl süre ile hastanın dudaklarında sağlanan şekillendirme vücut tarafından korunmaktadır. Sonrasında dudak yavaş yavaş eski şekline döner.
Dudak dolgunlaştırma işlemlerinde en korunaklı yöntem geçici dudak dolgusudur.
Bunun nedeni elde edilen görüntünün hastanın beğenmeme durumunda ve öncesinde yaşadığı birtakım endişelerin bir süre sonra kendi haline döneceği veya sadece kısa bir süreliğine değişiklik yapmak istenmesi gibi pek çok avantaj sağlamasıdır.
Bu işlemin ana maddesi hyaluronik asittir. Bu asit vücudumuzun içerisinde de bulunan bir madde olma özelliği bulunmaktadır. Yani, hyaluronik asit vücudumuza girdiğinde yabancı bir madde gibi algılanmayacaktır ve vücut kolaylıkla bu maddeye uyum sağlayacaktır.
- Kalıcı Dudak Dolgusu:
Kalıcı dudak dolgusu dudak şeklinden ciddi derecede memnun olmayan hastalara daha sık uygulanmaktadır. Yüz görünümü ile ilgili geçici bir çözüm değil; daha kalıcı ve ömür boyu sürecek bir görünüm elde edilmek istendiğinde tercih edilmelidir.
Özellikle birkaç defa geçici dolgu yaptırmış hastalar bunu daha ekonomik hale getirmek için de tercih edilebilir.
Kalıcı dudak dolguları cerrahi müdahale içermektedir.
Genellikle bu ameliyatlarda yağ enjeksiyonu ya da dermofat greft isimli yağ dokusu dudak içerisine eklenerek yapılır.
Ancak uzmanlar tarafından geçici dudak dolgu yöntemleri herhangi bir anestezi içermediğinden daha çok önerilmektedir.
Dudak Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Dudak Dolgusu |
Operasyon Süresi: | 5-10 dakika |
Hastanede Kalma: | Aynı Gün Taburcu |
Anestezi: | Lokal Anestezi |
İyileşme Zamanı: | 1 Gün |
İşe Dönüş: | 1 Gün |
Dudak dolgusu nasıl uygulanır sorusu bu işlemin ameliyatsız yapılmasından dolayı oldukça merak edilmektedir.
Herhangi bir cerrahi işlem olmadan dudaklara verilen bu görüntü son yıllarda hızla ülkemizde popüler hale geldiğinden kişilerde işlemin yapılışı oldukça merak uyandırmaktadır.
İşlemin ekonomik olması ve çok sayıda kadın tarafından denenmek istenmesi de akıllara sıklıkla “Dudak dolgusu nasıl uygulanır?” sorusunu getirmektedir.
İşlem sırasında ilk olarak kişinin dudağı üzerine ve yakın çevresine lokal anestezi özellikte krem uygulanır.
Dolgu maddesi daha sonra dudağın çevresine ve iç kısmına enjekte edilir. Enjekte etme işlemi sırasında işlemi uygulayan sağlık profesyoneli dudağın şeklini anında görerek müdahalede bulunmaktadır. Bu nedenle herhangi bir istenmeyen sonuç elde edilmesi durumu söz konusu değildir.
Dolgunun içerisinde kullanılan maddenin doğal olması ve insan vücudunun içerisinde de bulunmasından dolayı işlem sırasında da herhangi bir komplikasyon gelişme riski oldukça düşük bir ihtimaldir.
İşlem sırasında iğne uçlu enjeksiyonu adı verilen bir enjektör kullanılmaktadır. Enjeksiyon sırasında istenilen şekilde hacim verilmektedir.
İşlem yaklaşık olarak 20 dakika kadar zaman almaktadır.
İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı veya acı duymamaktadır.
Kişinin vücut yapısına bağlı olarak işlem sırasında verilen şekil en çok 12 ay kadar kalıcı olmaktadır.
Dolgunun kalıcılık miktarını hastanın mimik yapma alışkanlığı, tükettiği besinler ve dolgu maddesinde kullanılan içeriğe göre de farklılık gösterebilmektedir.
Dudak Dolgusu Riskleri
Dudak dolgusu riskleri ne kadar ciddi boyutta olmasa da oldukça fazladır. Ayrıca ilerlemesi durumunda da ne yazık ki ciddi sonuçlar oluşturabilir. Dudak dolgusu riskleri aşağıdakiler gibidir;
- Dudak dolgusu her ne kadar kısa süren bir işlem olsa da işlem öncesi lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu sayede işlem sırasında acı hissedilmez. Fakat işlem bittikten belli bir süre sonra anestezi etkisini yetirir. Bu da küçük küçük bölgesel sancılara ya da uyuşmaya yol açabilir. Bir iki gün içerisinde bu küçük sancılar ve uyuşma hissi geçecektir.
- Dudak dolgusu işleminde başlı başına bir yan etki yoktur. Fakat dolgunun içerisinde bulunan hyaluronik aside ya da etkin maddelere alerjiniz var ise sıkıntı olabilir. Bu yüzden işlem öncesinde doktorunuzla görüşebilirsiniz.
- Dudak dolgusu sonrasında dudağınız hiçbir şekilde sert bir darbe almamalı. Dudak ısırma ya da emme gibi bir alışkanlık söz konusu ise ilk zamanlarda çok dikkatli olmalısınız. Fakat sonrasında bir sorun kalmayacaktır.
- Dudak dolgusu çok fazla yan etki barındırmaz. Fakat bıraktığı en büyük yan etki dudakta morarmadır. Dudak dolgusu işlemi sonrasında dudağınızda morarma söz konusu ise paniklemenize gerek yoktur. Kısa bir süre içerisinde bu morarma geçecektir.
- Dudak dolgusu yaptırırken gerçekten nasıl bir görünüm istediğinize emin olmalısınız. Aşırı dolgular genellikle kötü ve yapay görünebilir. Bu görüntü çoğu kişinin hoşuna gitmeyebilir.
- Dudak dolgusunda aşırı görünümden daha kötüsü kesinlikle yamuk olmasıdır. Dudağınıza bir sıvı enjekte edildiği için bir kısım diğer kısımdan daha büyük görünebilir. Yamuk ve hoş olmayan bir görünüm kazanabilirsiniz.
- Dudak dolgusunu yoğun yaptırmak istiyorsanız bir anda yaptırmanız dudağınızın doğal görünmesini engelleyecektir. Bu yüzden kademeli olarak dolgu yaptırmalısınız.
- Dudak dolgusu geçici bir işlemdir. Belli bir süre sonra dudağınız içerisindeki sıvayı emer. Bu yüzden dolgunuz biter. Bu gibi durumlarda kalıcılık istiyorsanız tekrar dudak dolgusu yaptırabilirsiniz.
- Dudak dolgusunda ilk üç gün oldukça önemlidir. En ufak bir darbe ya da çizik dudağınızdaki dolgunun görünümünü bozabilir. Bu yüzden ilk üç gün bütün darbelerden dudağınızı korumalısınız.
Dudak Dolgusu Sonrası Ödem ve Şişlik Meydana Gelir mi?
Dudak dolgusu her bireyin dudak yapısına göre farklı bölgelere uygulanmaktadır. Uygulama noktaları uygulama sırasında dudağın yapısı göz önünde bulundurularak işlemi uygulayan kişi tarafından sağlanmaktadır.
Dudak dolgusu sonrası ödem ve şişlik meydana gelir ve bu işlemden kaynaklanan, korkulmaması gereken son derece normal bir durumdur.
Uygulama sonrası dönemde meydana gelen şişlik ve ödemin iyileşme süresi yaklaşık 3 gündür. 3 gün sonunda şişlikler yavaş yavaş inmeye başlar ve yaklaşık 15 gün sonra tamamen ortadan kalkar.
Bu süreyi de aşan veya hassasiyet gibi bir durum meydana gelirse altında yatan nedenin araştırılması için mutlaka hekiminize başvuruda bulunmalısınız.
Dudak Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dudak dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemlidir ve işlem sonrasında hekiminizin uyardığı konularda mutlaka özenle davranılması gerektiğini de bilmeniz gerekir.
Bu hem herhangi bir problem yaşamamak adına hem de işlemin kalıcılık süresini arttırmak adına oldukça önemlidir.
İşlemi uygulayan sağlık profesyoneli bu konuda doğru teknik ve kaliteli malzemeler kullanmışsa dudak dolgusu işleminde herhangi bir sorun çıkması olanaksızdır.
Uygulamayı yapan kişinin üzerine düşenler olduğu gibi hastaların üzerine düşen şeyler de vardır. Hastaların üzerine düşen uygulama sonrasında yapması gerekenleri dikkatli bir şekilde uygulamaktır.
Uygulama bittikten sonra en az 2 saat hiçbir şey yiyip içmemek gerekmektedir. Ayrıca yine bu süre içerisinde dudak üzerine herhangi bir kozmetik ürün sürülmemelidir.
İşlem sonrası 2 saatlik zaman diliminde zorlayıcı mimikler de yapılmamalı ve dudak kaslarının işleme adapte olabilmesi için zaman tanınmalıdır.
Dudak dolgusunun yapıldığı tüm bölgeye (dudak üzeri ve çevresi) buz uygulaması yapılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.
İşlem sonrasında buz uygulaması ödem ve şişliğe de iyi gelecektir.
Dudak ve çevresinde yaklaşık 2 gün süren hassasiyet için uygulamayı yapan hekim tarafından uygun görülen bir krem ya da jel kullanılabilir.
Bu ürünlerin içerisinde K vitamini olmasına da dikkat edebilir ve varsa K vitamini bakımından zengin olan seçeneklere yönelebilirsiniz. Çünkü K vitamini ödem ve hafif morlukları giderici özellik taşımaktadır.
Dudak dolgusu sonrası ödem giderici krem ile dudağınıza hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Alkol ödem arttırma özelliği taşır. Bu nedenle hem işlem öncesindeki birkaç gün hem de uygulama sonrasındaki birkaç gün alkol tüketiminden özellikle kaçınmalısınız.
Uygulama sonrasında birkaç gün çok sıcak ve çok sıcak içecek ve yiyecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Dudağa çok soğuk ve çok sıcak şeyler değdirmek ödeme ve kızarıklıkların kötüleşmesine neden olabilir. Aynı zamanda dudak kaslarını zorlayıcı şekilde besinler çiğnenmemelidir.
Hafifçe sakız çiğnenebilir ancak daha uygun olanı dudağın zorlanmaması açısından sakız çiğnemekten bir süre kaçınmak daha faydalı olacaktır.
Dudak dolgusu uygulaması sonrasında hamam ve sauna gibi sıcak buhar uygulamasının yoğun olduğu yerlerden kaçınmalısınız. Buharın ısısı dudaktaki ödemi arttırabilir.
Eğer normalde düzenli olarak dudak dolgusu yapılan hasta ağır egzersiz yapıyorsa buna da işlemden sonraki birkaç gün ara vermesi ve yüz kaslarını yoracak herhangi bir faaliyetten kaçınması gerekmektedir.
Dudak Dolgusu Sonrası Topaklanma ve Kayma Durumları
Dudak dolgusu işlemi sonrasında bazı hastalar topaklanma yaşayabilir. Bu durum, dolgu maddesinin deri altına enjekte edildikten sonra yüzeye yakın bölgelerde sertleşmesiyle meydana gelir. Ancak, çoğu vakada bu topaklar zamanla kendiliğinden yok olur. Eğer topaklar iki hafta geçmesine rağmen hala varlığını sürdürürse, hyaluronidaz enjeksiyonu ile sorun çözülebilir. Bu işlem, topakları eriterek dudaklarda daha düzgün bir görünüm sağlar. Öte yandan, hyalüronik asit dolguların kayma ya da yer değiştirme gibi sorunlara neden olma ihtimali oldukça düşüktür. Bunun nedeni, bu dolguların insan vücudu ile tam uyumlu olması ve vücutta doğal olarak bulunan maddelere benzer içeriğe sahip olmasıdır. Dolayısıyla, dudak dolgusu sonrası yaşanabilecek topaklanma ve kayma durumları, doğru uygulama ve sonrasında alınacak basit önlemlerle kolaylıkla yönetilebilir.
Dudak Dolgusu Fiyatları Nasıl Belirlenmektedir?
Dudak dolgusu uygulamasının yaygınlaşması ve zararsız olduğunun anlaşılması giderek onu daha da popüler hale getirmektedir. İşlem herhangi bir cerrahi müdahale içermediğinden sağlığa da zararı dokunmamaktadır. 1 yıla kadar kalıcılık garantisinin olması da kalıcı dudak dolgusuna göre geçici dudak dolgusunu daha da önemli bir konuma getirmektedir. İşlem oldukça ekonomik olması ile de dikkat çekmektedir.
Dudak dolgusu fiyatları nasıl belirlenir, sorusuna ise net bir yanıt verilememektedir. Fiyatlar işlemi uygulayan kurumlar arasında farklılık arz etmektedir. Aynı zamanda herkesin dudak yapısı farklı olduğundan işlemin süresi ve kullanılacak dolgu miktarı da bireyler arasında farklılık göstermektedir.
Dudak dolgusu standart bir işlem olmadığından ve bireylerde farklılık arz ettiğinden dudak dolgusu fiyatları nasıl belirlenir, sorusuna da net bir yanıt verilememektedir.
Ancak oldukça ekonomik olduğunu ve her bütçeden kişilerin bu uygulamayı rahatlıkla esnek ödeme seçenekleri ile uygulayabildiğini belirtmek gerekmektedir.
Ödeme konusunda zorluk çekmemek adına uygulamayı yaptırmak istediğiniz yerdeki kişiler ile işlem öncesi iletişim kurarak taksitlendirme seçenekleri hakkında bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
Aynı zamanda muayene sırasında hekiminiz de bu konuda nasıl bir yol izleneceğini dudak yapınıza bakarak size bilgilendirme sağlayabilmektedir.
İstanbul’da Dudak Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?
Güzel ve alımlı gözükmenin pek çok yolu olsa da, bunlardan bir tanesi ve belki de en önemlilerinden birisi dolgun dudaklara sahip olmaktır. Dudak dolgunlaştırmak amacıyla pek çok estetik işlem yapılmıştır.
Günümüzde dudak estetiği; çok sıklıkla dudak dolguları ile gerçekleştirilmektedir. Hastalar dudak estetiği ile bilgi alırken hem basit bir yöntem olmasını hem de kalıcılığı uzun olmasını istemektedir. Bu yüzden tercih edilen dolgu maddesinin kalitesi son derece önemlidir.
Dudak dolgusu fiyatları, dolgunun markasına, kaç adet uygulama yapılacağına, uygulama yapan kliniğe, merkeze, doktora göre farklılık göstermektedir.
S.S.S
Dudak Dolgusu Alerji Yapar mı?
Hyalüronik asit dolgunluğun yanı sıra dudağınıza nem de kazandırır. Hyalüronik asit insan vücudunda doğal olarak bulunan bir madde olduğu için herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır. FDA, Hyalüronik asit dolgu uygulama işlemlerinin kısa veya uzun vadede herhangi bir zararı yoktur. Uygulama sonrasında hafif şişlik ve ödem oluşması gayet normaldir. 48 saat içerisinde oluşan ödem ve şişlik kendiliğinden geçecektir.
Dudak Dolgusu Acıtır mı?
Dudakların yapısı ağrı ve acıya son derece dayanıklıdır. Zaten uygulama öncesi sürülen anestezik kremin etkisi ve dolgunun içeriğinde yer alan lokal anestezik sayesinde son derece konforludur. İşlem esnasında yok denecek kadar bir acı hissedilir.
Dudak Dolgusu Geri Alınır mı?
Önceden yapılan dolgu enjeksiyonlarını hyaluronidaz adı verilen madde ile eritmek mümkündür. Bu enjekte uygulamasının sonuçlarını birkaç gün içerisinde alabilirsiniz. Uygulamadan önce doktorunuz önce hangi çözümün daha estetik görünüm sağlayacağını belirlemesi gerekiyor.
Dudak Dolgusu Geçici midir?
Dolguların dudakta kalma süresi vücudunuzun dolguyu eritme süresine göre değişkenlik gösterebilir. Her dudak dolgusu uygulamasından sonra bir miktar dolgu kalır. Böylece uygulama süresi uzayabilir. Uygulama genellikle 8-12 ayda bir tekrar etmektedir.
Dudak Dolgusu His Kaybı Yapar mı?
Eskiden kullanılan kalıcı dolguların aksine, günümüzde kullanılan hyaluronik asit içerikli dolgular doku içerisinde bir yer kaplamak yerine diffüz bir şekilde dağılım gösterdikleri için sinirlere bir etkisi olmamaktadır. Böylece dudağın hislerinde herhangi bir kayıp olmaz.
Dudak Dolgusu Morluk Nasıl Geçer?
Her hastanın enjeksiyon işlemine karşı tepkisi farklı olabilmektedir. Birçok enjeksiyon işlemi sonrasında hastalarda morarma yaşanmazken, kimi hastalarda ise hafif morarma görünebilir. Bu morluklar kozmetik ürünleriyle kolaylıkla kapatılabilir. 5-7 gün arasında iyileşme süreci tamamlanmış olacaktır.
Dudak Dolgusu Ödemi Ne Zaman Geçer?
Dolgu işlemi sonrasında görünen ödem ve şişlik normaldir. Birçok kişi de ödem ve şişlik 5. Günden itibaren hafiflemiş olur. Dolgu işlemi sonrasında dudağa buz kompresi yapmak çok önemlidir. Bu işlem ile daha az ödem oluşumu sağlanır.
Dudak Dolgusu Ne Zaman Oturur?
Yapılan işlem sonrasında hafif şişlik, iğne giriş yerlerinde hafif morluklar meydana gelebilir. Bu normal bir durumdur ve 3-5 gün içerisinde tamamen kaybolur. Bu süreyi azaltmak için dolgu işlemi sonrasında dudağa buz kompresi yapmak çok önemlidir.
Dudak Dolgusu İşlemi Ne Kadar Sürer?
Dudak dolgusu işlemi uzman doktor tarafından yapıldığında 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan hızlı ve kolay bir işlemdir. Uygulama öncesi çoğu zaman lokal uyuşturucu etkisi olan kremler sürülür ve 15 dakika sonra işleme başlanır.
Dudak Dolgusu Topaklanma Nasıl Geçer?
Dudak dolgusu işleminden 10 gün sonra tekrar doktorunuza görünmeniz gerekir. Bu muayene de dolgunun durumu gözden geçirilir. Bu durumda eğer dudakta geçmeyen bir topaklanma var ise müdahale edilir. Dolgu yapıldıktan sonra dudağınız ile en azından ilk 10 gün oynanmamasına dikkat edilmelidir.
Dudak Dolgusu Nasıl Çıkarılır
İşin ehli olmayan ellerde hastayı mutsuz eden sonuçlar ortaya çıkabilir. Fakat neyse ki Hyaluronidaz adı verilen madde hyalüronik asit liflerini sindirerek yok etmemize olanak sağlar. Bu şekilde dudak dolgusu eritme işlemi sağlanarak hastayı mutsuz eden durumdan kurtarmış oluruz.
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!