Migren hastalığı sadece basit bir baş ağrısı hastalığı değildir. Migren; şiddetli mide bulantıları, sese ve ışığa karşı aşırı hassasiyet, kusmaları kendisi ile beraberinde getirir. Zamanla yol açtığı görme bozukluğuna kadar giden komplikasyonları da bulunmaktadır.
Bazı hastalar için migren çeşitli dozlarda ağrı kesiciler yardımıyla ve karanlık, sessiz ortamlarda dinlenme ile geçer. Hekiminiz de bu gibi durumlarda muhtemelen size migren cerrahisini önermeyecektir.
Ancak belli başlı hastalığı artık kronik şekilde yaşayan hastalar için migren tedavisi önerilmektedir. Kişi kendi hayatını artık idame ettiremez hale gelirse o zaman migren cerrahisine başvurmak en iyi tedavi seçeneklerinden biri olacaktır.
Migren ilaçla tedavi edilebilir mi?
Migren ilaçla tedavi edilebilir mi sorusuna gelince, migren tedavisi ağrı kesiciler ve cerrahi işlem olmak üzere iki şekilde tedavi edilebilir. Ağrı kesiciler daha hafif seyreden hastalara uygundur ancak hastalığı komple ortadan kaldırmaz. Migren cerrahisi ise hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi şeklidir.
Migren Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Migren ameliyatını olmak isteyen ve nasıl yapıldığını merak edenler için de migren ameliyatı çoğu hastanın sandığı gibi bir beyin ameliyatı değildir. Kapalı yapılan bu ameliyatta enfeksiyon riski de en aza indirgenmiştir. Çok küçük kesi ile yapılan ve endoskopi altında uygulanan bir işlemdir. Migren hastasının vücudunda herhangi bir ameliyat yara izi bırakmaz.
Kişiden kişiye değişen migren ameliyatının süresi en az 1 en çok 4 saattir. Ameliyatın yapılacağı bölge ağrının en yoğun tarif edildiği yere göre değişmektedir. Burada amaç ise ağrının en yoğun olduğu bölgedeki sinire ulaşıp onu daha gevşek bir hale getirmektir. Örneğin, şakak tarafından şikayeti olan bir hasta için işlemi uygulayan cerrah tarafından şakak ve alın bölgesinden 1’er cm’lik kesiler oluşturulup buradaki sinirlere ulaşılıp onları gevşetme ile sonlandırılan bir işlemdir.
Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Migren ameliyat öncesi en az 1 hafta aspirin tarzı kan sulandıran ilaçların kesilmesi ve ameliyat öncesi 12 saat aç kalması istenilir ve diğer tüm aneztesi prosedürleri uygulanır.
Migren ameliyatı hemen hemen her hastada aynı uygulansa da göz ağrısından muzdarip olan hastalara ayrıyeten Bilgisayarlı Tomografi çekilmektedir.
Hastalar 1 gün boyunca hastanede kalır ve daha sonra taburcu edilir. Taburcu edildikten sonra 1 hafta boyunca kesinlikle ağır fiziksel aktiviteden kaçınması tavsiye edilir. Taburcu olan hasta kendisindeki değişimi kısa bir süre içerisinde gözlemler.
Kaynakça:
- https://www.researchgate.net/profile/Abdulkadir_Kocer/publication/270567352_Migraine_without_aura_and_episodic_tension_type_headache/links/54ad4cc10cf2213c5fe3a5f6.pdf
- https://www.journalagent.com/z4/download_fulltext.asp?pdir=tjn&plng=eng&un=TJN-37132
- http://www.journalagent.com/z4/jvi.asp?pdir=agri&plng=tur&un=AGRI-59672&look4=
- http://tjn.org.tr/tr/jvi.aspx?pdir=tjn&plng=tur&un=TJN-70288&look4=
Tayfun Türkaslan’ın çalışmalarını Facebook, İnstagram veya Youtube sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Trackbacks & Pingbacks
[…] zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre, migren cerrahisi uygulanan hastaların yaklaşık %90’ı, başağrılarının sıklık ve şiddetinde kısmi […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!