Yüzdeki yaşlanma doku hacmi kaybı ile beraber kendini gösterir ve cilt altından gerçekleşen bu kaybolma 30’lu yılların başlarında başlar. Yüzün çoğunda yaşlanma yavaş yavaş ilerlemekle birlikte, yanaklar altındaki hacim kaybı bir çok insanda aniden ortaya çıkmış gibi gözükmektedir. Stres ve travmaya yanıt olarak, insanlar aniden bir yıl içinde orta yüz hacminin yüzde 35’ini kaybedebilirler. Daha sonra hacim kaybı, cildin yavaşça sarkmasına ve kaymasına neden olur. Bu da kırışıkları oluşturur.
Cilt ciddi bir şekilde sarktığında, yalnızca cerrahi bir tedavi ile daha genç bir görünüme kavuşabilir. Bununla birlikte, şiddetli cilt sarkmalarının oluşması hacim kaybından sonra yaklaşık on yıl alır ve eğer hacim dolgu tedavisi gibi bir işlemle restore edilirse, daha genç bir görünüm derhal kazanılabilir. Ek olarak, yüz hacmini dolgu tedavisi ile geri getirmek cilt sarkmalarını da geciktirebilir veya önleyebilir.
Dermal dolgu maddeleri, cildin altına enjekte edilen ve minimal invaziv bir işlemle yüzü tekrar hacimlendiren ajanlardır. Mevcut kullanımda farklı dermal dolgu maddeleri vardır. Dolgu tedavi kolay ve acısız bir işlemdir. Ancak yine de doktorlar rahatsızlığı azaltmak için deriye bir anestetik krem uygulayabilir. Enjeksiyon işleminin kendisi genellikle 30 dakikadan az sürer ve hastalar derhal normal faaliyetlerine dönebilir. Dolgunlaştırma etkisi hemen görülür. Enjeksiyon bölgelerinde hafif, geçici morarmalar, kızarıklık veya kaşıntı olabilir. Bu normaldir ve bu yan etkiler birkaç gün içinde geçecektir.
Kaynakça:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647518300388
İlginizi çekebilir:
Dudak Dolgusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Dolgu Tedavisi İle Kaybedilen Yüz Hacmini Geri Kazanmak

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.