Basen bölgesinden yağ aldırma işlemi özellikle kadınların fazlaca rağbet gösterdiği estetik müdahaleler arasında yer almaktadır.
Estetik görüntüsünden memnun olmayan ve daha sıkı hatlara sahip olmak isteyenlerin başvurduğu bir işlem olan basen yağı aldırma, genellikle liposuction işlemi ile oluşmaktadır.
Çoğu hasta yalnızca yağ aldırma işlemi yaptırırken, bazı hastalar yağ aldırma ve sonrasında şekillendirme desteği almaktadır. Bunun yanı sıra alınan yağlar ile meme büyütme vb. gibi işlemleri de aradan çıkaran hasta sayısı bir hayli fazladır.
Eğer siz de basen yağı aldırma işlemi yaptırmayı planlıyorsanız, estetik cerrahınızın destekleri doğrultusunda birkaç işlemi aynı anda yaptırabilirsiniz. Böylelikle hem paradan hem de zamandan büyük ölçüde tasarruf etmiş olursunuz.
Aynı zamanda ameliyat sonrası oluşan şişme, morluk vb. gibi durumları da aynı anda yaşayacağınız için gündelik yaşamınızın izole dönemini daha kısa bir sürece yayabilirsiniz. Eğer aklınızın bir köşesinde basen yağı aldırma işlemi yer alıyorsa, işte bu işlem hakkındaki tüm detaylar…
Basen Bölgesinde Yağlanma Sebepleri
Bazı nedenlerden ötürü vücudumuzda yağlanmalar görülebilir. Bu da kilo veya sarkma gibi görüntülere yol açarak vücut estetiğini oldukça bozar.
Özellikle kadınların biraz daha hassas olduğu bu konular gündelik yaşam içerisinde özgüveni düşürdüğü gibi bireyin kendisi ile barışık bir hayat sürmesini de zorlaştırır. İşte basen bölgesinde oluşan yağlanmaların sebepleri.
Yüksek Şeker Oranına Sahip Besinler Tüketilmesi: Şeker kimi uzmanlarca hayatımızdan tamamen çıkarılması gereken bir besinken kimi uzmanlara göre de kontrollü bir şekilde alınması gereken bir besindir.
Özellikle insülin dengesinin korunması basenlerde yağ toplanmaması açısından önemlidir. Fazla şeker oranına sahip gıdaların tüketilmesi de kilo ve yağ olarak insan vücuduna geri dönecektir.
Hareketsiz Yaşam: Hareketsiz yaşam doğrudan doğruya yağlanmanın sebeplerinden bir tanesidir. Vücudumuz sürekli olarak enerji alır. Yediğimiz çoğu besin bir kalori değerine sahiptir ve bize harcamamız için enerji verir.
Lakin alınan bu enerji harekete dönüştürülmezse başta basen bölgesi olmak üzere vücudumuzun birçok alanında yağlanmalara neden olur.
Bol Yağlı Gıdaların Tüketimi: Yağ oranı yüksek gıdaların tüketilmesi özellikle hareketsizlik kusuru ile birleştiği zaman istenmeyen kiloların alınmasına sebebiyet verebilir.
Fastfood Alışkanlığı: Fastfood alışkanlığı da yine basen bölgesinde yağlanmanın sebepleri arasında gösterilebilir. İçeriğinde bol miktarda yağ bulunduran bu tarz gıdalar trans yağ kullanımı ile birlikte daha zararlı bir hale bürünebiliyor.
Vücudumuzdaki yağ dengesini olumsuz yönde etkileyerek deri altında yağlanmalara sebebiyet veren fastfood alışkanlığı da çağımızın zararlı alışkanlıklarından bir tanesi.
Zararlı Alışkanlıklar: Sigara, alkol veya uyuşturucu türünde sayılabilecek maddeler vücudun dengesini bozacağı gibi kilo üzerinde de etkileri olacaktır. Tüm bunlar ile birlikte en kötü zararlı alışkanlıklardan bir tanesinin de hareketsizlik olduğunu unutmayın.
Fazla Kilolar: Tüm bu sebepler ile birlikte fazla kilolar baş gösterecektir. Aslında bu da yağlanma sonucu karşımıza çıkan bir neden.
Kilo alımı ile birlikte mide çeperleri esneyecek ve daha fazla tüketim isteyecektir. Bu da tabi tüketilen ürünlerin yağ olarak katkılı olması sebebiyle basen bölgelerinde yağlanma sorununu getirecektir.
Sebze Ve Meyve Tüketilmemesi: Çokça atladığımız bir sorunda meyve ve sebze tüketim alışkanlığımızın olmaması.
Evet yemeklerimizde kullanıyoruz ancak taze iken içeriğinde bulunan mineraller pişmiş halinden daha fazla. Sağlıklı beslenme için şart olan meyve ve sebze tüketiminin az olması da basenlerde yağlanmaya sebep olarak gösterilebilir.
Basen Yağ Aldırma Nedir?
Basen yağları, pek çok kadının en büyük derdi olmaktadır. Aşırı kilo alıp verme, doğum sonrası deformasyonlar, hormonal değişimler vb. nedenlerden dolayı basenlerde aşırı yağlanma meydana gelebilir. Bazı durumlarda da bu basen yağları yalnızca genetik nedenlerden dolayı oluşabilir.
Bu gibi durumlarda basenler spor-sağlıklı beslenme ile çok zor erimektedir ve hatta bazı durumlarda deformasyonun giderilebilmesi için yetersiz gelmektedir. İşte tam da bu gibi durumlarda basen yağı aldırma işlemi devreye girmektedir.
Basen bölgesi, vücut üzerinde yağ aldırma işlemine en fazla elverişli olan bölge olmaktadır. Bunun en büyük nedeni vücut üzerinde en fazla yağın basende birikmesidir. Özellikle kadınlarda bu durum aşırı meydana gelmektedir. Günümüzde basen yağı aldırma işlemi oldukça kolay bir şekilde ilerlemektedir.
Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman basen yağı aldırmak için kesiler, ağır operasyonlar vb. durumlar kadınların gözünü epey korkutmaktaydı.
Bu durum günümüzde yerini teknolojik gelişmelere bıraktığı için kadınlar için bu estetik müdahale oldukça kolay bir hal almıştır. Bu nedenle kadınların basen yağı aldırma konusunda asla tereddütte düşmesine gerek yoktur.
Basen Yağ Aldırma Nasıl Yapılır?
Basen yağı aldırma işleminin nasıl gerçekleştiğini her kadın merak etmektedir. Geçmişte çok sancılı bir süreç olmasına rağmen günümüzde oldukça kolay bir şekilde işleyen basen yağı aldırma işlemi, şu şekilde ilerlemektedir.
- Basen yağı aldırma işlemi için öncelikle hastanın durumuna göre genel anestezi ya da lokal anestezi uygulanır. Hangisinin tercih edileceğine doktor karar verecektir.
- Basen yağı aldırma işlemi alınacak yağın miktarına göre en az 45 dakika, en fazla ise 3 saat sürmektedir.
- Anestezi işleminden sonra ilk olarak hastanın basen bölgesine milimetrik ölçüler ile delikler açılır ve bu deliklere içerideki yağı çekebilmek adına kanül adı verilen tüpler koyulur.
- Kanüller, içerideki yağı çekmeye başlar. Yağların çekim işleminde vakumlu aletlerden yardım alınır. Böylelikle işlem daha hızlı ilerler.
- Basen bölgesinden alınması gereken yağ miktarı alındıktan sonra açılmış olan delikler küçük dikişler ile kapatılır ve ameliyat sonlandırılır.
- Basen yağı aldırma ameliyatı bittikten hemen sonra hastaya özel bir korse giydirilir. Bu korse iyileşme süreci sona erene kadar hastanın üzerinde olmalıdır. Aksi halde boşalan deri yağ dokusuna tutunamadan sarkabilir. Bu gibi bir görüntüye sebep olmamak için basen sıkı durmalıdır. Korse ile baseni sıkı tutmak en doğru seçenek olacaktır.
- Korse, basen ameliyatı sonrasında meydana gelen morarmaları da yok etmektedir. Bu nedenle iyileşmeyi aşırı olumlu etkilemektedir.
Basen Yağ Aldırma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Basen yağı aldırma ameliyatı sonrasında hasta bir takım durumlara dikkat etmelidir. Eğer doktorun önerilerine uymazsa iyileşme süreci ters teper ve yağ boşalan basen derisinde ciddi bir sarkma meydana gelir. Bu gibi durumların geri dönüşü ne yazık ki yalnızca popo estetiği ile olmaktadır.
Böyle bir estetik müdahaleye gereksinim duymamak ve yeniden ameliyat masasına yatmamak için doktorun önerdiği her bir maddeye özellikle dikkat edilmelidir.
Basen yağı aldırma ameliyatı sonra iyileşme süreci kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bazı hastaların iyileşme dönemi daha hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedir. İyileşme sürecini genel olarak ele almak gerekirse şu şekilde ilerlemektedir;
- Basen yağı aldırma ameliyatı sonrasında hasta asla sigara tüketimi yapmamalıdır. Sigara kan dolaşımını ciddi anlamda olumsuz etkilediği için ameliyata hazırlık sürecinde ve ameliyat sonrası iyileşme döneminde sigaradan olabildiğince uzak durulmalıdır.
- Hasta ameliyat sonrasında kendisini yoracak hareketlerden kesinlikle uzak durmalıdır. İlk 2 hafta poponun üzerine oturmamalıdır. Yalnızca yüz üstü yatmasına izin verilir.
- Yattığı yerden ayağa kalkarken yavaş hareketler ile ve mümkünse bir yakınının yardımı ile kalkmalıdır. Dikişlere zarar gelmemesi için bu durum özellikle önemlidir.
- Hasta, korsesini ameliyat sonrasında asla çıkarmamalıdır. Hastaya duş alma izni ameliyattan 2 gün sonra verilmektedir. Duş alınan süreç haricinde korse asla çıkartılmamalıdır.
- Duş alırken muhakkak ılık su kullanılmalıdır. Aşırı sıcak ısıdaki sudan kaçınılmalıdır.
- Basen yağı aldırma ameliyatı sonrasında hasta sürekli olarak yüz üstü yatacağı için bacaklarında ve basenlerinde zaman zaman uyuşmalar meydana gelecektir. Bu gibi durumlar için ev içerisinde kısa yürüyüşler yapmak uyuşukluğa iyi bir çözüm oluşturacaktır.
- Özellikle anestezi geçtikten sonra ufak tefek ağrılarını olabilir. Bu gibi durumlarda yalnızca doktorun tavsiye edeceği ağrı kesicileri tüketmeniz yeterlidir. Kendi kendinize ilaç almayı aklınıza dahi getirmeyin.
- Basen yağı aldırma ameliyatı sonrasında basen bölgesinde morarmalar meydana gelebilir. Korse takımı ile bu morarmalar ciddi oranda azalmaktadır. Eğer korseye rağmen morarmalar ciddi boyuttaysa endişe etmenize gerek yoktur. 3 ila 4 hafta aralığında vücuttaki tüm morarmalar yok olacaktır. Eğer 1 aylık süreç sonrasında morarmalar hala yok olmadıysa doktorunuza danışabilirsiniz.
- Basen yağı aldırma ameliyatı sonrasında yavaş ve hafif tempolu bir yaşama adapte olmanız gerekmektedir. İlk 1 aylık dönemde dikkate önem vermelisiniz.
- 2 aylık süreç sonrasında hasta gündelik yaşamına biraz daha dönebilir. Ağır sporlara bu dönemde geri dönülebilir. Aynı zamanda hasta araç kullanımına başlayabilir.
- Basen yağı aldırma ameliyatı sonrasında hasta tam olarak 6 aylık süreç sonrasında kesin olarak iyileşme sürecini tamamlayacaktır. Bu süreçten sonra endişe edilecek hiçbir durum kalmaz ve tüm komplikasyonlar sona erer.
Basen Küçültme Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Süreç
Basen Küçültme Ameliyatı Öncesi Süreç
- Operasyona aç geliniz. Su dahil hiç bir şey yemeyiniz – içmeyiniz.
- Bakım ürünü kullanmayınız, duş alarak geliniz.
- Makyaj yapmayınız, takı takmayınız.
- 10 gün öncesinden sigara – alkol – kan sulandırıcıları kesiniz.
- Düzenli kullanmanız gerekenleri hekiminize belirtiniz.
- Genetik ve sonradan meydana gelen hastalıklarınızı bildiriniz.
- Grip – soğuk algınlığı olursanız hekiminizi bilgilendiriniz.
- Operasyon öncesi yoğun aktiviteler, spor, egzersiz yapmayınız.
- Doğum kontrol ilaçlarınızı kullanmayı bırakınız.
Basen Küçültme Ameliyatı Sonrası Süreç
- Önerilen korsenizi en az bir ay süresince giymeyi ihmal etmeyiniz. Korse iyileşme evrenizi destekleyecek, basen şekillendirilmesine ve toparlanmasına katkı sunacaktır.
- İlk iki haftalık süreçte popo üstü oturmaktan imtina ediniz.
- Önerilen yastıkları kullanmaya dikkat ediniz.
- İlk iki gün banyo yapmayınız. İlk iki hafta çok sıcak su ile duş almaktan kaçınınız. Ilık su kullanınız.
- İyileşme evresi tamamlanana dek yorulmaktan kaçınınız.
- Sigara – alkol – kafein kullanmayınız. Bu maddeler iyileşme evrenizi uzatacaktır.
- Banyo hariç korsenizi kesinlikle çıkarmayınız.
- Düzenli ve sık olarak ancak kısa ve yorucu olmayan yürüyüşler yapınız. Bunun için dışarı çıkmanıza gerek yoktur. Ev ortamı yeterlidir.
- Tuz tüketimi yapmayınız. Tuz ödem etkileri için önemlidir. İlk iki hafta mümkün mertebe tuzsuz besleniniz.
- Bol su tüketimine özen gösteriniz. Doktorunuzun önereceği diğer bilgilendirmeleri dikkate alınız.
Basen Yağı Aldırma Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Basen yağı aldırma ameliyatı fiyatları, özellikle bu ameliyat türünü deneyimlemek ve yepyeni bir vücut hattına sahip olmak isteyen kadınlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki basen yağı aldırma ameliyatının kesin bir fiyatı yoktur.
Fiyat bilgisi doktorun hastayı görmesinden ve hastanın isteklerini dinlemesinden sonra belirginleşmektedir. Basen bölgesinden alınacak yağ miktarı, izlenecek yöntem, yağ aldırma sonrası şekillendirme vb. gibi durumlar basen yağı aldırma ameliyatı fiyatlarını oluşturan etmenlerdir.
Estetik cerrahınız ile yapacağınız görüşmeler ve bu yönde alınan kararlar sonrasında doktorunuz size basen yağı aldırma ameliyatı için bir fiyat teklifi sunacaktır. Özetle; doğru fiyatı öğrenebilmek için doktor ile birebir görüşme yapmanız gerekmektedir.
S.S.S
Basenden yağ aldırma zor mu?
Basenden yağ aldırma ameliyatı doktor ve hasta için konforlu bir operasyondur. Ancak alınacak yağ oranı ve bölge genişliği doktorları biraz zorlayabilir. Çünkü yağ oranı arttıkça ameliyat süresi uzar. Hasta için ağrı, acı gibi riskler yoktur ve son derece kolay geçen bir ameliyattır.
Basenden yağ aldırma kaç saat sürer?
Aolması yağ oranıyla alakalıdır. Alınacak yağ oranı arttıkça ameliyat süresi uzayacaktır. Ayrıca basen dışında başka bölgelerden de yağ aldırılacaksa ameliyat süresi uzayabilir.
Basenden yağ aldırma sonrası ne zaman işe dönerim?
Basenden yağ aldırma işleminin konforlu ve kısa süreli bir estetik operasyon olduğunu belirttik. Bu işlem sonrasında hastalar 3-4 gün içinde gündelik hayatına dönebilir ve çalışmaya başlayabilir.
Doktorunuz gerekli görürse istirahat verebilir. Ancak basen bölgesini zorlayacak işlemleri yapmaktan kaçınmanız önerilmektedir.
Basenden yağ aldırmada iz kalır mı?
Basen bölgesinden yağ aldırma işlemi yaparken belli oranda iz kalacaktır. Ancak bu izler görünmeyen bölgelerde ve küçük boyutta olur. Bu yüzden gözle görülmeyecek büyüklükte izler olacaktır. Ameliyat sonrası izleri ortadan kaldırmak için ek operasyonlar yapılabilir.
Basenden yağ aldırmada alınan yağlar dolgu maddesi olur mu?
Basen bölgesinden alınan yağlar vücudun birçok bölümünde dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Estetik cerrahların en uygun dolgu maddesi olarak gördüğü bölgeler arasında basen bölgesi ilk sırada gelir.
Alınan yağlar özel işlemden geçirilir ve planlanan bölgeye estetik bir operasyonla enjeksiyon işlemi yapılabilir.
Basenden yağ aldırma kalıcı olur mu?
Basenden yağ aldırdıktan sonra kalıcılık tamamen size bağlıdır. Kalçanızda yeniden yağlanmaya yol açacak sebepler ortaya çıkabilir. Hastalar ameliyat sonrası beslenmelerine dikkat etmeli ve belli bir egzersiz programına uymalıdır. Doğru hamlelerle kalıcılığı uzun süreye çıkarabilirsiniz.
Basenden yağ aldırmayı SGK karşılar mı?
Basenden yağ aldırma işlemi SGK tarafından karşılanmaz. Bunun nedeni ise işlemin kişinin zevkine bağlı bir estetik operasyon olmasıdır. SGK hiçbir ödeme yapmadığı için hasta ameliyat ücretini kendisi karşılamak zorundadır.
Basenden yağ aldırmada özel sigorta geçerli mi?
Özel sağlık sigortaları estetik operasyonları kapsamaz. Basenden yağ alma işlemi estetik bir operasyon olduğu için özel sağlık sigortası kapsamında olmaz. Ancak sigorta şirketlerinin estetik sigortalarını tercih ederseniz operasyon özel sigorta kapsamına girebilir.
Basenden yağ aldırma devlet hastanesinde yapılır mı?
Devlet hastanesinde yağ aldırma işlemleri yapılmaktadır. Devlet hastanesinde basenden yağ alma ameliyatını planlayacak ve uygulayacak bir hekimle doktor varsa operasyon yapılabilir. Ayrıca bunun için gerekli olan ekipman da olmalıdır.
Basenden yağ aldırma hamilelikte yapılır mı?
Gebelik dönemi estetik operasyonlar için uygun bir süreç değildir. Bu anda yapılan işlemler anne ve bebek sağlığı için sakıncalıdır. Bu yüzden Basenden yağ aldırma işlemi mümkünse doktorunuz tarafından emzirme dönemi sonrasına bırakılmaktadır.
Basenden yağ aldırma sonrası ödem ve morluklar ne zaman geçer?
Basenden yağ aldırma operasyonu sonrasında hastada ödem ve morluk oluşması çok doğaldır. Ameliyat sonrası oluşan ödemler ortalama 7-10 gün sonra geçer.
Morlukların geçmesi ise 10-15 günü bulacaktır. Ameliyat sonrasında doktorunuzun verdiği korseyi de ortalama 1 ay kadar takmanız gerektiğini unutmayın.
Basenden yağ aldırmada ağrı olur mu?
Basenden yağ aldırma işlemi lokal anestezi ile yapılır. Bu yüzden operasyon sırasında hiçbir şekilde acı ve ağrı duymazsınız.
Anestezi etkisinden sonra ağrı başlayabilir. Bu durumda doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesici ilaçları kullanarak ağrıdan korunabilirsiniz. Bu ameliyat ağrı konusunda sorun yaşamadığınız konforlu bir estetik işlemdir.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/hip-dips-surgery
https://www.verywellhealth.com/recovery-after-liposuction-2709904
https://woman.thenest.com/fat-accumulates-hips-18040.html
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
merhaba tayfun bey 34 yaşındayım basenlerim çok büyük. uygulama sonrası maksimum kaç kilo verebilirim? teşekkürler
İyi günler tayfun hocam. Benim üst gövdem zayıf olmasına rağmen bacaklarım kalın ve kilomu hep basenlerimden alıyorum. Basenlerimden yağ aldırmayı düşünüyorum ama yeterli olur mu? Alt bacaklarımdaki yağları da aldırmam gerekir mi? Bu iki ameliyatı birllikte olursam ağrım çok olur mu? Fiyatlarını da öğrenebilirsem çok memnun olurum.
Mail attım.
Selam hocam. Ben 29 yaşındayım. Gebelikten sonra aldığım tüm kiloları uzun da sürse verdim. Ama basen bölgemde pek etkili olmadı. Acaba kesik falan olmadan basen bölgemi eritebilecek herhangi bir uygulama var mı?
Mail attım.
Mail attım.