Liposuction yağ aldırma estetik operasyon sonrasında her cerrahi işlem gibi mutlaka vücutta ödem ve morarmalar kişiden kişiye değişken olsa dahi mutlaka meydana gelir.
Bu durum kişinin deri elastikiyetini kaybetmeye, yaşa, kilo dağılımına ve derinin aldığı hasara bağlı olarak farklı reaksiyonlar vermektedir.
Liposuction yapılan kişinin sahip olduğu deri renginin açık renkte olması genelde morarma gibi durumlarda diğer tenlere göre daha fazla olduğu gözlemlenmekte. Sadece morarma ile sınırlı kalmayan liposuction sonrası koruma döneminde en sık duyulan şikayetler arasında ödem ve şişlik gelmektedir.
Yağ emme, yağ bezleri alınması, yağ torbacıklarının( minderi) çıkarılması işlemi her ne kadar hassas kanüller yardımıyla yapılsa da, deriye uygulanan bir açma kapama işlemi söz konusu olduğu için ödem ve şişlik kaçınılmaz bir sorundur.
Liposuction sonrası izlenen yollar, doktor kontrol ve direktifleri bu ödem, morluk ve şişliklerin sürecini tamamen değiştirmektedir. Doğru izlenilen her yol, operasyondan daha fazla önem arz etmektedir.
Liposuction sonrasında işlem gerçekleştirilen bölgelerde oluşan ödem ve morluklar nedeni ile yağ dokularında gerçekleşen azalma ilk etapta gözle görülemeyebilir. Bu aslında stresli karşılansa da tam tersine iyileşme sürecinin göstergesidir.
Şişlikler 15-20 gün içerisinde azalma göstermeye başlayacak ve gerçek vücut hatları yavaş yavaş belirginlik alacaktır. Bu süreç de sabırlı ve kararlı olmak çok önemlidir.
Liposuction sonrası ödem ve şişliğin tamamen geçmesi bölge sayısı ve kişi ten hassasiyetine göre 1 ile 3 ay arasında değişmektedir.
Liposuction Sonrası Ödem Neden Oluşur?
Yağlar kimyasal yapısı gereği vücudumuzun suyu depolama şekli olarak da kullanılmaktadır. Vücudumuzda bu nedenle yağ yakarken bol bol su tüketmemiz gerekir ki dehidratasyon dediğimiz su kaybını yaşamayalım.
Liposuction işleminde de vücudumuzun belirli bir bölgesinden yağ molekülleri çekilerek alınmaktadır. Bu da vücudun su tutma eğilimini ameliyat yapılmış olan bölgede arttırmaktadır. Bu nedenle liposuction işlemi uygulanan bölgelerde ödem ve şişlikler meydana gelmektedir.
Kişi öncelikle bunun geçici ve normal bir durum olduğunu bilmeli ve endişe duymamalıdır. Dokuların toparlanma ihtiyacından kaynaklanan kendiliğinden geçen bir durumdur; ek olarak uygulama gerektirmemektedir.
Ödem ve şişliği arttıran bir diğer neden de bu dönemde fazla tuz kullanımıdır. Tuzun kimyasal yapısı vücut içerisinde parçalandığında ortaya çıkan elektrolitler suyu vücutta olması gerekenden daha fazla tutma eyleminde bulunur.
Bu da kişinin operasyon geçirdiği bölgede ödem oluşmasını veya oluşmuş olan ödemin daha da artmasına, geç iyileşmesine yol açmaktadır.
Liposuction Sonrası Ödem Oluşumunun Zararları Var Mıdır?
Liposuction sonrası ödem oluşumunun zararları var mıdır sorusunun yanıtı; hayırdır. Bu uygulamadan sonra meydana gelen ödem, kızarıklık, şişlik, morluklar hiçbir şekilde kişinin kendisine zarar vermemektedir.
Bu durumların ortaya çıkmasındaki temel neden vücudun yeni duruma adapte olması için bölgede oluşan savunma mekanizmasına ait yapım – onarım aşamalarıdır.
Bu dönemde kişi vücudunun toparlanmasına yardımcı olacak şekilde beslenmeli ve varsa diğer ek önemler (bandaj kullanımı gibi.) almalıdır ve kaçınması gereken her türlü eylemden itina ile kaçınmalıdır. Aksi halde süreci olması gerektiği gibi tamamlamak zorlaşabilir.
Liposuction sonrası dönemde kişide ödem kaynaklı oluşabilecek tek problem ağrıdır. Kişinin operasyon geçirdiği bölgede ağrı meydana gelebilmektedir. Bu durumda hekim tarafından önerilen ağrı kesiciler sayesinde kişi herhangi bir problem yaşamamaktadır.
Kişinin ödem kaynaklı yaşayabileceği başka bir problem bulunmamaktadır. Kişi beslenmesine bu dönem içerisinde çok dikkat etmelidir ve yeniden kilo almamaya özen göstermelidir.
Liposuction sonrası ödemin vücuttan atılması için gerekenler;
Liposuction Sonrası Yürüyüş: Doktor tavsiyesiyle doğru oranda olmalıdır. Ödemi vücuttan atabilmek adına bol bol fakat zorlamadan kontrollü yürüyüş yapmak liposuction sonrasında çok önemlidir.
Yürüyüş operasyondan hemen 1 saat sonunda hastane içerisinde küçük yürüyüşlerle başlar ve ödem tamamen atılana kadar normal hayatta da devam ettirilmesi gerekir. En etkili uygulamalardan birisi yürüyüştür.
Liposuction Korse Tercihi ve Kullanım: Ameliyat sonrasında geçen sürede en önemlisi doğru ve düzenli korse kullanımıdır. Kullanılacak olan bu korseler günlük hayatta tercih edilenden biraz daha farklı ve baskılıdır.
Ödemin giderilmesi için doktorun tavsiye ettiği korseler vücut tipinize göre beden belirlenerek seçilmeli ve mutlaka kullanılmalıdır.
Korse kullanım süresi kişinin vücut yapısına, liposuction gerçekleştirilen bölgenin durumuna, bölgelerin sayısına ve tamamen kişiden kişiye değişiklik gösterir. Uzman tavsiyesinin en gerekli olduğu konudur.
Liposuction Sonrası Doğru Masaj: Ameliyattan 3 gün sonra duş almak mümkündür ve bununla beraber masaj uygulamalarına da hemen beraberinde başlamalıdır.
İşlem yapılan bölgeye krem yardımı ile yer çekiminin aksi yönünde yuvarlak hareketlerleve yumuşak uçlu silikon destekli bebek masaj aletleri yardımı ile de masajlar yapılabilir.
Duş sonrasında yapılan masajlar cilt altını daha çok harekete geçireceği için oluşan ödem ve morluklara iyi gelecektir. Bu da iyileşme sürecine önemli bir katkı sağlayıp, süreci kısaltmaya yardımcı olacaktır.
Liposuction Sonrası Sigara ve Alkol: Sigara, her cerrahi operasyonda olduğu gibi liposuction ameliyatı öncesinde de azaltılması hatta mümkünse ara verilmesi gereken bir husustur. Ameliyat sonrasında ise ilk 15 gün kesinlikle içilmemelidir.
Alkol kullanımı ameliyattan sonra vücuttaki ödemi arttıracağı için önerilmemektedir bazı kişilerde kalıcı ödem problemi de yaratması söz konusudur.
Liposuction ve Spor: Vücuttaki ödemin giderilmesi için mutlaka bir diyet listesi ve spor düzeni belirlenmelidir. Bunlar kontrollü ve sınırlı olmalıdır.
Kişinin diyet için testlerden geçmesi ve spor için profesyonel destek alması daha doğru olacaktır. Ağır hareketler içeren egzersizlerden uzak durulmalı ve daha kısa süre de ödem atabilmek adına bol bol su ve sıvı tüketilmelidir.
Kaynakça:
https://liposuction101.com/liposuction-textbook/chapter-11-postliposuction-edema/
https://www.insider.com/how-to-reduce-swelling-after-liposuction
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!