Sadece bağırsaklarda yararlı bakteri bulunduğu bilgisi bir eksikliktir. Yararlı bakteriler bağırsaklar öncelikli olmak üzere tüm vücudumuzda ve dolayısıyla da cildimizde de mevcutturlar.
Bu bakteriler yüzümüzü ne kadar yıkarsak yıkayalım, ne kadar cilt bakım ürünü – sabun vs kullanırsak kullanalım cildimizi korumakla mükelleftirler. Elbette bazı durumlarda bu bakteriler de zarar görebilir.
Zarar görebilmeleri için bir hastalık geçiriyor olmamız, bazı ilaçları kullanıyor olmamız (antibiyotik başta olmak üzere), sık sık kozmetik ürün kullanıyor olmamız da yeterlidir. Ancak bu yazımızda bu konuya detaylı olarak girmeyeceğiz.
Yazımızın asıl konusu burun ameliyatı sonrası enfeksiyon belirtileridir. Bu belirtileri minimize edebilmek için öncelikle ameliyatın yapılacağı uygun hastane koşullarının ve hijyeninin sağlanmasıdır.
Ardından doktor ve hasta bakımı ile mükellef tüm bireylerin genel hijyeni ve hastanın belirtilen hijyen kurallarına ram uyumu ile mümkündür.
Hastane Hijyen Tedbirlerini Almalıdır
Enfeksiyonlar yararlı bakterilerin zarar görmesi – azalmasıyla ortaya çıkar. Bunun için öncelikle hastanın genel sağlık durumu iyi analiz edilmelidir. Diğer önemli husus ise hastanenin uygun hijyen aşamalarını gerçekleştirmiş olmasıdır.
Hastanın yatacağı oda ve materyallerin hijyeninin sağlanması gereklidir. Ameliyathanenin hijyeni, hastanenin hijyeni, doktor ve asistanların hijyeni, ameliyat esnasında kullanılacak ekipmanların hijyeni de bu sıralamaya dahildir. Özetle genel hastane hijyeninden emin olunmalıdır.
Hasta Enfeksiyon Risklerini Bilmeli ve Tedbir Almalıdır
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, her cerrahi operasyonda olduğu gibi, burun ameliyatı da bir cerrahi girişimdir ve enfeksiyon riski de taşımaktadır.
Tüm enfeksiyon risklerine karşı tedbirler alınmış olsa da enfeksiyon olasılığı her ameliyatta %3’tür. Bu oranı azaltmak da çoğaltmak da hastane ve ekibi dışında hastanın da elindedir. Bu nedenle enfeksiyon belirtilerine karşı riski indirgemek için aşağıda sıralanan ve hastanın yapması gerekenler de vardır;
- Genel vücut temizliğine özen gösterilmelidir. Ameliyat sonrasında olduğu gibi ameliyata gelmeden önce hijyen kurallarına uygun olarak genel vücudu arındırmalı ve temiz çamaşırlar kullanmalısınız.
- Sigara ve alkolü burun ameliyatından en az iki hafta önce bırakmalı ve bu zararlı maddeleri kullanabilmek için ameliyattan sonra en az üç hafta beklemeniz gereklidir. Unutmayınız ki sigara da yer alan pek çok zararlı madde yüz dahil tüm vücudunuza zarar vermektedir. Üstelik iyileşme evrenizi zorlaştırabilir, uzatabilir, enfeksiyon risklerini de arttırabilir.
- Düzenli kullandığınız ilaçları, maddeleri, besin takviyelerini, bitkileri, gıdaları, bitki çaylarını vs doktorunuzla paylaşmalısınız. Bazı maddeler – besinler ameliyat sonrası ve öncesi için enfeksiyon tetiklemesine yardımcı olabilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Diğer enfeksiyon belirtileriyle tıpa tıp belirtiler, benzer belirtiler vardır. Bunun yanı sıra sadece burun ameliyatı sonrası gelişebilecek enfeksiyon belirtileri de olasılık dahilindedir. Sıralayacak olursak;
- Ateşin 37,5 derecenin üzerine çıkması ve kısa sürede geri düzelmemesi en belirgin enfeksiyon nedenlerindendir. Nedeninin burun ameliyatıyla doğrudan ilişkili olup olmadığı da araştırılarak hızla tedavi edilmelidir.
- Yorgunluk, durgunluk, halsizlik, baş ağrıcı çekme gibi belirtiler de enfeksiyon olasılıklarından olabilir. Bu tür olumsuz etkiler her ameliyattan sonra gözlemlenmektedir. Lakin yine de değerlendirilmesi gereklidir. Bu nedenle ve özellikle devam eden halsizlik – baş ağrısı gibi olumsuzluklar hakkında derhal doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
- Burun bölgesinde şiddeti azalmayan ağrı çekmek, kızarmalar oluşması, akıntılar meydana gelmesi, hassasiyet oluşumları da enfeksiyonla doğrudan bağlantılı olabilir. Doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
- Burun ameliyatı sonrası kötü koku gelebilir. Lakin bu koku devam ederse, burun akıntısı rengi varsa ve rengi pembe – sarı – yeşil ise doktorunuza danışınız.
Kaynakça: Haik, J., Regev, E., Bar-Meir, E., Tamir, J., Shoham, N., Goldan, O., … & Winkler, E. (2005). Necrotizing periorbital cellulitis following aesthetic rhinoplasty. Aesthetic Surgery Journal, 25(3), 270-272.
https://www.healthline.com/health/signs-of-infection-after-surgery
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!