Burun Ameliyatı Sonrası Kabukların Temizlenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
3.9
(12)

Burunda meydana gelen şekil bozukluğu Rinoplasti denen burun ameliyatı ile düzeltilmektedir. Estetik açıdan daha güzel görünüme kavuşturan burun ameliyatı, aynı zamanda kişinin nefes almasını engelleyen çeşitli sebeplerin ortadan kaldırılması amacıyla da yapılmaktadır.

Burun ameliyatı yapıldıktan sonra burunda oluşan kabukların temizlenmesi oldukça önemli bir konudur. Ameliyattan sonra yaklaşık 6 ila 8 hafta arasında burunda kabuk oluşumu meydana gelmektedir.

Burun delikleri arasından gelen kabuklar; sümüklü, kanlı yada kuru şekilde olabilir. Burunda oluşan kabukları temizlemek için doktorun önerdiği krem ve spreyler kullanılabilir. Temizlik için bunun dışında bir şey kullanmaya yada yapmaya gerek yoktur.

Gece yatmadan önce sürülecek krem kabukların temizlenmesinde yardımcı olacaktır. Yatmadan önce burun deliğine sürülen krem kuvvetli bir şekilde içeri çekilir ve sabah kalktıktan sonra sümkürerek çıkarılır. Sümkürürken burnun sıkılmaması ve hafifçe sümkürme yapılması gerekir.

Aksi takdirde buruna zarar verilebilir. Burnun bu şekilde düzenli olarak temizlenmesi, kişiyi rahatsız edici kabuklardan kurtarmaktadır.

Burun Ameliyatı Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Burun ameliyatı burunda oluşan bozuklukları gidermek için yapılan estetik bir operasyondur. Burunda meydana gelen şekil bozuklukları, burnun iç yapısında yada dış yapısında meydana gelebilir. Bu bozukluklar nefes almayı zorlaştırabilirken aynı zamanda estetik açıdan da kötü gözükebilir.

Estetik açıdan yapılan burun ameliyatı burnun; yüzün ve başın doğal bütünlüğüne uygun hale getirilmesi şeklinde gerçekleşir.

Nefes almaya engel olan durumların ortadan kaldırılması şeklinde yapılan burun ameliyatı ise burun kıkırdağında yada kemiğinde meydana gelen eğriliklerin düzeltilmesi ile gerçekleşir.

Burun ameliyatı ayrıca, burunda oluşan çeşitli yaralanmalar sebebiyle de gerçekleşmektedir. Burnun kemiğinin kırılması bu duruma örnek gösterilebilir.

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun; kemik, kıkırdak ve deri olmak üzere üç bölümden oluşur. Burun ameliyatı da bu üç bölümden birinde yada hepsinde gerçekleşebilir.

Burun ameliyatı olmak isteyen kişiler detaylı bir şekilde muayene edilip gerekli testler yapıldıktan sonra ameliyat gerçekleşir. Her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatında da çeşitli zorluklar ve riskler bulunmaktadır.

Bu konuda uzman doktorlar tarafından yapılan ameliyatların başarılı olma ihtimali daha yüksektir. Burun ameliyatı lokal anestezi yada genel anestezi şeklinde yapılan ve hastanın aynı gün içerisinde taburcu edildiği bir ameliyattır.

Aynı zamanda açık ve kapalı olarak iki farklı şekilde gerçekleşen burun ameliyatı, hastanın burun yapısına göre farklılık göstermektedir.

Burun Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkan Durumlar 

Burun ameliyatı yapıldıktan sonra burnun tamamen iyileşmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre zarfında burnun darbelere karşı muhafaza edilmesi ve doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması gerekir. İyileşme süreci boyunca birtakım şeyler yaşanabilir.

Bu bağlamda burundan gelen akıntı ve burun içinde oluşan kabuklanmalar gayet normaldir. Ancak farklı bir durum söz konusu olduğunda doktora danışmak gerekebilir. Burun ameliyatı sonrası yaşanması doğal durumlar şunlardır:

  • Burun ameliyatı sonrası 7-8 gün içerisinde burnun içinden açık kırmızı renkli bir sıvı gelebilir.
  • Yine ilk 7-8 gün içerisinde göz çevresinde şişkinlikler ve morarmalar söz konusu olabilir.
    Hapşırma sırasında burundan kan gelebilir.
  • Burun ameliyatı sonrası ilk 2 ay içerisinde burun deliklerinden çeşitli aralıklarla; sümüklü, kanlı ya da kuru kabuklar gelebilir.
  • Burun ameliyatı sonrası 2-4 ay arasında koku alma duyusunda farklılıklar yaşanabilir.
  • Burun ameliyatından sonra ilk 3 ay nefes almada zorluk, burunda kuruluk, tıkanıklık söz konusu olabilir.
  • Yine ilk 3 ay boyunca sabah kalktığında burunda şişlik ve burun ucunda hissizlik meydana gelebilir.

Ameliyattan Sonra Burun Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri burun temizliğidir. Burun temizliği için doktorun verdiği sprey ve krem dışında başka bir şey kullanılmamalıdır.

Temizlik sırasında ilk olarak aldığınız spreyle burun içi güzel bir şekilde yıkanır. Daha sonra ise burunda yer alan dikiş izleri, kulak çubuğu yardımıyla yağlanır.

Yağlama sırasında doktorun verdiği krem kullanılır. Ameliyattan sonra ilk 2 ay burunda çeşitli şekillerde kabuklanmalar oluşabilir. Bu kabuklar da yine aynı şekilde sprey ve krem ile temizlenir.

Kabuk oluşumunun verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmak için,gece yatmadan önce her iki buruna sürülen krem içine çekilir. Böylece kabuk oluşumu azalır ve oluşan kabuklar sabah kalkınca burun hafifçe sümkürülür ve temizlenir.

Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Burun ameliyatı sonrası burun tamamen iyileşene kadar burnu darbelerden korumak gerekir. İyileşme sürecinde burnun alabileceği bir darbe, burun yapısında tekrardan bir bozukluğa yol açabilir. Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Ameliyattan sonra evde gün içerisinde yatmak yerine, oturmak ya da ayakta dolaşmak tercih edilebilir. Bu sayede göz çevresinde oluşabilen morluk ve şişkinliklerin önüne geçilebilir.
  • Yüze buz uygulamak gibi doktorun tavsiye etmediği bir şey kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Duş alınmak istendiğinde en az 48 saat beklenmeli ve suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir. Burnu kurularken yumuşak bir şekilde havlu kullanılmalıdır.
  • Doktorun önerdiği şekilde buruna ince ince masajlar yapılabilir.
  • Burun ameliyatından sonra 3 ay boyunca burun sert darbelere karşı korunmalıdır.

Kaynakça:

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-nose-job-rhinoplasty#:~:text=A%20nose%20job%20(technically%20called,from%20trauma%20or%20birth%20defects.

https://www.dailymail.co.uk/health/article-4817138/How-nose-job-performed.html

3.9 / 5. 12

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir