Rinoplasti ameliyatı sonucunda hastaların burunlarında oluşabilecek şişliğin ve deformenin giderilmesi amacıyla bazı doktorlar burun estetiği sonrası masaj yapılmasını doğru bulurlar.
Doktorların hepsinin burun estetiği sonrası masaj için olumlu bir yaklaşımı yoktur. Yani bazı doktorlar masaj olayının burun kemiğine ve kıkırdaklara zarar verdiğini düşünürler. Bunun kararını bizzat gittiğiniz doktorun muayene sonucunda vermesini bekleyiniz.
Eğer ki hasta burun ameliyatı sonrasında şişliklerden fazlasıyla şikayetçiyse bu yöntem bazı estetik cerrahları tarafından tercih edilebiliyor. Bazı doktorlar ise ilk 1 ay boyunca burunla bu tarz temas kurmamanızı talep ederler.
Hastaların bu durumu dikkate almaları kendi doktorları uygun görmediği sürece internetten edindikleri bilgilere kulak asmamaları gerekir.
Burun Estetiği Sonrası Masaj Nasıl Yapılır?
Göz kapaklarının alt kısmında burna doğru hafif hareketler ile yapılan masaj basınç uygulamadan hafif bir şekilde burun üzerine doğru kaydırılır. Ancak burun ile temas ederken tahriş etmeyecek şekilde sürtünmemeye özen gösterilir.
Burun estetiği sonrası masaj nasıl yapılır sorusunu soranlar için uygulayacak kişilere göre değişeceği cevabı verilebilir. Ancak bu masajı siz veya bir yakınınız uygulayacaksa, öncelikle doktorunuzdan detayları öğrenmeniz gerekebilir. Hastaların bu hususta çok dikkatli olması gerekir.
Burun Estetiği Sonrası Ödem Masajı Nasıl Yapılır?
Burun estetiği sonrası masaj uygulamaları kan dolaşımının desteklenmesi, lenf sisteminin aktive edilmesi ve neticelerinde ödem – şişliğin azaltılması, burun şekillendirilmesinin desteklenmesi gibi amaçlarla yapılmaktadır.
Her burun estetiği sonrasında burun masajı yapılmamaktadır. Sadece doktorunuz önerirse ve önereceği şekilde yapılması gereklidir. Burun estetiği sonrası masaj uygulamalarında genellikle şu şekilde bir yol izlenir; parmaklar göz altına yerleştirilir, çok baskı uygulamadan boyun hizasına kadar indirilir.
Yöntemin sayısı ve uygulama sıklığı doktor tarafından ayrıca belirtilecektir. Bazı burun estetiklerinde daha farklı bir masaj uygulanabilir ya da hiç tercih edilmez. Masajlar genelde ödem ve şişliklerin azaltılması için kullanılmaktadır. Önerilmedikçe uygulanmamalıdır.
Burun Estetiği Sonrası Masaj Ne İşe Yarar?
Burun estetiklerine yönelik yapılan cerrahi girişimlerinden ardından yapılan burun masajları önceleri ameliyat türüne bakılmaksızın tavsiye ediliyordu.
Burun masajları lenf sisteminin aktive edilmesinde ve dolayısıyla ödem – şişme – morarma gibi etkilerin daha hızlı iyileşmesine destek olabilmektedir. Lakin her burun estetiği operasyonunda önerilmemektedir.
Burun estetiği sonrası burun masajını sadece hekiminiz tavsiye edecek olursa ve bilgilendirmesi doğrultusunda yapılabilmektedir. Hangi burun masajında hangi burun masajı hareketlerini uygulayacağınız sadece doktorunuz tarafından belirlenebilir ve öğretilebilir.
İnternet ortamından ya da diğer kaynaklardan elde edilen burun masajı hareketleri uygulanmamalıdır. Bu tür girişimler iyileşmenize etki sağlamayacağı gibi yapılan estetik aşamalarına zarar verebilir.
Bununla beraber burun masajlarının etki mekanizması şekil vermeye yönelik değildir. Ancak eğri burun ameliyatlarından sonra yapılan masajlar şekil bakımından ek destek olarak yapılabilmektedir. Masajlar tek başına şekillendirici özellikler sunamaz.
Uzun yıllar boyunca eğik burunların, eğik olan tarafındaki kas yapılarında kısalmalar olmuş olabilir. Ayrıca bu bölgedeki yumuşak dokuların genel özelliklerinde değişiklikler meydana gelmiş olabilir.
Burun masajları burada devreye girerek yapılan masajlarla yumuşak dokunun esnetilebilmesi destek olabilir. Tek başına şekil vermede belirleyici etken değildir. Sadece yumuşak doku yapılarının süreçteki adaptasyonuna katkı verebilir.
Burun estetiği sonrasında uygulanan burun masajının hareketleri, özellikleri, ne tür basınç – şiddetle uygulanacağı bilgisi sadece uzman tarafından söylenebilir. Burun masajları yanlış yapılırsa ya da uygulama şiddeti yüksek olursa ek sorunlara meydan verebilir.
Burun Estetiği Sonrası Masaj Ne Kadar Süre Yapılır?
Burun estetiğinin ardından doktorunuzun ifade edeceği masajın iki ay boyunca aralık verilmeksizin devam ettirilmesi gereklidir. Masaj süresi 20 dakika baz alınmalı ve burun üzerini kapsamalıdır.
Masaj öncesinde ( ilk günler hariç) organik sabunlar kullanarak burnunuzu temizleyebilir ya da vazelin içerek doğal losyonlar tercih ederek temizleme işlemi yapabilirsiniz.
Masajın ana hedefi dolaşım oranını harekete geçirmek, lenfatikleri aktive etmek ve bu sayede şişlik, ödem gibi etkileri minimalize etmektir. İyileşme evresini olumlu derecede etkilemektedir. Bu nedenle önerilen masajın sürekliliği esas alınmalıdır. İnternet ortamından alınma masaj hareketleri kullanılmamalıdır.
Neden Masaj Yaptırmak Tehlikeli?
Bu soruya cevap verebilmek için ameliyattan biraz daha bahsetmek gerekir. Örneğin burun estetiği ameliyatında hastanın açık ve kapalı burun ameliyatı çeşitlerinde birisiyle ameliyat olduğu bilinir. Bu ameliyatların çeşidine bağlı ve işleyişine bağlı olarak masaj yaptırmak tehlikeli olabiliyor.
Kapalı burun ameliyatında riskin daha az olduğunu söyleyen doktorlar var. Ancak her iki ameliyat içinde bu durum riskli olabilir. Yine de bu konuda nihai kararı değerli hekim arkadaşlarım kendileri vereceklerdir.
Cerrahi operasyonlar sonrası bu tarz isteklerde dikkatli olunması şarttır. Özellikle ilk hafta bu tarz tedaviler işe yaramaktansa kötü sonuçlanabilir.
Ameliyat sonrası işe yarayacak tedavi metodlarından birisi olduğu yüksek oranda kabul edilse de bir kesimin hala kabul etmediği savı değişmeyecektir.
Masaj uygulama tekniği açısından burun kıkırdaklarını aşağı yönlü ittireceğinden ameliyat bölgesinin hareket etmesinin tehlikeli olduğu düşünülür. Ancak buna bir doktor karar veriyorsa veya başka bir söylem ile uygulanmasında sakınca görmüyorsa herhangi bir problem olmayacaktır.
Kaynakça:
https://medium.com/@drezzat_md/should-you-massage-your-nose-after-having-rhinoplasty-9babd1638a1c
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!