Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?
4
(4)

Erkeklerde meydana gelen jinekomasti, göğsün tıpkı bir kadın göğsü gibi büyümesi durumudur. Genellikle iki memede de meydana gelebilen bu durum, bazen tek bir memede de meydana gelebilir.

Hormon dengesizliğinden ve bazen de madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklardan dolayı meydana gelen bu hastalık, başlı başına hayati bir risk teşkil etmemektedir.

Bu yazımızda, her üç erkekten birinde oluşan jinekomastinin belirtilerini ve nasıl anlaşılabileceğini yazdık. Gelin bir göz atalım.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Memelerde meydana gelen aşırı büyüme, östrojen ile testesteron hormonlarının erkekte dengesiz bir şekilde salgılanması sonucu oluşur. Jinekomasti meydana gelen bir hasta, göğsündeki sarkmadan şikayetçi olmaktadır.

Genel olarak hastalığın ilk iki evresi pek fark edilmez. Zira bu evrelerde göğüsteki sarkma pek ciddiye alınmaz. Ancak ilerleyen dönemlerde hastanın göğsü, kadın göğsüne benzer bir hal alır.

Bu durumda psikolojik olarak etkilenen hastalar, olumsuz benlik algısına sahip olmaktadır. Yani jinekomasti, kişinin kendi bedenine olan güvenini ve sevgisini kırmaktadır.

Jinekomasti meydana gelen bir hastada aşağıdaki belirtiler sıklıkla meydana gelmektedir:

  • Genelde tek nadiren iki meme ucundan da koyu ve kanlı bir sıvı gelmesi.
  • Göğüs bölgesinde meydana gelen ve fark edilebilir seviyede olan şişlik.
  • Hastanın göğüs bölgesinde meydana gelen aşırı hassasiyet ve ağrı.
  • Dengesiz hormon salınımından kaynaklı durumlarda meydana gelen cinsel isteksizlik ve ruh halindeki ani değişiklik.

Bu gibi belirtiler, hemen hemen her hastada sıklıkla meydana gelir ve eğer bu belirtilerin birden fazlasına sahipseniz, en yakın hastanenin üroloji bölümünden randevu almanız gerekebilir.

Jinekomastiyi Anlamak

Jinekomasti ikinci ya da üçüncü evrede gözle görülür bir rahatsızlık meydana getirir. Eğer kişi kendinde jinekomasti olduğunu düşünüyorsa bunu evde test edebilir.

Yapmanız gereken şey, aynanın karşısına geçerek göğsünüzü sıkmaktır. Eğer dışarıdan sarkma görülüyorsa jinekomasti ihtimali çok yüksektir.

Elle Jinekomasti Nasıl Anlaşılır ?

Bir diğer durum da elle anlamaktır. Eğer göğsünüzü sıktıktan sonra elle göğsünüzü kontrol ederken bir yumru hissediyorsanız yine jinekomasti ihtimali oldukça yüksektir.

Tabi yukarıdaki testler kesin geçerlilik sağlayan testler değildir. Bunun için hastaneye başvurarak muayene olmanız gerekmektedir.

Gerekirse USG çekilerek hastanın jinekomasti durumu net bir şekilde gözlemlenebilir. Eğer bu testlerden sonra jinekomasti tanısı konursa, jinekomastinin türüne göre bir tedavi planı hazırlanır. Bu sayede tedavi sürecine başlanmış olur.

Ne Zaman Tedaviye Başlanmalı?

Jinekomasti; yenidoğan, ergenlik ve 50-59 yaş arası dönemde erkeklerin yarısına yakınında meydana gelmektedir. Yenidoğan dönemde, üçüncü haftanın sonunda anormallik ortadan kalkmaktadır. Ergenlik döneminde ise 6 ay ile 2 yıl arasında kendiliğinden düzelme meydana gelir.

Eğer kişi 17-18 yaşına geldiğinde durum değişmemişse, tedavinin gerekli olduğu söylenebilir. 50-59 yaş aralığında ise hem yaşlılıktan hem de hormon dengesizliğinden dolayı bir sorun oluşabilir. Bu durumda muayene olmak ve varsa kitleyi aldırmak gerekir.

Yukarıdaki belirtiler, bu yaşlar aralığında birçok erkekte meydana gelmektedir. Asıl sorun, bu belirtilerin ve göğüs büyümesinin kalıcı bir hal almasıdır. Bu durumda diğer hastalıklardan şüphelenmek gerekir. Zira jinekomastiye neden olan bazı hastalıklar bulunmaktadır.

Karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar, jinekomastiye neden olan esas hastalıklar arasındadır. Ek olarak tümör gibi hastalıklar da jinekomastiye yol açmaktadır ve jinekomasti, bu gibi hastalıkların bir belirtisi olarak görülebilir.

Jinekomasti Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Jinekomastinin evresine ve türüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Eğer ciddi bir ilerleme söz konusu değilse, liposuction (liposakşın) denilen yağ alma yöntemi gerçekleştirilir. Bu yöntem, göğüs bölgesindeki fazla yağın çekilmesidir. Böylece hasta hayatına kaldığı yerden devam eder.

Ancak daha büyük göğüslerde bu tedavi net bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda göğüste yer alan süt keselerinin de ameliyatla alınması gerekir.

Bu ameliyat, göğüste açılan kesikle süt bezelerinin alınması işlemidir. İşlem sonucunda kalıcı bir çözüm meydana gelmiş olacaktır ancak hastanın beslenme düzeni, kullandığı zararlı alışkanlıklar ve diğer etkenler yeniden göğüsün eskisi kadar olmasa da büyümesine neden olabilir.

Hastaların tedavi sonrası korse kullanması tavsiye edilir. Böylece istenen forma kavuşmak daha kolay olacaktır. Ek olarak tedaviden sonra aylık olarak muayeneye gidilmesi ve egzersizlerin aksatılmaması gerekir.

Zira jinekomastide cerrahi müdahaleden sonra bir dönem kişinin kendine daha fazla dikkat etmesi ve tedaviyi tam olarak tamamlaması gerekir.

4 / 5. 4

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir