Peyronie hastalığı erkeklerdeki penisin eğri dik açı şeklini kaybederek eğri olma durumu sonucu ortaya çıkan hastalığa verilen addır. Yapılan araştırmalarda da bu hastalığın her 1000 erkekten 6’sında görüldüğü tespit edilmiştir. Bu eğrilik erkekler için ciddi bir soruna dönüşebilir.
Penis eğriliğinin oluşmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler doğuştan olma ihtimalinin yanında travmalar ya da cerrahi müdahalelerden de kaynaklı olabilir. ancak tüm bu sorunları çözüme kavuşturacak tedavi yöntemleri mevcuttur.
Eğer bu eğrilik ciddi boyutlara ulaşırsa kişi cinsel anlamda da büyük sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden sorun ortaya çıktığında tedavi olma yönünde adım atmak şarttır. Eğer erken tespit edilip bir an önce müdahale edilirse gidilirse cerrahi operasyona gerek kalmadan da tedavi etme yöntemleri mevcuttur.
Penis eğriliğini oluşmasındaki en büyük sebep olarak çoğunlukla travmalar gösterilir. Belirtiler olarak ise ağrı ve sertlik oluşumu olası beklenir.
Fakat elinize bir sertlik geliyorsa ağrı olmasını beklemeden bir uzman hekime başvurmalısınız. Sertleşme durumunda sertliğin fazla olduğu kısımda eğrilik olabilir.
Peyronie hastalığını tedavi etmek amacıyla eğrilik 30 derece altındaysa cerrahi yola başvurmadan, gelişmiş teknolojik cihazlar sayesinde çok kısa süre içerisinde tedavi edilebilir. Bunun daha üstündeki eğrilikler de ise cerrahi müdahale yöntemi tercih edilir.
Peyronie Hastalığı Sebepleri Nelerdir?
Peyronie hastalığına sebep olan bazı faktörler vardır. Bu hastalığa neden olan durumları bilirseniz hastalığın önceden teşhis edilmesi konusunda da büyük bir avantaj sahibi olursunuz. Şimdi bu nedenlerin neler olduğuna bir göz atalım;
- Peyronie Hastalığı
Peyronie hastalığı, penis eğriliği oluşumuna sebep olan unsurlardan biri olarak gösterilir. Penis tüplerini saran tunika albuginea adı verilen kılıfın yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı gelişen sert plakalar oluşması durumuna denir.
Bu hastalık daha çok 40-60 yaş arasındaki kişilerde görülür. Farklı yaş gruplarında da görülebilir.
Peyronie hastalığı penis içerisindeki dokunun olması gerekenden fazla sertleşmesi ve esneklik durumunu kaybetmesi sonucu, peniste oluşan şekil bozukluğu ve ağrı hissine sebebiyet veren bir hastalıktır.
Peyronie hastalığının ilk aşamalarında cinsel ilişki esnasında veya penisin sertleşmesi aşamasında peniste ağrı hissedilmesi ve hafif eğrilik meydana gelmesi olasıdır.
Eğer hastalık tedavi edilmezse penisin eğriliğinin şiddeti artarak devam eder. Cinsel ilişki esnasında da ağrı hissedebilirsiniz bu da cinsel yaşantınızı oldukça olumsuz etkiler.
Bu hastalık yaşlılık dönemlerinde daha çok görülmektedir. Özellikle diyabet hastalarında daha çok rastlandığı da tespit edilmiştir. Penis kılıfının dokusunda meydana gelen zayıflık sonrası zorlanmalar sonucunda penisin kılıfının katları arasında ayrılma ve kanamalar oluşur.
- Cerrahi İşlemler
Penis için yapılan bazı operasyonlar ciddi riskler barındırabilir. Bu risklerden bir tanesi de cerrahi işlemler sonrası peniste meydana gelen şekil bozuklukları ve eğriliklerdir.
Bu yüzden pens ile alakalı bir cerrahi operasyon geçirmeden önce bu risk faktörünü göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu durumlarda meydana gelen penis eğriliklerinin de tedavi yöntemleri mevcuttur.
- Travmalar
Travmalar penis eğriliğinin meydana gelmesindeki en önemli nedenlerden biridir. Daha çok çocukluk döneminde yaşanan penise gelen travmalar sonucu penis eğriliği oluşabilir. Bu eğrilik de tedavi edilebilir.
Peyronie Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Penis eğriliğini tedavi edebilmek amacıyla farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. bu yöntemlerden bir tanesi ilaç tedavisi, diğeri de cerrahi operasyon ile yapılan tedavi yöntemidir.
Penis eğriliği tedavisinde ilaç tedavisi dışında şok dalga terapisi de uygulanabilir. Ayrıca bunlara ek olarak kolajen sentezi enjekte edilmesi işlemi de yapılmaktadır.
Penis eğriliğini kronik döneminde ilaçla tedavi etmek mümkün olmuyor. Bu aşamada lezyon içerisine enjeksiyon yapılması ve uygulamaya ek olarak şok dalga tedavilerinde yararlanılabilir. Fakat kronik döneminde olan penis eğriliğini tedavi etmek için cerrahi operasyon öncelik ve gereklilik taşır.
Peyronie Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Penis eğriliği oluşan kişiler için etkili yol cerrahi operasyon ile hastalığın tedavi edilmesidir. Eğer penis eğriliği akut döneminde meydana gelmişse ilaç tedavisi uygulamak bir başka çözüm yolu olabilir. bu yüzden akut döneminde yapılan erken tanı çok büyük avantajlar sağlayabilir.
İlaç tedavisi sayesinde plak gelişimi engellenmiş olur. Bunun dışında kolajen sentez inhibitörü adı verilen bazı maddelerin enjekte edilmesi ve şok terapisi yöntemleri de uygulanabilir.
Peniste ağrı hissediliyorsa ve üzerinde bir sertlik oluşmuş ve bunu elinizle dokununca hissediyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Kronik dönemdeki penis eğriliğini ilaçla tedavi etmek çok mümkün olmadığından bunun dışında şok tedavisi veya lezyonun içerisine madde enjekte etmek de etkili olabilir.
Penis eğriliği hastalığında cerrahi operasyon en etkili çözüm yoludur. Cerrahi operasyonun ardından penis eğriliği tamamen ortadan kalkar ve kesin çözüme ulaşılmış olur.
- İlaç Tedavisi
Hastalık akut döneminde ise uygulana ilaç tedavisi ile de hastalığı tedavi etmek mümkün hale gelmiştir. Bu dönemde yapılacak olan erken teşhis sayesinde hastalık ilaçla tedavi edileceğinden cerrahi bir operasyona gerek kalmaz.
Bu aşamada kullanılan ilaçlar penis eğriliğine sebep olan plakları engellemektedir. Bu dönemde ilaç tedavisi olarak kullanılan E vitamini Peyronie hastalığının tedavisinde oldukça yaygın biçimde kullanılmaktadır. Kullanımı kolay ve ucuzdur.
Ayrıca yan etkileri de oldukça azdır. Hastalığı ilaçla tedavi etme aşamasında potasyum parabenzoat, kolşisin ve anti-östrojen gibi ilaçlar da kullanılan diğer ilaçlardandır.
Bunlara ek olarak peyronie hastalığının ilaçla tedavi ederken enjeksiyon tedavisi, topikal jeller gibi ilaç tedavileri de uygulamak mümkündür.
Bu dönemde hasta ağrılı bir süreç yaşayabilir. Yine E vitamini tedavisi uygulanan hastalarda penis ağrısında azalma olduğu da görülmüştür. Ağrıların ilk oluştuğu dönemde hemen doktora başvurmak oldukça yararlı olacaktır.
- Penis Eğriliği Ameliyatları
Penis eğriliği rahatsızlığı kronik döneme girmişse, yani sancılı dönemin sona erip peniste, biçim bozukluğunun ilk gözlemlendiği zamana gelinmişse artık ilaç tedavisi etkili olmaz. Bu aşamadan sonra cerrahi operasyon kaçınılmaz demektir.
Eğrilik cinsel birlikteliğe engel oluyorsa ve 30 dereceden daha fazla bir eğrilik söz konusuysa en etkili yol cerrahi müdahale olacaktır. Ayrıca halk arasında da peygamber sünneti diye bilinen rahatsızlığa sahip kişilerde penis eğriliği görülmüşse cerrahi operasyon yapılması şarttır.
Peyronie hastalığı ile birlikte sertleşme sorunu yaşayan hastalara da hastalara da penis protez yerleştirmesi gibi işlemler de bu aşamada uygulanır. Böylelikle sertleşme sorunu yaşayan kişilerin de problemleriz çözüme kavuşmuş olur.
S.S.S
Peyronie Hastalığı Nedir?
Penisin eğri olma durumudur.
Peyronie Tedavisi Mümkün müdür?
Evet. Mümkündür.
Peyronie Hangi Yaşlarda Görülür?
Genelde 40 – 60 yaş aralığında ortaya çıksa da nadiren bebeklik – çocukluk – ergenlik dönemlerinde de görülebilir.
Peyronie Cinsel Haz, Ereksiyon ve Aktivite İçin Engel midir?
Penis eğriliği çok düşük ise haz, ereksiyon ve aktivite de hem kendisi için hem karşı cins için bir engel değildir. Ancak çok düşük seviyelerden daha fazla penis eğriliği var ise; peniste sertleşme sorunu olabilir, bu da doğrudan karşı cinsle birleşimi mümkün kılmayabilir. Ayrıca bazı hastalarda penis eğriliğinden kaynaklı çoğu zaman ereksiyon ve cinsel birleşim sırasında acı çekme konusu da vardır.
Peyronie Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İlaç, kolajen sentez inhibitörü ve şok dalga terapisi ile mümkün olduğu gibi çoğu durumda tek tedavisi cerrahi operasyondur.
Kaynakça:
https://www.webmd.com/men/peyronies-disease#1
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!