Göğüs estetiği operasyonları, tıpta yaşanan gelişmeler ve plastik cerrahinin hızla ilerlemesi ile birlikte çokça kolaylaşan bir operasyon olmuştur. Uzun yıllardır yapılan bu operasyonlar sonucunda artık daha hızlı sonuçlar alınmakta ve istenene en yakın göğüsleri sahip olunabilmektedir.
Göğüse yapılacak işlem belirlendikten sonra yapılan ameliyatta en fazla bir gün hastanede yatış yapılır. Bunun yanında ameliyat saatinizin erken olmasına bağlı olarak aynı günde taburcu olabilirsiniz.
Göğüs estetiği ameliyatları göğüs büyütme, göğüs kaldırma, göğüs küçültme olarak yapılmaktadır. Bu ameliyatlar estetik kaygıyla yapıldığı gibi sağlık durumları sebebiyle de yapılabilir. Özellikle göğüs estetiği, meme kaybı yaşayan kanser hastalarına umut olmaktadır.
Göğüs estetiği, meme dokusu altına yapılabildiği gibi kas dokusu altına da yapılabilmektedir. Kas dokusu altına yapılan işlemler, meme dokusu altına yapılan operasyonlardan daha zor ve sonrasında acılı olabilir. Hangi işlemin yapılacağına plastik cerrahınız karar verecektir.
Göğüs estetiği ameliyatını gerçekleştirdikten sonra dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. Bu noktalara dikkat etmeniz hayati önem taşır.
Göğüs estetiği operasyonu sonrasında hastaneden taburcu olduktan hemen sonra günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek halde olursunuz. Tuvalet ve yemek gibi ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılayabilirsiniz. Bunun yanında dikkat etmeniz gereken şeyler bulunmaktadır.
Duş Alma, Hasta Psikolojisi, Soğuk Uygulaması
Bunlardan ilki, ilk üç gün boyunca duş almamaktır. Bu üç günün sonunda alacağınız duş sırasında protezlere sabun ve lif uygulamamalıdır. Ameliyat işleminden bir hafta sonra yapılacak doktor kontrolünde eğer herhangi bir sorun olmazsa rahatça yıkanmaya başlayabilirsiniz.
Banyo yaparken suyun çok sıcak olmamasına dikkat etmeniz de bu süreçte çok önemlidir. Çünkü sıcak su ödem oluşumunu arttırır. Bu sebeple sauna, solaryum, hamam gibi ortamlardan da ilk bir ay uzak durmamız gerekir.
Göğüs estetiği ameliyatından sonra yatağa bağlı kalmamanız önemlidir. İki ya da üç günlük kısa bir dinlenme ile sosyal hayatınıza geri dönmelisiniz. Yaklaşık üç ya da dört günlük süre sonunda eğer çalışıyorsanız işe başlayabilirsiniz.
Eğer çalışmıyorsanız sürekli evde yatmak ve hasta psikolojisinde kalmak iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilirsiniz. Bu sebeple, ayağa kalkmak, dışarı çıkmak, hareket etmek size iyi gelecektir.
Önemli olan bunları yaparken dikkatli olmak ve kendinizi fazla zorlamamaktır. Aynı zamanda hareket etmek, kan dolaşımını hızlandıracağı için iyileşme sürecini de olumlu olarak etkileyecektir.
Ameliyat sonrası göğsünüze aralıklı olarak soğuk uygulaması yapmalısınız. Bu sayede göğüs bölgesinde oluşan ödemlerin azalması sağlanacaktır. Özellikle ameliyattan sonra ilk üç gün soğuk uygulaması yapmanız yeterlidir. Sonrasında göğüs bölgesinde oluşan şişlikler kendiliğinden inmeye başlayacaktır.
Doktor Kontrolü ve Önerileri, İlaç Kullanma
Doktor kontrolünde sargılarınız çıkarıldıktan sonra, bir süre balensiz sütyen ve korse kullanmalısınız. İlk bir ay bu ürünleri sürekli kullanmalısınız. Bu sayede ameliyatın en iyi şekilde sonuçlanması sağlanacaktır.
Her ameliyatta olduğu gibi göğüs estetiği ameliyatlarında da doktorun söylediklerini uygulamak, önerilerini yapmak ve düzenli olarak kontrollere gitmek bu süreçte çok önemlidir. Düzenli kontrol yaptırmanız ameliyattan alınacak olumlu sonucu hızlandırıcı bir etki yaratır.
Ameliyat sonrası giymeniz gereken korseyi doktorunuzun önerdiği şekilde; ne daha sıkı ne de daha gevşek, kullanmalısınız. Çünkü doktorunuz, kullandığınız korse ve sütyenleri işlem yapılacak bölgenin ihtiyacı olan baskı durumuna göre ayarlanmıştır.
Göğüs altına yerleştirilen bantları kendi başınıza çıkartmamalısınız. Doktorunuzun önerisine göre hareket etmeniz bu süreçte çok önemlidir. Çünkü bu bantlar bölgede oluşabilecek enfeksiyona karşı önemli bir bariyerdir.
Ama bunun yanında gereğinden fazla kalan bantlarda bölgenin hava almasını engellediği için başka sorunlara sebep olabilir. Bu sebeple doktor kontrollerinizi aksatmamalı ve doktorunuzun uyarılarına göre bantlar çıkarılmalıdır.
Doktorunuzun belirlediği ilaçları ve antibiyotikleri bitene kadar kullanmanız gerekmektedir. Yaralı bölgenin enfeksiyon kapmaması, bu bölgede ödem oluşmaması, hızlı iyileşme ve ağrılarınızın azalması açısından düzenli ilaç kullanımı önemlidir.
Aynı zamanda doktorunuzun size önerdiği meme masajlarını da düzenli olarak uygulayıp, bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak, iyileşme süresini çabuklaştırabilirsiniz.
Ağırlık Kaldırma, Spor ve Ev İşleri
Tüm bunların yanında dikkat etmeniz gereken başka bir konu ise ağırlık taşımamaktadır. Varsa bebeğinizi bile bu süreçte taşımamanız gerekmektedir. Kas geliştirme için kullanılan ağırlıkları da bir süre hayatınızdan çıkarmalısınız.
Ameliyat sonrasından itibaren hafif hafif yürüyüş yapabilirsiniz. Bu yürüyüşler sırasında kollarınızı çok fazla hareket ettirmemeniz önemlidir.
Ameliyat sonrası bir ay boyunca kesinlikle spor yapmamalısınız. Bu bir ay içerisinde özellikle gövdenin üst kısmını çalıştıran ve kolları hareket ettiren halter kaldırma, tenis, yüzme basketbol, voleybol gibi sporları yapmamalısınız.
Göğüs estetiği yaptıran hastaların, ev işleri yapmaması gerekir. Eğilip kalkmak zorunda kalınan, ütü yapmak, ev süpürmek gibi ev işleri yanında bir rafa uzanmaya çalışmak bile bu dönemde yapmamanız gereken bir işlemdir.
Bu sebeple bu süreçte size yardımcı olacak birinin olması hayatınızı kolaylaştıracağı gibi iyileşme sürecinizin uzamamasını da sağlayacaktır. Özellikle meme küçültme ameliyatlarında vücuda çok fazla kesik yapıldığından ev işleri, ağırlık, spor ile bölgenin zorlanması sebebiyle yara izinin büyümesine sebep olur.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/breast-augmentation-recovery
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!