Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
0
(0)

Düzgün bir burun kişinin görünümünü oldukça etkilemektedir. Burun estetiği olan birisinin  yüzüyle burunu arasındaki uyumsuzluk ortadan kalkar. 

Herkesin yüz yapısı farklı olduğu içi herkes için uygulanan burun estetiği de farklı olabiliyor. Burada kişilerin yüz yapısının herkeste farklılık göstermesi en belirleyici unsurdur. Burun şekli, yüz yapısıyla doğru orantılı olduğundan dolayı bu orantı da her erkek ve kadında farklı olabilmektedir.

Burun estetiği ameliyatının doğru bir şekilde planlanmasının yanında bireylere özel olarak burun güzelliğini tam anlamıyla dışa yansıtabilecek bir operasyon gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Bu yüzden operasyonu gerçekleştirecek cerrahın tecrübesi en dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Burun bölgesindeki şekil bozuklukları, estetik sorunların yanında  nefes alıp vermeyi zorlaştıran birtakım rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. İşte bu problemleri ortadan kaldırmak ve her anlamda istenilen sonuçlara ulaşmak için burun estetiği ameliyatı devreye giriyor.

Burun estetiği ameliyatı yapılırken burun deliklerinin genişliği ayarlanabiliyor ve gerekli daraltma işlemini de yapmam mümkün. Burun estetiği konusunda alternatif birçok yöntem bulunmaktadır.

İşlem için hangi yöntemin belirleneceği doktorunuz tarafından size gerekli bilgilendirmeler yapılır. Ayrıca burun estetiği ameliyatları sadece burun küçültme amacıyla değil burun büyütme amacıyla da yapılır.

Burun Estetiği Muayene Süreci

Burun estetiği için yapılan muayene aşamasında öncelikle burnun yapısı inceleniyor. Burun derisinin kalın ya da ince olmasına bağlı olarak tercih edilecek teknik doktorunuz tarafından belirleniyor.

Burnunuzun sağa veya sola yatıklık durumu, burnunuzun kemerli olup olmaması, burun deliklerinin yapısı gibi faktörlere bakılarak detaylı bir inceleme sonuncunda yönteme karar veriliyor. Daha sonra endoskopik muayene aşamasına geçilerek burun içi incelemesi yapılıyor.

Bu muayene sayesinde burun etlerinin durumu, nazal valv bölgesinin durumu ve solunum konusundaki soru işaretlerine cevap alınmış oluyor.  Muayenenin ardından da dijital ortamda yapılacak değişiklikler ile ameliyat sonrası nasıl bir burun yapısına sahip olacağınızın görüntüsü sizlerle paylaşılıyor.

Burun Estetiği İçin Uygun Adaylar

Kişiler burun ve yüz hatları arasındaki uyumsuzluktan duydukları şikayetler sonrasında burun estetiği ameliyatı için başvurabilirler. Burun estetiği ameliyatı için bir yaş sınır bulunmamakla birlikte 18 yaşından itibaren sağlıklı her birey burun estetiği ameliyatı yaptırabilir. 

Burun estetiği yaptırmak için uygun adayların kimler olduğu sorusuna –cevap vermek için de bu kişileri; yapısal olarak burun bozukluğu, burun yaralanmalarına bağlı olarak şekil bozulması yaşayanlar veya solunum açısından zorluk çekenler olarak sınıflayabiliriz.

Kişiler burun kemiği üzerinde kemer, burnu yüzüne göre orantısız, burun delikleri çok geniş ya da çok dar olanlar, burun ucu yamuk ve çıkıntılı,  burundan kaynaklı nefes alıp verme problemi yaşaması gibi sorunlar sonucunda burun estetiği ameliyatı olmak için başvurabilirler.

Burun estetiği ameliyat olmak  isteyenlerin varsa sağlık sorunları hekim tarafından operasyon öncesinde değerlendirilmelidir. Ameliyat öncesi yapılan kontrol ve değerlendirmeler sonucu operasyon için bir engeli bulunmayan kişiler burun estetiği ameliyatı olabilirler.

Burun Estetiği Ameliyat Detayları

Burun estetiği ameliyat detayları ki hastanın kişisel durumuna ve yapılan muayene ve kontrol sonuçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ameliyat ile ilgili detaylar genel olarak şu şekildedir;

  • Anestezi şekli

Burun estetiği operasyonu yapılırken genel anestezi ya da lokal anestezi uygulaması tercih edilebilir. Ancak en çok uygulanan anestezi yöntemi genel anestezidir. Hastanın konforu ve operasyonun süreci açısından en çok tercih edilen genel anestezi uygulamasıdır.

Fakat işlemin büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre ya da operasyon öncesi yapılan tetkik ve kontroller ışığında ameliyatı yapacak olan cerrah anestezi uygulamasının hangisi olacağı konusunda son kararı verir.

Bu alınan karar hem operasyonun süreci hem de hastanın konforu açısından en uygun olacak anestezi uygulamasının seçimi üzerine olacaktır.

  • Ameliyat Süreci

Psikolojik olarak kendinizi hazır hissettiğiniz, gerekli kontroller sonrasında doktorunuzun da uygun gördüğü bir zamanda, anestezi doktorunuzla da  gerekli görüşmeler yapılmışsa operasyon için hazırsınız demektir. 

  • Hastanede Kalma Süreci

Operasyon sonrası hastanın durumuna bakılarak herhangi bir olumsuzluk yoksa bir gece hastanede yatış verilebilir. Eğer  ağrı ya da farklı bir sorun olursa süre uzayabilir. Ancak genel olarak hastalar bir gece istirahatın ardından taburcu edilir.

  • İşe Dönme Süreci

Ameliyattan ir hafta sonra günlük işleri yerine getirecek düzeye gelinse de işe dönme için tavsiye edilen süre 2 haftadır. Ancak ağır işlerde çalışan bireyler için bu süre 3 haftaya çıkmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatları iki farklı şekilde yapılabiliyor. Kapalı ve açık olmak üzere ikiye ayrılan bu operasyonlar, hastanın durumu ve operasyonu yapacak olan cerrahın kararına göre belirleniyor.

Açık ameliyat uygulamasında burnun uç kısmına ters v biçiminde kesi atılarak operasyon başlatılırken Kapalı ameliyat türünde kesiler burun içerisine yapılıyor.

Kapalı ameliyat daha çok tercih edilen bir operasyon türüdür. Ameliyat, operasyon boyunca iç kısım üzerinden mikro kameralar kullanılarak gerçekleştirilir ve tamamlanır.

Kapalı ameliyatın sağladığı en önemli avantajlardan biri de ameliyat süresince nefes almayı kolaylaştıran silikon atellerin kullanılmasıdır. Kısa süren bir operasyonun ardından bir gecelik hastanede kalma ve taburcu olma şeklinde sonuçlanıyor. 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası hızlı bir iyileşme süreci için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekiyor. Ameliyat sonrasındaki 6-8 saat hastanede kaldıktan sonra ya da  bir gece kontrolün ardından taburcu edilirsiniz.

Ameliyat sonrası şiddetli ağrılar görülmez. Operasyondan sonraki 2 gün burunda hafif kanlı olarak sızı gözlenebilir. Ameliyattan sonraki 10. Günde doktor kontrolü yapılır.

Yüzdeki şişlikler ve morarmalar 3-5 gün sonra geçmeye başlar. 1 haftalık süre sonrası kişi gündelik yaşantısına geri dönebilir.

Ağır kaldırma, uzun süre ayakta bekleme, spor yapma, cinsellik gibi aktiviteler için cerrahınız ayrıntılı bilgilendirmeyi yapacaktır.

Burun ucundaki hissizlik e duyu eksikliği, ortalama 2 ay gibi bir süreden sonra ortadan kalkar. 3 veya 4 hafta sonra, burnunuz belli bir görünüm elde edecektir fakat  tam iyileşme süresi 6 aylık bir süreyi kapsıyor.

Bu süre içerisinde doktorunuzun tavsiyelerini uygulamanız süreci olumlu ilerleterek iyileşme süreniz de kısalacaktır.

Kaynakça:

https://parjournal.net/article/view/1237

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir