Burun estetiğine yönelik gerçekleştirilen ameliyatlar bir cerrahi işleme dayalıdır. Her cerrahi işlemde olduğu gibi burnun estetik açıdan – görüntü açısından düzeltilmesine yönelik yürütülen operasyonlarda da riskler vardır. Bu riskler oldukça nadir yaşanmaktadır.
Nadir yaşanan riskleri daha da azaltabilmek için doğru hekimi tercih etmeli, sağlık geçmişiniz hakkında doğru bilgi vermeli, hekiminiz tarafından verilen “ameliyat öncesi ve sonrası yapmanız gerekenler listesi” baz alınarak dikkatli davranmalısınız. Bu durumda zaten nadir olan riskler daha da aşağı seviyelere gidecektir.
Her burun estetiği ameliyatında risk aynı değildir. Burun ameliyatının türü, kullanılan yöntem, burun ameliyatının kapsamı, birden fazla operasyonun yapılması gibi etkiler riski azaltabilir – arttırabilir.
Burun ameliyatı olmak üzere hekiminize ön muayene olduğunuzda, detaylı incelemeye tabi tutulursunuz. Ön muayene de tetkik ve tahlilleriniz de yapılır. Sizden genel sağlık geçmişinize dair veriler istenir.
Örneğin kalıcı ya da sonradan olan bir hastalığınız var mı, genetik olarak ailenizde ya da sizde var olan hastalıklar nelerdir, herhangi bir ilacı ya da besin takviyesini düzenli olarak kullanıyor musunuz gibi pek çok soruya doğru yanıt vermelisiniz.
Bu soruların her biri riskleri indirgeyebilmek içindir. Örneğin kullandığınız ilaçlar arasında Coraspin veya Aspirin türü “kan inceltici” var ise ameliyatın türüne göre, ameliyattan en az 10 en fazla 1 ay önce bu ilacı kesmeniz istenir. Ve ameliyattan sonra da 10 – 30 gün arasında değişen sürelerle kullanmayı bırakmalısınız.
Hastalığım Var Yine de Burun Ameliyatı Olursam Risk Alır mıyım?
Bu tür sorularla sıklıkla karşılaşmaktayız. Burun ameliyatı olmanıza engel olabilecek hastalık sayısı en az risk kadar nadir yaşanan bir durumdur. Astım hastaları, epilepsi hastaları, sara hastaları, diyabet hastalar, kalp hastaları tarafından da sorulmaktadır.
Bu hastalıkların hiç biri tek başına burun ameliyatına engel ya da risk olmamaktadır. Burun ameliyatları genel anestezi altında yürütülmektedir.
Anestezik maddelere karşı hassasiyet gibi önemli bir hastalık ya da durumunuz olmadıkça burun estetiği yaptırmanızda da bir sakınca yoktur.
Kaynakça:
https://www.researchgate.net/publication/51786546_Risks_and_complications_in_rhinoplasty
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!