Kemerli burunlar dünya genelinde en yaygın estetik müdahale kapasitesine sahip bir problemdir. Araştırmalara göre burna yönelik yapılan estetikler ve ameliyatların büyük çoğunluğu kemerli burunlardır.
Kemerli burunlar zaman zaman burun ucu bölgelerinde sarkmalara sebep olabilmektedir. Bir diğer sorun ise kemerli burunların bazen düşük burun ucu sorununa da yol açmasıdır.
Estetik açıdan oldukça rahatsız edici seviyelerde olabilir. Ancak kemerli burunlar egzersizlerle düzeltilememektedir. Hiçbir egzersiz kemerli burunu ya da herhangi bir burun problemini ortadan kaldıramaz, görünümü iyileştiremez.
Bazı burun ameliyatlarından sonra hekim tarafından önerilen ve yapılmasında faydalı olan egzersizler – masaj hareketleri vardır. Ancak bu önerilen egzersizler ameliyat geçiren hastalar içindir ve her operasyonda – her zaman yapılması önerilmez.
Ne var ki önerilen bu egzersizler kulaktan dolma bilgilerle “egzersiz ile de kemerli burun düzeltilir” fikrinin oluşmasına neden olmuştur.
Ne yazık ki hiçbir egzersiz kemerli burunu düzeltemez. Bu egzersizlerin asıl amacı ki aslında egzersiz değil masaj tekniğidir; kan dolaşımının tetiklenerek yüzde yerleşke olan lenfatikleri aktive etmek – harekete geçirmektir.
Kemerli Burun Egzersizle Düzeltilemez
Kemerli burunlara yönelik gerçekleştirilen operasyon tekniği farkları vardır. Adı üstünde cerrahi operasyondur. Bunlardan buru kapalı yöntemdir. Bu yöntemde kemerli burna dolgu maddeleri (Hyaluronik asit ya da yağ enjeksiyonu gibi) enjekte işlemi gerçekleştirilir.
Bu maddeler kalıcı olamamaktadır. Sadece geçici çözüm imkanı tanırlar. Ameliyatı tercih etmeyen hastalar için geliştirilmiştir. Ameliyata nazaran çok sık tercih edilir. Kalıcılık kapasitesi hastadan hastaya değişmekle genel ortalama 1 yıldır.
Bir diğer yöntem ise açık ameliyattır. Daha az tercih edilse de en kalıcı çözümleri içerir. Açık kemerli burun estetiği ameliyatı adı verilir. Bu ameliyatta burna ters V şeklinde cerrahi kesikler atılır.
Operasyon esnasında kemerli burna neden olan ve fazla olan kıkırdak dokular – kemik yapıları törpüleme işlemine tabi tutulur.
Eğer çöken kemerli yapı problemi mevcutsa hastanın kulak veya omurga kısımlarından kıkırdak dokulardan alınarak çöken kemerli yapının yeniden doldurularak uygun şeklinin verilmesi sağlanır. Dışarıdan herhangi yapay bir madde alınmaz.
Hastanın kendi vücudundan alınan dokularla burun ucu kaldırması – dikleştirmesi gibi işlemler de yürütülebilir. Ameliyatın ne kadar süreci işlemin kapsamına göre değişir. 1 saat de sürebilir 3 saat de. Maksimum süre 3 saattir.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/exercise-for-nose
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!