Karın germe ameliyatı hakkında merak edilen durumlardan biri de karın germe ameliyatı riskleridir. Kişiler operasyonun riskleri konusunda endişe duyabilir ve işlemi yaptırmaktan çekinebilir. Bu nedenle operasyonun riskleri hakkında bilgi edinmeli ve bunun sonucunda karar vermelidir.
Kadınların en sık yaşadıkları, erkeklerin de bazen yaşayabildiği sorunlardan birisi göbek sarkmasıdır. Ancak kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanan bir durum olma özelliğine sahiptir.
Yapılan normal doğum, hızlı alınıp verilen kilolar ve obezite gibi sorunlar karın bölgesinin genişlemesine ve büyümesine sebep olmaktadır. Büyüyen ve genişleyen karnın kasık bölgesine doğru olan kısım sarkmaya başlar.
Göbek sarkması sorunu ile karşı karşıya olan her birey günlük yaşantısında bir sürü sıkıntı ile karşılaşmaktadır. Bu sıkıntıların en önemlisi depresyon ve özgüven kaybıdır.
Alınan kilo ile birlikte sarkan göbek kişinin asosyal olmasına ve eve kapanmasına sebep olabiliyor. Kişiler alay edilme korkusu yaşadıkları için eskiden olduğu gibi arkadaşları, aileleri ile birlikte dışarıya çıkmak istemeyebiliyorlar ve kendilerini giderek yalnızlaştırıyorlar.
Bu Durum Karşısında Ne Yapılmalı?
Bu durum çok ciddi bir sorun haline gelmeden önce kişi karın germe ameliyatı, egzersiz veya diyet yardımı ile kilo verme, sıkılaşma ve göbek sarkmasından kurtulmayı amaçlamalıdır.
İç organları içeride tutarak karnın düz görünmesini sağlayan kasların arasında bulunan dokuların yırtılması ile organların ittirmesi ile karın dışarıya doğru çıkar ve sarkar.
Karın bölgesinin sarkmasının yanı sıra kasların arası da açılmış olur. Karın germe ameliyatı ile kişi yeniden düz ve güzel bir karın bölgesine sahip olabilir.
Karın germe ameliyatı, yaklaşık olarak 2 – 5 saat arasında sürmektedir. Göbeğin 8-10 cm altına iç çamaşırının altında kalacak şekilde bir kesi atılır. Göbek transferi yapılacağı için göbek çevresine bir kesi daha atılır.
Ameliyat sonrasında kişinin bir de iz sorunu yaşamaması için kesi hattının içerisinden dikiş atılır. Ameliyat bölgesinde toplanacak olan fazla sıvının dışarı atılmasına yardımcı olan drenler yerleştirilir.
Karın germe ameliyatı süreci boyunca dikkat edilmesi gerekilenler:
- Hasta sigara kullanıyor ise operasyondan 2 hafta önce ve operasyondan sonra 2 hafta sigara kullanımına ara vermelidir.
- Operasyon sonrası belirli bir süre güneş ışınlarına fazla maruz kalınmamalıdır.
- E vitamini ve aspirin kullanımı bir süre bırakılmalıdır.
- Operasyondan önce kişi ağır bir diyet uygulamasına girmemelidir.
- Kişide soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyon varsa operasyon tarihi ileriye atılmalıdır.
- Kan sulandıran her türlü ilaç kullanımına ara verilmelidir.
- Obezite sorunu yaşayan bireylerin karın germe ameliyatı olmadan önce fazla kilolarından kurtulmaları gerekmektedir.
- Kabızlığa yol açabilecek (muz, patates gibi) yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
- Ameliyattan sonra 4-6 hafta arası korse kullanılmalıdır.
- Operasyon sonrasında karın bölgesinde ki dikişlerin patlamasını önlemek için kişilerin biraz öne eğilerek yürümeleri gerekmektedir.
- İşlem sonrası 3 hafta kadar spordan uzak durulması gerekmektedir.
Karın Germe Ameliyatı Riskleri Şu Şekildedir;
Her ameliyatta olduğu gibi karın germe ameliyatında da riskler bulunmaktadır. Her ne kadar her yıl binlerce karın germe ameliyatı başarı ile gerçekleştirilse de bazen pürüzlerde yaşanabilmektedir.
- Çok nadir ameliyattan sonra kişide enfeksiyon veya pıhtılaşma meydana gelebiliyor. Enfeksiyon oluştu ise kişiye uygun antibiyotik tedavisi ile gelişmiş olan komplikasyon ortadan kaldırılabilmektedir.
- Pıhtı oluşum riskini en aza indirmek için hastanın en kısa sürede ayağa kalkarak hareket etmeye başlaması gerekmektedir. Bu nedenle karın germe operasyonu sonrasında kişinin mümkün olduğunca hızlı yataktan kalkması ve hastane içerisinde düzenli küçük yürüyüşler yapması önemlidir.
- Sigara içmek iyileşme sürecini uzatabilir ve ayrıca komplikasyon oluşma riskini de arttırabilir.
- Bu sebeple operasyondan yaklaşık olarak 2 hafta önce bırakılması gerekmektedir. Kişinin 1 ay kadar bir süre sigaradan uzak durması iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunacaktır.
- Yaşlı, çok sigara tüketen ve diyabet hastalığı olan kişilerin karın germe ameliyatı olmaları sonucunda bazen akciğer embolisi adı verilen komplikasyonun meydana geldiği görülmektedir.
- Kişilerin akciğer embolisi komplikasyonu ile karşılaşmamak için yapmaları gereken operasyon sonrasında bir an önce ayağa kalkmaktır. Bu komplikasyonun oluşum riskini azaltmak için kişiye hastanede thromboz adı verilen bir çorap giydirilmektedir.
Kaynakça:
http://www.plastikcerrahi.org.tr/menu/18/karin-germe
https://www.healthgrades.com/right-care/tummy-tuck/benefits-and-risks-of-a-tummy-tuck
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151029124815.htm
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!