Aşırı büyük memelere sahip olan kadınların tercihi olan meme küçültme ameliyatı, memenin daha küçük bir hal alması ve dik bir görüntüye sahip olması için yapılmaktadır.
Meme küçültme ameliyatı için çok sayıda teknik bulunmaktadır. Bu teknikler arasında doktorunuzun karar verdiğine göre ameliyat başlar.
Ameliyatın bitimi sonrasında iyileşme süreci meme büyütmeye göre daha az sancılı geçse de yine de tipik ağrılar oluşacaktır. Estetik cerrahınızın tavsiyelerine uyarak en kısa süre içerisinde iyileşme durumu tamamlanmış olacaktır.
Meme Küçültme Sonrası Ağrı ve İyileşme Durumu
Meme küçültme ameliyatı sonrasına ağrı çok sık görülen bir durumdur. İlk günlerde yüksek bir ağrı duysanız da 2 güne kadar doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altına alınır. Ağrı kesicinin yanı sıra buz kompres ile destek sağlanabilir.
Ameliyat sonrasında genellikle 6 ay fakat bazı zamanlarda 1 yıla kadar da görülebilen ara ara yanmalar, batmalar ve hafif sızlamalar oluşabilir. Bu durum aşırı ağrı hissettirmez.
Eğer çok fazla acı duyarsanız, doktorunuz ile iletişime geçebilirsiniz. Meme küçültme ameliyatı sonrasında göğse koyulan drenler 3 gün içerisinde çıkartılır.
Göğse bir destek sütyeni takılır. Korse görevi gören bu sütyen, memenin daha kısa süre içerisinde toparlanmasını sağlar. Hasta bu süreç içerisinde aşırı hareketten, yüz üstü yatmaktan ve kollarını aşırı yukarı kaldırmaktan kesinlikle kaçınmalıdır.
Meme Küçültme Sonrası Tam İyileşme Süresi
Meme küçültme sonrasında tam iyileşme süreci 6 ayı bulabilmektedir. 6 ayda göğüs tam olarak son şeklini alacaktır. Bu zamana kadar aşama aşama yapmanız yasak olan şeylere izin verilebilir. Hastaneden en geç 2 gün içerisinde çıkartılır. 1. Ve 2. Hafta doktor hastayı kontrol eder ve pansumanları yapılır.
Bu sürecin ardından pansumanı hasta kendisi evde de yapabilir. Muhakkak sütyen takımı devam etmelidir. 4. Gün duş almaya izin verilir. 1 hafta boyunca hareketsiz kalmak hastanın iyileşme süreci için yeterli olacaktır.
Daha sonra kademeli olarak hafif ve 2-3 hafta sonra hafif ağır egzersizlere geçiş sağlanabilir. Hasta tam olarak 2 ay sonra ağır egzersiz ve hareketlere geçiş yapabilecek kıvama gelebilir.
Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327355#recovery
https://www.healthline.com/health/breast-reduction#recovery
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!